Az Origo cikke szerint a franc se tudja, de érdemes körbejárni.

Amikor elŇĎsz√∂r kiker√ľltek a 3 milli√≥ doll√°ros show plak√°tjai Budapesten, akkor mi az irod√°ban is elkezdt√ľk hitetlenkedni, hogy ilyen egyszerŇĪen nem lehet, nem hiszem, hogy CsŇĪry Lajosnak valaki a kez√©be adott egy t√∂bbmilli√≥ doll√°ros, 1697-es Stradivarit, √ļgyhogy elkezdtem nyomozni. Ez m√©g nem az Origo cikke, az majd k√©sŇĎbb j√∂n.

Sz√≥val megtal√°ltuk ezt az adatb√°zist, amiben a a vil√°g legt√∂bb hegedŇĪj√©nek a tulajdonos√°t √©s a jelenleg birtokl√≥ zen√©sz√©t list√°zza ki. Persze ez csak egy lista az interneten, √ļgyhogy ak√°r annyira lehet megb√≠zni benne, mint a H√≠rcs√°rd√°ban, de m√©gis volt egy-k√©t pont, ahol √ļgy √©rezt√ľk, tal√°n nem is √≠rnak h√ľlyes√©get. FŇĎleg az√©rt, mert p√©ld√°ul helyesen list√°zza ki a BSI Bank tulajdon√°ban l√©vŇĎ 1737-es Guarneri del Ges√Ļ, Panette hegedŇĪt. Hogy hogyan j√∂n a k√©pbe a BSI √©s az ŇĎ hegedŇĪje? H√°t √ļgy, hogy a BSI is egy sv√°jci bank, ak√°rcsak a legenda szerint Edvin Marton hangszer√©nek adom√°nyoz√≥ja. Aki valami miatt folyamatosan pr√≥b√°lja v√©deni az inkogn√≠t√≥j√°t. Erre pedig itt van egy helyi p√©nzint√©zet, ami b√ľszk√©n hirdeti, hogy igen, van egy nagyon √©rt√©kes hegedŇĪ √©s igen, odaadtuk egy zen√©sznek, n√©vszerint a francia Renaud Capu√ßon-nak.

Ok√©, a k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s az volt, hogy vajon melyik sv√°jci bank lehetett az, ami hegedŇĪt adom√°nyozott Edvin Martonnak? Megkerestem a sv√°jci banksz√∂vets√©get, h√°tha tudnak seg√≠teni, de ez nagyj√°b√≥l olyan volt, mintha a B√ľkkben keresn√©k egy konkr√©t bokrot: a sv√°jci sz√∂vets√©gi p√©nz√ľgyi fel√ľgyelet nem tudott ebben seg√≠teni, de nagyon k√©szs√©gesen √°tk√ľld√∂tt egy list√°t az orsz√°gban tal√°lhat√≥ bankokr√≥l. Ezen a list√°n √ļgy saccra 380 p√©nzint√©zetet soroltak fel, √ļgyhogy a nagyon hossz√ļ emailez√©s helyett ink√°bb vissza√°lltam a vicces vide√≥k kiblogol√°s√°ra.

Advertisement

Az Orig√≥n√°l viszont √ļjs√°g√≠r√≥k dolgoznak √©s Rov√≥ Attila ut√°naj√°rt Edvin Marton legend√°s hegedŇĪj√©nek. Ezt siker√ľlt kider√≠tenie:

  • Senki nem tud semmi konkr√©tat.
  • A hegedŇĪt a szakm√°ban senki sem l√°tta, senki sem besz√©l r√≥la.
  • A plak√°ton biztos nem a h√°rommilli√≥s Stradivari l√°that√≥, hanem val√≥sz√≠nŇĪleg egy Guarneri gy√°ri k√≥pi√°j√°t. Teh√°t b√°rmit is mond CsŇĪry, nem azzal fog j√°tszani, ami a plak√°ton van.
  • Ha j√≥l √©rtem, ha t√©nyleg egy Stradivarir√≥l van sz√≥, akkor a 3 milli√≥ doll√°r nem is olyan sok √©rte, szak√©rtŇĎk szerint ink√°bb 5 √©s 10 milli√≥ k√∂z√∂tt van az √°ra.
  • A megk√©rdezett mesterek nem tudj√°k, hogy Marton melyik mesterhez j√°r a hangszer√©vel.
  • Az egyik szakember szerint lehet, hogy Marton √©rt√©kcsal√°s √°ldozata lett, nemr√©g le is csuktak ilyesmi miatt egy n√©met kereskedŇĎt.
  • Az Origo megkereste Martont is a l√©nyegret√∂rŇĎ k√©rd√©seivel, de a v√°lasszal nem sokra lehet menni:

A sz√≥ban forg√≥ hangszert - amely megegyezik a koncert plak√°tj√°n l√°that√≥ hegedŇĪvel - annak tulajdonos√°t√≥l egyes fell√©p√©seimre kapom haszn√°latra. A hangszer tulajdonosa nem k√≠v√°n a sajt√≥nyilv√°noss√°g el√© l√©pni, kifejezett k√©r√©se volt inkognit√≥j√°nak megŇĎrz√©se. A hangszer tudom√°som szerint nem szorult jav√≠t√°sra, ami√≥ta √©n is haszn√°lom. Val√≥ban t√∂bb √©rt√©kes hegedŇĪn is j√°tszom, nem kiz√°r√≥lag ezen, √≠gy p√©ld√°ul kor√°bban a Magyar √Āllamt√≥l egy Testore hegedŇĪt kaptam haszn√°latra.

Advertisement

Csak annyit tenn√©k √©n is hozz√°, hogy √©n is megkerestem azt a kanadai rendezv√©nytermet, ahol Edvin Marton elŇĎsz√∂r egy Stradivari k√∂zel√©ben lehetett egy 1996-os verseny ut√°n, de sajnos nekem sem v√°laszoltak.

Fotó: edvinmarton.com