A Daily Mailnek l√©teleme a riogat√°s, tavaly √©vv√©g√©n azzal pr√≥b√°lt p√°nikot kelteni, hogy majdnem harmincmilli√≥ kelet-eur√≥pai majd fogja a c√≥km√≥kj√°t √©s hirtelen ott lesz minden tisztess√©ges angol h√°ztart√°s k√ľsz√∂b√©n. A riogat√°shoz viszont interj√ļkat kamuztak, sz√°mokat torz√≠tottak √©s kor√°bbi bejelent√©seket cs√ļsztattak.

A Daily Mail szilveszteri cikk√©ben azzal riogatta Anglia lakoss√°g√°t, hogy 29 milli√≥ rom√°n √©s bolg√°r fogja megrohamozni az orsz√°got, ahol majd ezent√ļl seg√©lybŇĎl fognak √©lni. Egy lelkes jogv√©dŇĎ n√©h√°ny szak√©rtŇĎvel egy√ľtt √°tr√°gta mag√°t a cikk 890 szav√°n √©s r√°j√∂tt, hogy egyes r√©szei val√≥sz√≠nŇĪleg szemenszedett hazugs√°gok.

A Daily Mail egy sz√∂rnyŇĪ sajt√≥term√©k, kattint√°s√©rt b√°rmi sz√∂rnyŇĪ dolgot c√≠mlapra rak, nyilv√°nosan t√°madja a bev√°ndorl√≥kat √©s hatalmas t√ļlz√°sokba esik. Ezzel p√°rhuzamosan a Daily Mail viszont egy lenyŇĪg√∂zŇĎ sajt√≥term√©k is, a n√©ha √∂tsoros, minden szaftos r√©szletre kiterjedŇĎ c√≠meivel, a nevets√©ges t√©m√°ival √©s a par√≥di√°ba hajl√≥ szenz√°ci√≥hajh√°sz√°ssal. A Daily Mail √°ll tal√°n a legk√∂zelebb azokhoz a pletykalapokhoz, amik el√°rasztott√°k Amerik√°t a negyvenes √©vekben √©s amik egym√°s mellett hoztak c√≠mlapon sz√°nd√©kos cs√ļsztat√°sokat, szexu√°lis perverzi√≥kat √©s nevets√©ges kital√°ci√≥kat.

Ez√©rt n√©zem mindig elsŇĎnek, amikor vicces k√ľlf√∂ldi h√≠reket keresek.

A Daily Mail december 31-√©n lehozott egy 890 szavas cikket, aminek a l√©nyege az volt, hogy m√°r 2013 utols√≥ napjain lefoglalt√°k az √∂sszes helyet a Sz√≥fi√°b√≥l √©s BukarestbŇĎl Anglia fel√© indul√≥ buszokon √©s rep√ľlŇĎk√∂n. A csak oda sz√≥l√≥ jegyek n√©hol 3000 fontba ker√ľlnek, a Wizz Airnek pedig meg kellett dupl√°znia a j√°ratai sz√°m√°t, hogy l√©p√©st tudjon tartani a kelet-eur√≥pai hord√°val. A felt√©telezett t√∂meges kiv√°ndorl√°s √°ll√≠t√≥lagos oka az, hogy 2014. janu√°r 1-tŇĎl az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban √©lŇĎ rom√°n √©s bolg√°r √°llampolg√°roknak nem kell k√ľl√∂n enged√©lyt k√©rni a bev√°ndorl√°si hivatalt√≥l a munkav√°llal√°shoz. De az √ļjs√°g szerint nem kiz√°r√≥lag a munkahelyeket fogj√°k elhappolni a tisztes angol polg√°rok elŇĎl, hanem a bev√°ndorl√≥k azonnal meg fogj√°k tal√°lni a kiskapukat a rendszerben, a cikk√≠r√≥ √°ll√≠t√°sa szerint c√©geket alap√≠tottak direkt arra, amik tan√°csokat adnak a b√ľntet√©sek elker√ľl√©s√©ben, a rom√°nok pedig m√©g otthon, f√≥rumokon k√©rdezŇĎsk√∂dnek arr√≥l, hogy pontosan hogyan lehet csal√°dt√°mogat√°st meg √°llami lak√°st szerezni az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban.

