Kamu vasfüggönyt vágott át Horn Gyula a legendás fotókon

Illustration for article titled Kamu vasfüggönyt vágott át Horn Gyula a legendás fotókon

A XX. század egyik ikonikus képe, ahogy Horn és Alois Mock osztrák külügyminiszter átvágják a szögesdrótot. Németh Miklós most elárulta egy interjúban, a sajtóesemény kedvéért építettek vissza egy darab vasfüggönyt. Most már a holdraszállást sem hiszem el.

Advertisement

Én eddig sátánian röhögtem a holdraszállást is megrendezett PR-eseménynek tartó konteós hülyéken. Pont addig amíg el nem olvastam a Németh Miklós egykori miniszterelnökkel készült interjút a Világgazdaságban, amiben a veterán MSZMP-s elárulta, hogyan készültek a híres képek a vasfüggönyt átvágó Horn-Mock-duóról, és hogy ő, Németh miért nem vett részt a szereplőket világhírűvé tevő eseményen:

Kicseréltem gyorsan hét vezetőt, így került Horn Gyula a külügyminiszteri székbe. Ő egy ausztriai egyeztetés után felvetette, hogy a miniszterelnökök támogatásával a másik külügyminiszterrel, Alois Mockkal átvágnák egy sajtóesemény keretében a vasfüggönyt. Erre mondtam neki, hogy ez nagyszerű ötlet, de már lebontottuk az egészet. Így hát visszaépítettünk néhány métert, amit aztán ünnepélyesen átvágtak. Természetesen akkor alábecsültem ennek a kommunikációs értékét, másrészt annyi dolgom volt abban a másfél évben, hogy ezt nem éreztem annyira fontosnak. Ha ma készülne az a történelmi fotó, akkor gondolom Vranitzky kancellár és én vágnánk a drótot.

Advertisement

Az interjúban van még egy remek állítás, miszerint amikor Németh az ezredforduló táján hazatért, és úgy tűnt, hogy beszáll a 2002-es választásokra, egy Ismeretlen Milliárdos 20 milliérd forintot adott volna neki egy saját párt gründolására. Hogy reagált erre hősünk?

Igaz, volt egy nagyvállalkozó, aki 20 milliárd forintot adott volna egy párt megalapítására, de ezt nem lehetett komolyan venni. Egyrészt ez a pénz nem elég, másrészt aki ad, az kér is. Így pedig nem lehet belevágni.

Advertisement

Nem volt elég 20 milliárd 2000-es forint? El sem merem képzelni akkor, mennyiből üzemelnek a nagy pártok.

(Fotó: MTI)

Share This Story

Get our newsletter