Elcseszte az ellenzék, vagyis a PM, nem indulhatnak Békéscsabán, mert rossz papírt adtak be. Karácsony Gergely azt mondja, ez példátlan. Nem igaz, Debrecenben a Fidesz volt ennyire hülye 1994-ben, és meg is szívta.

Nagyon felhúzta magát Karácsony Gergely azon, hogy pártja, a Párbeszéd Magyarországért annyira szerencsétlen volt, hogy régi keltezésű igazolást adtak le, így a közös ellenzéki jelölt az ő hülyeségük miatt nem indulhat a békéscsabai időközi önkormányzati választáson. Karácsony, miközben elismeri, hogy ők bénázták el, ma azt nyilatkozta, hogy hasonló adminisztratív problémák már máskor és másutt is felmerültek a szabad választások történetében, de azokat "mindig kezelni lehetett".

Hát ez nem így van. Ahogy például ebben a Magyar Narancs-cikkben is olvasható, a debreceni Fidesz az 1994-es helyhatósági választásokon hasonló balfaszságot követett el. Egyszerűen későn adták le a pártlistájukat. A helyzet akkor annyiban is párhuzamos volt a mostanival, hogy az országgyűlési választásokat korábban megnyerő pártnak (MSZP) szintén megvolt a kétharmada. És abban is, hogy az illetékes választási bizottság egyáltalán nem "kezelte" a problémát, hanem a törvény betűje szerint eljárva nem engedte elindulni listán a Fideszt. A pártnak emiatt a ciklus elején egy darab képviselője volt a közgyűlésben, aki egyéniben indult és nyert. Később még egy SZDSZ-es átülővel duplájára nőtt a Fidesz-csoport, a csalódott szadis nem más volt, mint maga a későbbi Fidesz-robot, Halász "Elmúltnyolcév" János kultúrállamtitkár.

Az elcseszés egyébként nem Kósa Lajos polgármester, hanem az akkori városi pártelnök hibája volt, aki utána le is lépett a Fideszből.