A világ legtökéletesebb lénye lehetne az emberhangon üvöltő, furcsa szemű, szakállas, goromba bácsikra hasonlító haszonállat, és az emberevő, ókori rejtvényfetisiszta oroszlánnő szerelemgyereke. Milyen bunkó kérdéseket tenne föl!

A kecskék természetesen végtelenül vicces és aranyos jószágok, főleg, amikor még kicsik.

Advertisement

A fenti képet a napokban rakták fel a Facebookra. Én még sosem jártam Kecskeméten, úgyhogy a szobrot sem láttam a saját szememmel, de a kép alatti kommentekből az derül ki – bár elég tréfálkozós ott a hangulat –, hogy a volt kecskeméti Városi mozi épületéhez rakták a szobrot, amit páran láttak is, de aztán eltűnt. Állítólag azért, mert a döntéshozók meg akarták nézni a helyén, de utána a művész visszavitte a stúdiójába, hogy dolgozzon még rajta.

Kecskemét címerállata amúgy stílusosan egy kecske, de sokkal menőbb lenne egy a fentihez hasonlatos felturbózott változat. Most jön viszont a feketeleves. Kicsit utánanéztem a dolgoknak, és habár a kecskeméti kecskeszfinx nagyon adná magát, a képen is látható állat minden valószínűség – és a fáraókra emlékeztető kecskeszakáll ellenére – egy krioszfinx, azaz kosfejű szfinx. Ez a lény az egyiptomi Ámon főisten egyik ábrázolási formája volt, Karnak városánál például egy csomó ilyen szobor van.

Kép: Daniel Csörföly/Wikipédia

Létezik még sólyomfejű változat is, ezt úgy hívják, hierakoszfinx – olyasmi, mint egy griff –, illetve a szfinxnek van egy asszír változata is, a lamasszu, ami egy ember fejéből, egy oroszlán vagy egy ökör testéből, illetve valamilyen madár szárnyaiból állt.

Advertisement

·Kép: Rémih/Wikipédia

Advertisement

Kép: Trjames/Wikipédia

Share This Story

Get our newsletter