This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kamu interjúk, túlzások - így hazudott a Daily Mail a bevándorlókról

Illustration for article titled Kamu interjúk, túlzások - így hazudott a Daily Mail a bevándorlókról

A Daily Mailnek lételeme a riogatás, tavaly évvégén azzal próbált pánikot kelteni, hogy majdnem harmincmillió kelet-európai majd fogja a cókmókját és hirtelen ott lesz minden tisztességes angol háztartás küszöbén. A riogatáshoz viszont interjúkat kamuztak, számokat torzítottak és korábbi bejelentéseket csúsztattak.

Advertisement

A Daily Mail szilveszteri cikkében azzal riogatta Anglia lakosságát, hogy 29 millió román és bolgár fogja megrohamozni az országot, ahol majd ezentúl segélyből fognak élni. Egy lelkes jogvédő néhány szakértővel együtt átrágta magát a cikk 890 szaván és rájött, hogy egyes részei valószínűleg szemenszedett hazugságok.

A Daily Mail egy szörnyű sajtótermék, kattintásért bármi szörnyű dolgot címlapra rak, nyilvánosan támadja a bevándorlókat és hatalmas túlzásokba esik. Ezzel párhuzamosan a Daily Mail viszont egy lenyűgöző sajtótermék is, a néha ötsoros, minden szaftos részletre kiterjedő címeivel, a nevetséges témáival és a paródiába hajló szenzációhajhászással. A Daily Mail áll talán a legközelebb azokhoz a pletykalapokhoz, amik elárasztották Amerikát a negyvenes években és amik egymás mellett hoztak címlapon szándékos csúsztatásokat, szexuális perverziókat és nevetséges kitalációkat.

Advertisement

Ezért nézem mindig elsőnek, amikor vicces külföldi híreket keresek.

A Daily Mail december 31-én lehozott egy 890 szavas cikket, aminek a lényege az volt, hogy már 2013 utolsó napjain lefoglalták az összes helyet a Szófiából és Bukarestből Anglia felé induló buszokon és repülőkön. A csak oda szóló jegyek néhol 3000 fontba kerülnek, a Wizz Airnek pedig meg kellett dupláznia a járatai számát, hogy lépést tudjon tartani a kelet-európai hordával. A feltételezett tömeges kivándorlás állítólagos oka az, hogy 2014. január 1-től az Egyesült Királyságban élő román és bolgár állampolgároknak nem kell külön engedélyt kérni a bevándorlási hivataltól a munkavállaláshoz. De az újság szerint nem kizárólag a munkahelyeket fogják elhappolni a tisztes angol polgárok elől, hanem a bevándorlók azonnal meg fogják találni a kiskapukat a rendszerben, a cikkíró állítása szerint cégeket alapítottak direkt arra, amik tanácsokat adnak a büntetések elkerülésében, a románok pedig még otthon, fórumokon kérdezősködnek arról, hogy pontosan hogyan lehet családtámogatást meg állami lakást szerezni az Egyesült Királyságban.

Advertisement

Ez már annyira piszkálta Adam Nathan csőrét, hogy elhatározta, utánajár a legkétségesebb állításoknak a Daily Mail-cikkben, mintha éppen perre készülne. A nyomozásban segített neki Alina Matis, a román Gândul hírportál munkatársa. Nathan 13 jó példát talált, emiatt úgy is nevezte el az elkészült anyagát, hogy, 13 ok, amiért a Daily Mailt a sajtóért felelős panaszbizottság elé cibálom. Nézzük sorban az okokat.

1. A Wizz Air megduplázta a járatainak számát.

A Wizz Air 30 százalékkal növeli meg a járatok sűrűségét, de azt is majd csak idén nyáron. A légitársaság tagadta a cikk állításait. A Romániából Londonba repülő gépek jegyárai sem érték el a 300 fontot, ahogy a Daily Mail állított, szilveszterkor még simán lehetett venni 190 fontért is jegyet.

Advertisement

2. Egyes egyirányú jegyek 3000 fontba kerültek.

Az Alitalia légitársaság tényleg árult 3000 fontos jegyet, de az a repülő úgy ment Bukarestből Londonba, hogy közben megállt Rómában. De mi a túrónak érdekelne ez bárkit is, ha lehet 160 font körül átszállás nélküli jegyet venni?

