Kamu adatokkal pályázott Zsigó Róbert jelöltje a bajai könyvtár élére (frissítve)

De ezt is kimosták! Elképesztő jegyzőkönyvek, hihetetlen sötétség, csalás minden áron a Cink posztjában. Ha westerfilmet forgatnának a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatói pályázatából, akkor a Hazudós, a Seggnyaló és a Bunkó lenne az adekvát címe.

Elmesélem, hogy miért.

Tavaly májusban járt le Letenai Mária, az Ady igazgatójának mandátuma. Egyetlen pályázóként a nyáron megint megcélozta az állást, szakmailag támogatták is, de első körben nem nyert, mert az egyik felkért közművelődési szakértő, Török József szerint nem volt rendben a végzettsége. Töröknek nemsokára kulcsszerepe lesz, jegyezd meg a nevét!

Advertisement

Az ügy azonban hamar megoldódni látszott, mert a város jegyzője a kérdésben a megyei kormányhivatalhoz fordult, akik kimondták, hogy Letenai pályázata igenis megfelelt a jogszabályi követelményeknek, és a jelölt az előírt szakmai gyakorlatnak is eleget tett, így nincs akadálya a kinevezésének.

Jött a testületi ülés, ahol váratlanul mégsem nevezték ki Letenait, hanem új pályázatot írtak ki.

Nemsokára kiderült, hogy miért.

Hát mert közben a polgármesternek is lett saját favoritja a posztja, csakhogy olyan, aki el sem indulhatna a versenyben. Zsigó Róbert polgármester/Fidesz-szóvivő személyes jelöltjének, Munczig Dénesnének, az önkormányzat kulturális referensének ugyanis nem volt meg a törvényileg megszabott dupla végzettsége a könyvtár-kultúrház vezetéséhez. Mit tesz ilyenkor egy vezető fideszes? Keres egy alkalmas kádert? Majd ha szlovák lenne! A magyar vezető törvényt módosít. Zsigó tehát megkereste Halász János kulturális államtitkárt, hogy módosítsák úgy a jogszabályt, hogy ne kelljen kétfajta végzettség is az ilyen összevont intézmények vezegtéséhez. A Ház el is fogadta a Lex Munczignét, amiről akkor még nem lehetett tudni, hogy az a Lex Munczigné.

Advertisement

Így jutottunk el a jelenbe, amikor a megismételt pályázaton a szóból értő Letenai már el sem indult. A három vitéz, aki igen: Zalavári László, a művház igazgatóhelyettese, Zsigó facebookos lájkolója, Munczigné, Zsigó munkatársa, és Menczer György helyi rendezvényszervező.

A Cinknek sikerült megszereznie azt a szakértői jelentést, amit megintcsak a korábban emlegettet Török József írt a három jelentkező pályázatairól. És amiből az derült ki, hogy Munczigné, hogy is fogalmazzak cizelláltan, kreatívan kezelte a számológépet a pályázatában, és nem is egyszer.

Advertisement

Hazudott egyfelől a szakmai gyakorlatának időtartamáról, ami ebben az esetben döntő, mert még a kifejezetten miatta meghozott törvénymódosítás után is kellett volna 5 év ebből. Ő azonban például olyan időszakot is ide akart számítani, amikor még egyáltalán nem is volt szakirányú közművelődési végzettsége.

Advertisement

A jelentés szerint már önmagában az is jogszabálysértő volt, hogy ilyen végzettség nélkül kapott művelődésszervezői állást annak idején. De teljesen nyilvánvaló, és ezt a szakértő is leszögezi, hogy a végzettség nélküli zugművelődésszervezés nem számít szakmai gyakorlatnak.

A végeredmény az, hogy az asszony által beírt 5 évből a szakértő 3 év 2 hónapot tudott elfogadni tényleges szakmai gyakorlatnak.

Advertisement

Ha ez nem lenne elég, Munczigné eleve olyan munkát is beírt művelődésszerzői szakmai gyakorlatnak, ami egész egyszerűen nem az: a bajai rádió ügyvezető igazgatói pozícióját. Tehát mégcsak nem is műsorkészítés vagy bármilyen, a legtágabban kulturálisnak nevezhető feladata volt, hanem cégvezetés.

Török József mindezek alapján egyértelműen fogalmazott:

Advertisement

Azt hiszed ezzel vége a sztorinak? Hár csak ekkor kezdődött el igazán! A Cink információja szerint ugyanis kedden Baján összeült a szakmai bírálóbizottság. Ahol felszólalt Papp Zoltán jegyző, és a fideszes abszurd nagyobb dicsőségére elmagyarázta, hogy Munczignénak mégiscsak megvan az 5 éves szakmai gyakorlata, abba ugyanis bele kell számolni a Baja Hangja ügyvezetőjeként eltöltött időt is.

Én egy rakás médiacégnél dolgoztam, mindegyikben volt ügyvezető, így első kézből mondhatom, hogy ha ez művelődszervezésnek számít, akkor a kutyapornó, a gyógyszervegyészet és az agysebészet is. (A bajai rádió története külön csemegesztori, a Baja Hangja súlyosan veszteséges, minimális árbevételű magánrádió volt, amikor 2oo8-ban az önkormányzat megvette több, mint 1o millióért, hogy az ügyvezetői székbe az évtizedek óta a Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskolában tanító Munczignét ültessék.)

Advertisement

A városban azt pletykálják, hogy kedden a biztonság kedvéért hirtelen előkerült egy olyan papír is a Bajai Marketing Kft.-től, ami nem volt Munczigné eredeti pályázatának része, de ami azt igazolná, hogy az asszony a rádió cégvezetőjeként 2010 óta végzett művelődésszervezési munkát a városnak. Erre mindjárt rákérdezek a vársomarketingeseknél.

Az igazgatói pályázatról holnap, csütörtökön döntenek, jó móka lesz, én sejtem, ki lehet a nyertes, de csak azért, mert különösen kifinomult szimatom van az ilyesmihez.

Advertisement

Értelmiségi- és népművelőgyűlölő is pályázott

A szakértői jelentés amúgy egészen fantasztikus bugyrokat tár fel a bennfentes vidéki pozícióosztás világából. Menczer György pályázatában például meghökkentő kirohanásokat intéz a művelődésszervezők ellen, amit Török így értékelt:

Advertisement

Mindezek alapján csak remélni tudom, hogy a sztorinak ezzel nincsen vége!

update: A poszt kommentelői között megjelent maga Török szakértő és egy kis pontostást kért, amit nagy örömmel bemásolok ide:

A szakértő közbeszól - ha szabadna a szerzőtől egy kis korrekciót, ami ugyan a jelen helyzetet nem befolyásolja, pusztán kényes vagyok a pontosság(om)ra. Tehát: az előző pályázati körben Letenai Máriát nem a végzettség, hanem a közművelődési gyakorlat hiánya miatt kellett kizárnom. Ennek az volt az oka, hogy az önkormányzat mindkét szakma valamennyi feltételét kérte, így nekem nem volt más választásom. Pont.

Share This Story