H√°t ez nem a CBA toj√°spultja. A Chil√©bŇĎl sz√°rmaz√≥ Araucana-ty√ļk toj√°sa babak√©k, mint a v√°ndorrig√≥√©, √©s ilyen pazar szak√°llban tojja ŇĎket. Ami egy√©bk√©nt meg is √∂lheti. A szak√°ll, nem a toj√°s.

A ty√ļk Patag√≥nia ŇĎslak√≥ir√≥l, a mapuch√©kr√≥l kapta a nev√©t, akiket az ŇĎket leig√°z√≥ spanyolok neveztek araucan√°nak, √ļgyhogy ez egyfajta n√©gerez√©s, de a ty√ļkokat nem zavarja. A furcsa mad√°r mellett a m√©g furcs√°bb chilei fa, a chilei arauk√°ria viseli ezt a nevet, tudom√°nyos nev√©ben (Araucaria araucana).

Sok√°ig ismeretlen volt a ty√ļkfajta eredete, az ut√≥bbi idŇĎkig azt gondolt√°k, hogy Polin√©zi√°b√≥l sz√°rmazik, de egy 2008-as dolgozat az Amerikai Tudom√°nyos Akad√©mia foly√≥irat√°ban bemutatta, hogy a ty√ļkok a kor√°bbi felt√©telez√©ssel ellent√©tben m√©gsem prekolumbi√°nusak, ugyan√ļgy indoeur√≥pai √©s d√©lkelet-√°zsiai eredetŇĪek, mint a vil√°g √∂sszes ty√ļkja, √©s az ismert √ļton ker√ľltek D√©l-Amerik√°ba, nem a Csendes-√≥ce√°non kereszt√ľl.

Tal√°n m√©g enn√©l is √©rdekesebb a bizarr arctollazat genetik√°ja. A Ferenc J√≥zsef-szak√°llat okoz√≥ g√©n domin√°ns, r√°ad√°sul homozig√≥ta form√°ban let√°lis: a mindk√©t sz√ľlŇĎtŇĎl szak√°llass√°got √∂r√∂klŇĎ ut√≥dok m√°r a toj√°sban elpusztulnak. A csak egy szak√°llass√°gg√©nt √∂r√∂klŇĎ csirk√©k nŇĎnek fel √©s n√∂vesztenek szak√°llat, a homozig√≥ta recessz√≠v Araucana-ty√ļkoknak pedig nincs szak√°lluk.

Advertisement

√Ėr√∂k dilemma ez√©rt, hogy ki kellene szelekt√°lni a szak√°llt a popul√°ci√≥b√≥l, mert b√°r ŇĎr√ľlt j√≥l n√©znek ki a szak√°llas ty√ļkok, teny√©szteni ŇĎket vesztes√©ges.

Ja, és babakéket tojnak. Chile szuper hely.

Fotó: Anne Cushing, Woodley Wonder Works