Advertisement

3. A Szófiából induló buszokon január 9-ig minden hely le volt foglalva.

Adam Nathan könnyen tudott venni még január elsején is buszjegyet Szófiából Londonba egy január 3-án induló buszra. A Balkan Horn busztársaság ügyvezetője, Valentina Georgieva azt mondta az újságíró kérdésére, hogy 2014-re nem hogy megnőttek, hanem csökkentek az eladásaik.

Advertisement

4. Bolgárok és románok múlt este már készültek a utazásra, miután itt megszűnnek a munkavállalási korlátozások.

Ez a cikk legelső mondata a cím és a pontokba szedett bevezető után. Amikor Nathan küldött egy panaszlevelet az újságnak, a jogászok azt válaszolták, hogy a cikk nem tesz egyértelmű kapcsolatot a munkavállalási szabályok megváltozása és a bevándorlók hulláma között. Hát pedig ott az a mondat.

Advertisement

5. Amikor megszűnnek a 2005-ben hozott szabályozások, a két ország 29 millió lakosa megkapja a jogot, hogy Nagy-Britanniában dolgozzon.

A 29 millió lakos az tényleg minden egyes lelket jelent a két országban összesen. Ebből még lejönne a majdnem 5 millió gyerek, a majdnem 5 millió idős, és akkor már kevésbé horribilis a vége. A Daily Mail továbbá azt is írta, hogy a két országot 2005-ben korlátozták a munkavállalásban, holott akkor még nem is voltak az EU tagjai. Valójában diákok már dolgozhattak Nagy-Britanniában, heti 20 órában a tanítási idő alatt, és teljes állásban a szünidőben. Rendes munkavállalási papírokkal.

Advertisement

6. Egy népszerű honlapon a következőket írta egy felhasználnó. "A férjem és én az Egyesült Királyságban szeretnénk gyereket. Szeretnénk tudni, hogy milyen segélyekre jelentkezhetünk. Érdekelne minket egy ingyenlakás."

A Daily Mail állítása szerint bolgár és román fórumozók afelől érdeklődtek, hogyan lehet különböző segélyekhez folyamodni Angliában. Az eredeti cikkben semmi pontos részlet nem jelent meg ezekről a fórumokról, az újság pedig nem volt hajlandó kiadni a címeiket Nathannek. Az utóbbi állítása szerint ez még nem azt jelenti, hogy ezek nem léteznek.

Advertisement

7. Aleksandra Dzhongova egy szófiai munkaközvetítő tulajdonosa azt állítja, hogy több olyan céget is alapítottak, amiknek kifejezett feladata, hogy segítsen a bevándorlóknak megérteni Nagy-Britannia támogatási rendszerét, ahelyett, hogy munkát közvetítsenek.

Alina Matis személyesen hívta fel az Anons ügynökséget, ahol Dzhongova dolgozik. Matis szerint az ügynökség teljesen ledöbbent a telefontól, nem is tudtak a Daily Mail-cikkről. Dzhongova állította, hogy sosem beszélt a Daily Maillel és semmilyen körülmény között nem adott volna nekik egy ilyen idézetet. Ráadásul angolul sem tud. Az Anons egyik ügyvezetője, Daniel Kalinov jogi lépéseket fontolgat.

Advertisement

Kalinovot egyszer már elkapta a Daily Mail, tavaly februárban megkeresték egy cikkhez, ami végül arról szólt, hogy a román maffiafőnökök alig várják, hogy elárasszák Anglia utcáit koldusokkal. A férfi szerint már az a cikk is hamis dolgokat állított róla, úgyhogy amikor decemberben megint megkereste őt az újság, nemet mondott.

8. Az egyik cég abban segít a román ügyfeleknek, hogy hogyan kerülhetik el a brit adóhivatal büntetéseit.

A Mail ebben az esetben sem adta ki a cég nevét, Matis pedig semmit sem talált az interneten egy ilyen cégről. Egy érdekes statisztikát viszont igen, 2013. február 13-i adatok szerint a 141000 Nagy-Britanniában élő román és bolgár közül csak 1700 román jelentkezett segélyért.