Advertisement

Ez m√°r annyira piszk√°lta Adam Nathan csŇĎr√©t, hogy elhat√°rozta, ut√°naj√°r a legk√©ts√©gesebb √°ll√≠t√°soknak a Daily Mail-cikkben, mintha √©ppen perre k√©sz√ľlne. A nyomoz√°sban seg√≠tett neki Alina Matis, a rom√°n G√Ęndul h√≠rport√°l munkat√°rsa. Nathan 13 j√≥ p√©ld√°t tal√°lt, emiatt √ļgy is nevezte el az elk√©sz√ľlt anyag√°t, hogy, 13 ok, ami√©rt a Daily Mailt a sajt√≥√©rt felelŇĎs panaszbizotts√°g el√© cib√°lom. N√©zz√ľk sorban az okokat.

1. A Wizz Air megdupl√°zta a j√°ratainak sz√°m√°t.

A Wizz Air 30 sz√°zal√©kkal n√∂veli meg a j√°ratok sŇĪrŇĪs√©g√©t, de azt is majd csak id√©n ny√°ron. A l√©git√°rsas√°g tagadta a cikk √°ll√≠t√°sait. A Rom√°ni√°b√≥l Londonba rep√ľlŇĎ g√©pek jegy√°rai sem √©rt√©k el a 300 fontot, ahogy a Daily Mail √°ll√≠tott, szilveszterkor m√©g sim√°n lehetett venni 190 font√©rt is jegyet.

Advertisement

2. Egyes egyir√°ny√ļ jegyek 3000 fontba ker√ľltek.

Az Alitalia l√©git√°rsas√°g t√©nyleg √°rult 3000 fontos jegyet, de az a rep√ľlŇĎ √ļgy ment BukarestbŇĎl Londonba, hogy k√∂zben meg√°llt R√≥m√°ban. De mi a t√ļr√≥nak √©rdekelne ez b√°rkit is, ha lehet 160 font k√∂r√ľl √°tsz√°ll√°s n√©lk√ľli jegyet venni?

Advertisement

3. A Szófiából induló buszokon január 9-ig minden hely le volt foglalva.

Adam Nathan k√∂nnyen tudott venni m√©g janu√°r elsej√©n is buszjegyet Sz√≥fi√°b√≥l Londonba egy janu√°r 3-√°n indul√≥ buszra. A Balkan Horn buszt√°rsas√°g √ľgyvezetŇĎje, Valentina Georgieva azt mondta az √ļjs√°g√≠r√≥ k√©rd√©s√©re, hogy 2014-re nem hogy megnŇĎttek, hanem cs√∂kkentek az elad√°saik.

Advertisement

4. Bolg√°rok √©s rom√°nok m√ļlt este m√°r k√©sz√ľltek a utaz√°sra, miut√°n itt megszŇĪnnek a munkav√°llal√°si korl√°toz√°sok.

Ez a cikk legelsŇĎ mondata a c√≠m √©s a pontokba szedett bevezetŇĎ ut√°n. Amikor Nathan k√ľld√∂tt egy panaszlevelet az √ļjs√°gnak, a jog√°szok azt v√°laszolt√°k, hogy a cikk nem tesz egy√©rtelmŇĪ kapcsolatot a munkav√°llal√°si szab√°lyok megv√°ltoz√°sa √©s a bev√°ndorl√≥k hull√°ma k√∂z√∂tt. H√°t pedig ott az a mondat.

Advertisement

5. Amikor megszŇĪnnek a 2005-ben hozott szab√°lyoz√°sok, a k√©t orsz√°g 29 milli√≥ lakosa megkapja a jogot, hogy Nagy-Britanni√°ban dolgozzon.

A 29 milli√≥ lakos az t√©nyleg minden egyes lelket jelent a k√©t orsz√°gban √∂sszesen. EbbŇĎl m√©g lej√∂nne a majdnem 5 milli√≥ gyerek, a majdnem 5 milli√≥ idŇĎs, √©s akkor m√°r kev√©sb√© horribilis a v√©ge. A Daily Mail tov√°bb√° azt is √≠rta, hogy a k√©t orsz√°got 2005-ben korl√°tozt√°k a munkav√°llal√°sban, holott akkor m√©g nem is voltak az EU tagjai. Val√≥j√°ban di√°kok m√°r dolgozhattak Nagy-Britanni√°ban, heti 20 √≥r√°ban a tan√≠t√°si idŇĎ alatt, √©s teljes √°ll√°sban a sz√ľnidŇĎben. Rendes munkav√°llal√°si pap√≠rokkal.

