This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kamu adatokkal pályázott Zsigó Róbert jelöltje a bajai könyvtár élére (frissítve)

Illustration for article titled Kamu adatokkal pályázott Zsigó Róbert jelöltje a bajai könyvtár élére (frissítve)

De ezt is kimosták! Elképesztő jegyzőkönyvek, hihetetlen sötétség, csalás minden áron a Cink posztjában. Ha westerfilmet forgatnának a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatói pályázatából, akkor a Hazudós, a Seggnyaló és a Bunkó lenne az adekvát címe.

Advertisement

Elmesélem, hogy miért.

Tavaly májusban járt le Letenai Mária, az Ady igazgatójának mandátuma. Egyetlen pályázóként a nyáron megint megcélozta az állást, szakmailag támogatták is, de első körben nem nyert, mert az egyik felkért közművelődési szakértő, Török József szerint nem volt rendben a végzettsége. Töröknek nemsokára kulcsszerepe lesz, jegyezd meg a nevét!

Advertisement

Az ügy azonban hamar megoldódni látszott, mert a város jegyzője a kérdésben a megyei kormányhivatalhoz fordult, akik kimondták, hogy Letenai pályázata igenis megfelelt a jogszabályi követelményeknek, és a jelölt az előírt szakmai gyakorlatnak is eleget tett, így nincs akadálya a kinevezésének.

Jött a testületi ülés, ahol váratlanul mégsem nevezték ki Letenait, hanem új pályázatot írtak ki.

Advertisement

Nemsokára kiderült, hogy miért.

Hát mert közben a polgármesternek is lett saját favoritja a posztja, csakhogy olyan, aki el sem indulhatna a versenyben. Zsigó Róbert polgármester/Fidesz-szóvivő személyes jelöltjének, Munczig Dénesnének, az önkormányzat kulturális referensének ugyanis nem volt meg a törvényileg megszabott dupla végzettsége a könyvtár-kultúrház vezetéséhez. Mit tesz ilyenkor egy vezető fideszes? Keres egy alkalmas kádert? Majd ha szlovák lenne! A magyar vezető törvényt módosít. Zsigó tehát megkereste Halász János kulturális államtitkárt, hogy módosítsák úgy a jogszabályt, hogy ne kelljen kétfajta végzettség is az ilyen összevont intézmények vezegtéséhez. A Ház el is fogadta a Lex Munczignét, amiről akkor még nem lehetett tudni, hogy az a Lex Munczigné.

Advertisement

Így jutottunk el a jelenbe, amikor a megismételt pályázaton a szóból értő Letenai már el sem indult. A három vitéz, aki igen: Zalavári László, a művház igazgatóhelyettese, Zsigó facebookos lájkolója, Munczigné, Zsigó munkatársa, és Menczer György helyi rendezvényszervező.

A Cinknek sikerült megszereznie azt a szakértői jelentést, amit megintcsak a korábban emlegettet Török József írt a három jelentkező pályázatairól. És amiből az derült ki, hogy Munczigné, hogy is fogalmazzak cizelláltan, kreatívan kezelte a számológépet a pályázatában, és nem is egyszer.

Advertisement

Hazudott egyfelől a szakmai gyakorlatának időtartamáról, ami ebben az esetben döntő, mert még a kifejezetten miatta meghozott törvénymódosítás után is kellett volna 5 év ebből. Ő azonban például olyan időszakot is ide akart számítani, amikor még egyáltalán nem is volt szakirányú közművelődési végzettsége.

Illustration for article titled Kamu adatokkal pályázott Zsigó Róbert jelöltje a bajai könyvtár élére (frissítve)
Advertisement

A jelentés szerint már önmagában az is jogszabálysértő volt, hogy ilyen végzettség nélkül kapott művelődésszervezői állást annak idején. De teljesen nyilvánvaló, és ezt a szakértő is leszögezi, hogy a végzettség nélküli zugművelődésszervezés nem számít szakmai gyakorlatnak.

A végeredmény az, hogy az asszony által beírt 5 évből a szakértő 3 év 2 hónapot tudott elfogadni tényleges szakmai gyakorlatnak.

Advertisement

Ha ez nem lenne elég, Munczigné eleve olyan munkát is beírt művelődésszerzői szakmai gyakorlatnak, ami egész egyszerűen nem az: a bajai rádió ügyvezető igazgatói pozícióját. Tehát mégcsak nem is műsorkészítés vagy bármilyen, a legtágabban kulturálisnak nevezhető feladata volt, hanem cégvezetés.

Török József mindezek alapján egyértelműen fogalmazott:

Illustration for article titled Kamu adatokkal pályázott Zsigó Róbert jelöltje a bajai könyvtár élére (frissítve)
Advertisement

Azt hiszed ezzel vége a sztorinak? Hár csak ekkor kezdődött el igazán! A Cink információja szerint ugyanis kedden Baján összeült a szakmai bírálóbizottság. Ahol felszólalt Papp Zoltán jegyző, és a fideszes abszurd nagyobb dicsőségére elmagyarázta, hogy Munczignénak mégiscsak megvan az 5 éves szakmai gyakorlata, abba ugyanis bele kell számolni a Baja Hangja ügyvezetőjeként eltöltött időt is.

Én egy rakás médiacégnél dolgoztam, mindegyikben volt ügyvezető, így első kézből mondhatom, hogy ha ez művelődszervezésnek számít, akkor a kutyapornó, a gyógyszervegyészet és az agysebészet is. (A bajai rádió története külön csemegesztori, a Baja Hangja súlyosan veszteséges, minimális árbevételű magánrádió volt, amikor 2oo8-ban az önkormányzat megvette több, mint 1o millióért, hogy az ügyvezetői székbe az évtizedek óta a Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskolában tanító Munczignét ültessék.)

Advertisement

A városban azt pletykálják, hogy kedden a biztonság kedvéért hirtelen előkerült egy olyan papír is a Bajai Marketing Kft.-től, ami nem volt Munczigné eredeti pályázatának része, de ami azt igazolná, hogy az asszony a rádió cégvezetőjeként 2010 óta végzett művelődésszervezési munkát a városnak. Erre mindjárt rákérdezek a vársomarketingeseknél.

Az igazgatói pályázatról holnap, csütörtökön döntenek, jó móka lesz, én sejtem, ki lehet a nyertes, de csak azért, mert különösen kifinomult szimatom van az ilyesmihez.

Advertisement

Értelmiségi- és népművelőgyűlölő is pályázott

A szakértői jelentés amúgy egészen fantasztikus bugyrokat tár fel a bennfentes vidéki pozícióosztás világából. Menczer György pályázatában például meghökkentő kirohanásokat intéz a művelődésszervezők ellen, amit Török így értékelt:

Advertisement
Illustration for article titled Kamu adatokkal pályázott Zsigó Róbert jelöltje a bajai könyvtár élére (frissítve)

Mindezek alapján csak remélni tudom, hogy a sztorinak ezzel nincsen vége!

update: A poszt kommentelői között megjelent maga Török szakértő és egy kis pontostást kért, amit nagy örömmel bemásolok ide:

A szakértő közbeszól - ha szabadna a szerzőtől egy kis korrekciót, ami ugyan a jelen helyzetet nem befolyásolja, pusztán kényes vagyok a pontosság(om)ra. Tehát: az előző pályázati körben Letenai Máriát nem a végzettség, hanem a közművelődési gyakorlat hiánya miatt kellett kizárnom. Ennek az volt az oka, hogy az önkormányzat mindkét szakma valamennyi feltételét kérte, így nekem nem volt más választásom. Pont.

Share This Story

Get our newsletter