Advertisement

9. A Daily Mail megkereste a Priority Point nevű, kivándorlókat segítő szervezetet, hogy el tudnák-e egy kétgyerekes, papírokkal nem rendelkező román takarítónőnek intézni, hogy segélyt szerezzen Angliában. A Priority Point azt mondta, hogy igen, előbb kellene egy TAJ-számot szereznie, és aztán fog majd pénzt kapni a gyerekek után. A papírmunkáért a PP 70 fontot kért.

Nathan felhívta a Priority Point ügyvezető igazgatóját, akinek elállt a lélegzete a telefon közben és váltig állította, hogy erről semmit sem tudott. Cristina Haicu nyomatékosította, hogy a Daily Mail nem hívta őket és senki sem mondta a fentieket a cikk írójának.

Advertisement

10. A szófiai központi buszállomáson egy Svetlanka Beaucheva nevű utazási ügynök azt mondta a Daily Mailnek, hogy már nincsenek üres helyek, minden busz tele van január 9-ig.

Svetlanka Beaucheva mintha nem is létezne, legalábbis semmi nyoma sincsen Szófiában. Matis egyik bolgár ismerőse szerint elronthatták a nevet, amikor angolra átírták, de a visszafejtett változattal sem sikerült senkit találni, akinek megközelítőleg ilyen neve lenne. Arról meg már nem is mondok semmit, hogy Nathannak tényleg sikerült jegyet vennie még szilveszter napján egy olyan Szófia-London buszra, amin még 5 üres hely volt.

Advertisement

11. A Karats Eurolines busztársaság egyik munkatársa szerint a magas kereslet miatt megnőttek a jegyárak.

Az hagyján, hogy a cég nem beszélt a Daily Mail újságírójával, de nincsenek is Egyesült Királyságba induló buszaik, úgyhogy nem is lenne sok értelme beszélni velük.

Advertisement

12. Egy másik busztársaság, a Balkan Horn munkatársa szerint sokan akarnak Angliába utazni az új szabályok miatt, de minden le van foglalva, ezért elég nehéz.

A cég nem beszélt a Daily Maillel. Voltak szabad helyek a londoni buszaikon. Nem nőtt a kereslet az új szabályozás miatt, sőt, csökkent.

Advertisement

A legérdekesebb azonban az, hogy a Mail jogi szakosztálya azt mondta Nathannak, hogy nem adhatják ki a Balkan Horn nevében nyilatkozó munkatárs nevét, mert a cégnél szigorúan tiltják a beszélgetést az újságírókkal. Ami azért fura, mert rögtön segítettek neki és Matisnak is.

13. Ion Prioteasa, Dolj megye elnöke azt állította, hogy a Romániából Angliába utazók száma hetvenezerre fog duplázódni 2014-re.

Természetesen Prioteasa nem mondott semmi ilyesmit, viszont tavaly októberben, amikor a Wizz Air egyenes járatot indított Craiovából Lutonba, azt mondta, hogy meg fog duplázódni az utasok száma. Úgy általában a reptérről. Ő sem beszélt a Daily Maillel és soha nem gondolta volna, hogy az ő nevét fogják felhasználni arra, hogy alátámasszanak egy statisztikát az Angliába repülő románokról.

Advertisement

Adam Nathan már írt erről az ügyről több posztot is, írt levelet a Daily Mailnek, most viszont úgy érezte, hogy itt az ideje, hogy bepanaszolja az újságot az illetékes bizottságnál. Kíváncsian várom a végét, mert a Mailnek tényleg az az egyik fő csapása, hogy fondorlatoskodik a kelet-európai bevándorlókkal szemben. Csak azt sajnálom, hogy igazán még sose mentek neki a magyaroknak.

Advertisement

És azt azért muszáj megjegyeznem, hogy a múlt héten a Daily Mail lehozott egy cikket arról, hogy összesen 24 román állampolgár érkezett az Egyesült Királyságba január 1. óta.

[britishinfluence.org]

Kép: Flickr / Nicholas Smale

Share This Story

Get our newsletter