Advertisement

6. Egy n√©pszerŇĪ honlapon a k√∂vetkezŇĎket √≠rta egy felhaszn√°ln√≥. "A f√©rjem √©s √©n az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban szeretn√©nk gyereket. Szeretn√©nk tudni, hogy milyen seg√©lyekre jelentkezhet√ľnk. √Črdekelne minket egy ingyenlak√°s."

A Daily Mail √°ll√≠t√°sa szerint bolg√°r √©s rom√°n f√≥rumoz√≥k afelŇĎl √©rdeklŇĎdtek, hogyan lehet k√ľl√∂nb√∂zŇĎ seg√©lyekhez folyamodni Angli√°ban. Az eredeti cikkben semmi pontos r√©szlet nem jelent meg ezekrŇĎl a f√≥rumokr√≥l, az √ļjs√°g pedig nem volt hajland√≥ kiadni a c√≠meiket Nathannek. Az ut√≥bbi √°ll√≠t√°sa szerint ez m√©g nem azt jelenti, hogy ezek nem l√©teznek.

Advertisement

7. Aleksandra Dzhongova egy sz√≥fiai munkak√∂zvet√≠tŇĎ tulajdonosa azt √°ll√≠tja, hogy t√∂bb olyan c√©get is alap√≠tottak, amiknek kifejezett feladata, hogy seg√≠tsen a bev√°ndorl√≥knak meg√©rteni Nagy-Britannia t√°mogat√°si rendszer√©t, ahelyett, hogy munk√°t k√∂zvet√≠tsenek.

Alina Matis szem√©lyesen h√≠vta fel az Anons √ľgyn√∂ks√©get, ahol Dzhongova dolgozik. Matis szerint az √ľgyn√∂ks√©g teljesen led√∂bbent a telefont√≥l, nem is tudtak a Daily Mail-cikkrŇĎl. Dzhongova √°ll√≠totta, hogy sosem besz√©lt a Daily Maillel √©s semmilyen k√∂r√ľlm√©ny k√∂z√∂tt nem adott volna nekik egy ilyen id√©zetet. R√°ad√°sul angolul sem tud. Az Anons egyik √ľgyvezetŇĎje, Daniel Kalinov jogi l√©p√©seket fontolgat.

Advertisement

Kalinovot egyszer m√°r elkapta a Daily Mail, tavaly febru√°rban megkerest√©k egy cikkhez, ami v√©g√ľl arr√≥l sz√≥lt, hogy a rom√°n maffiafŇĎn√∂k√∂k alig v√°rj√°k, hogy el√°rassz√°k Anglia utc√°it koldusokkal. A f√©rfi szerint m√°r az a cikk is hamis dolgokat √°ll√≠tott r√≥la, √ļgyhogy amikor decemberben megint megkereste ŇĎt az √ļjs√°g, nemet mondott.

8. Az egyik c√©g abban seg√≠t a rom√°n √ľgyfeleknek, hogy hogyan ker√ľlhetik el a brit ad√≥hivatal b√ľntet√©seit.

A Mail ebben az esetben sem adta ki a c√©g nev√©t, Matis pedig semmit sem tal√°lt az interneten egy ilyen c√©grŇĎl. Egy √©rdekes statisztik√°t viszont igen, 2013. febru√°r 13-i adatok szerint a 141000 Nagy-Britanni√°ban √©lŇĎ rom√°n √©s bolg√°r k√∂z√ľl csak 1700 rom√°n jelentkezett seg√©ly√©rt.

Advertisement

9. A Daily Mail megkereste a Priority Point nevŇĪ, kiv√°ndorl√≥kat seg√≠tŇĎ szervezetet, hogy el tudn√°k-e egy k√©tgyerekes, pap√≠rokkal nem rendelkezŇĎ rom√°n takar√≠t√≥nŇĎnek int√©zni, hogy seg√©lyt szerezzen Angli√°ban. A Priority Point azt mondta, hogy igen, elŇĎbb kellene egy TAJ-sz√°mot szereznie, √©s azt√°n fog majd p√©nzt kapni a gyerekek ut√°n. A pap√≠rmunk√°√©rt a PP 70 fontot k√©rt.

Nathan felh√≠vta a Priority Point √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥j√°t, akinek el√°llt a l√©legzete a telefon k√∂zben √©s v√°ltig √°ll√≠totta, hogy errŇĎl semmit sem tudott. Cristina Haicu nyomat√©kos√≠totta, hogy a Daily Mail nem h√≠vta ŇĎket √©s senki sem mondta a fentieket a cikk √≠r√≥j√°nak.

