√Ėsszeesk√ľv√©s-elm√©letek rajong√≥i ne n√©zz√©k meg az atv riportj√°t, mert l√°thatatlan erŇĎk egy fontos k√©rd√©sn√©l lekapcsolj√°k az ecuadori politikus tolm√°csg√©p√©t!

H√©tfŇĎn Edward Snowden meg√©rkezett Hong Kongb√≥l Moszkv√°ba, aznap pedig menek√ľltst√°tuszt k√©relmezett Ecuadorn√°l. Hogy, hogy nem, √©ppen Magyarorsz√°gon tart√≥zkodik egy deleg√°ci√≥ Ecuadorb√≥l. Marco Albuja Mart√≠nez az orsz√°g k√ľl√ľgyminiszter-helyettese tegnap elment az ATV Egyenes besz√©d c√≠mŇĪ mŇĪsor√°ba, hogy megpr√≥b√°ljon v√°laszolni a vil√°gpolitik√°t jelenleg tal√°n legjobban foglalkoztat√≥ k√©rd√©seire.

K√°lm√°n Olga pedig √°ltal√°ban nem szokott szarozni, √ļgyhogy egybŇĎl Mart√≠neznek szegezi a k√©rd√©st, hogy be fogj√°k-e fogadni Snowdent. Mart√≠nez h√°r√≠t, erre ugyanis csak √©s kiz√°r√≥lag a k√ľl√ľgyminiszter √©s az orsz√°g eln√∂ke tudna v√°laszolni, mindenesetre a d√∂nt√©st megfontolj√°k. De ez persze nem el√©g az ATV hŇĎk√∂vetŇĎ riporter√©nek, megk√©rdezi azt is, hogy igaz-e, hogy Ecuador m√°r adott olyan menek√ľltdokumentumot Snowdennek, ami seg√≠tette, hogy a k√©m Moszkv√°ba rep√ľlj√∂n. Mart√≠neznek errŇĎl nincs inform√°ci√≥ja, errŇĎl a k√ľl√ľgyminiszt√©rium tudna besz√©lni. Nem tudja, hol tart a k√©relem, amit a moszkvai nagyk√∂vets√©g kapott.

A politikus arr√≥l sem nyilatkozhat, hogy milyen hat√°ssal lesz a d√∂nt√©s Ecuador √©s az Egyes√ľlt √Āllamok viszony√°ra, de azt elmondja, hogy a d√∂nt√©sben nem egy orsz√°g fogja ŇĎket befoly√°solni, hanem az alkotm√°nyuk szerint d√∂ntenek. Ha befogadj√°k Snowdent, ha nem, a d√∂nt√©s az emberi jogok figyelembev√©tel√©vel fog t√∂rt√©nni.

Advertisement

√Čs itt dob be egy l√°thatatlan erŇĎ egy csavarkulcsot az atv g√©pezet√©be, ugyanis Mart√≠nez tolm√°csg√©pe befuccsol √©s csak √©lŇĎ ad√°sban lehet megjav√≠tani. Vajon felsŇĎ utas√≠t√°sra jelent meg a technika v√°ratlan √∂rd√∂ge? Vajon valaki valahol megnyomott egy gombot? Mekkora konspir√°ci√≥elm√©let!

Az interj√ļ folytat√≥dok, de a k√ľl√ľgyminiszter-helyettes mindehogy, √©s egy√©bk√©nt teljesen √©rthetŇĎen pr√≥b√°l kit√©rni a v√°laszok al√≥l. Elmondja, hogy az orsz√°gban √©vente 57 ezer ilyen k√©relem √©rkezik, nincsen k√ľl√∂nleges elj√°r√°s, √°ttanulm√°nyozz√°k az esetet √©s ha sz√ľks√©ge van v√©delemre, megadj√°k neki. InnentŇĎl kezdve m√°r arr√≥l sz√≥l a besz√©lget√©s, hogy mit is keres egy ecuadori deleg√°ci√≥ Magyarorsz√°gon, de ez messze nem ilyen izgalmas.