Advertisement

10. A sz√≥fiai k√∂zponti busz√°llom√°son egy Svetlanka Beaucheva nevŇĪ utaz√°si √ľgyn√∂k azt mondta a Daily Mailnek, hogy m√°r nincsenek √ľres helyek, minden busz tele van janu√°r 9-ig.

Svetlanka Beaucheva mintha nem is l√©tezne, legal√°bbis semmi nyoma sincsen Sz√≥fi√°ban. Matis egyik bolg√°r ismerŇĎse szerint elronthatt√°k a nevet, amikor angolra √°t√≠rt√°k, de a visszafejtett v√°ltozattal sem siker√ľlt senkit tal√°lni, akinek megk√∂zel√≠tŇĎleg ilyen neve lenne. Arr√≥l meg m√°r nem is mondok semmit, hogy Nathannak t√©nyleg siker√ľlt jegyet vennie m√©g szilveszter napj√°n egy olyan Sz√≥fia-London buszra, amin m√©g 5 √ľres hely volt.

Advertisement

11. A Karats Eurolines buszt√°rsas√°g egyik munkat√°rsa szerint a magas kereslet miatt megnŇĎttek a jegy√°rak.

Az hagyj√°n, hogy a c√©g nem besz√©lt a Daily Mail √ļjs√°g√≠r√≥j√°val, de nincsenek is Egyes√ľlt Kir√°lys√°gba indul√≥ buszaik, √ļgyhogy nem is lenne sok √©rtelme besz√©lni vel√ľk.

Advertisement

12. Egy m√°sik buszt√°rsas√°g, a Balkan Horn munkat√°rsa szerint sokan akarnak Angli√°ba utazni az √ļj szab√°lyok miatt, de minden le van foglalva, ez√©rt el√©g neh√©z.

A c√©g nem besz√©lt a Daily Maillel. Voltak szabad helyek a londoni buszaikon. Nem nŇĎtt a kereslet az √ļj szab√°lyoz√°s miatt, sŇĎt, cs√∂kkent.

Advertisement

A leg√©rdekesebb azonban az, hogy a Mail jogi szakoszt√°lya azt mondta Nathannak, hogy nem adhatj√°k ki a Balkan Horn nev√©ben nyilatkoz√≥ munkat√°rs nev√©t, mert a c√©gn√©l szigor√ļan tiltj√°k a besz√©lget√©st az √ļjs√°g√≠r√≥kkal. Ami az√©rt fura, mert r√∂gt√∂n seg√≠tettek neki √©s Matisnak is.

13. Ion Prioteasa, Dolj megye elnöke azt állította, hogy a Romániából Angliába utazók száma hetvenezerre fog duplázódni 2014-re.

Term√©szetesen Prioteasa nem mondott semmi ilyesmit, viszont tavaly okt√≥berben, amikor a Wizz Air egyenes j√°ratot ind√≠tott Craiov√°b√≥l Lutonba, azt mondta, hogy meg fog dupl√°z√≥dni az utasok sz√°ma. √ögy √°ltal√°ban a rept√©rrŇĎl. Ňź sem besz√©lt a Daily Maillel √©s soha nem gondolta volna, hogy az ŇĎ nev√©t fogj√°k felhaszn√°lni arra, hogy al√°t√°masszanak egy statisztik√°t az Angli√°ba rep√ľlŇĎ rom√°nokr√≥l.

Advertisement

Adam Nathan m√°r √≠rt errŇĎl az √ľgyrŇĎl t√∂bb posztot is, √≠rt levelet a Daily Mailnek, most viszont √ļgy √©rezte, hogy itt az ideje, hogy bepanaszolja az √ļjs√°got az illet√©kes bizotts√°gn√°l. K√≠v√°ncsian v√°rom a v√©g√©t, mert a Mailnek t√©nyleg az az egyik fŇĎ csap√°sa, hogy fondorlatoskodik a kelet-eur√≥pai bev√°ndorl√≥kkal szemben. Csak azt sajn√°lom, hogy igaz√°n m√©g sose mentek neki a magyaroknak.

Advertisement

√Čs azt az√©rt musz√°j megjegyeznem, hogy a m√ļlt h√©ten a Daily Mail lehozott egy cikket arr√≥l, hogy √∂sszesen 24 rom√°n √°llampolg√°r √©rkezett az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gba janu√°r 1. √≥ta.

[britishinfluence.org]

Kép: Flickr / Nicholas Smale