Vill√°minterj√ļt adott a Cinknek a t√∂k√∂s nyelv√©sz, aki szenved√©lyes baloldalis√°ga ellenz√©kis√©ge ellen√©re otthagyta a Klubr√°di√≥t, ami√©rt az a kuruzsl√°st propag√°lta.

Cink: Miért tartja ennyire károsnak a homeopátia propagálását?

K√°lm√°n L√°szl√≥: Minden √°ltudom√°nyos n√©zet propag√°l√°s√°t k√°rosnak tartom, de k√ľl√∂n√∂sen azokat, amik az emberek szem√©lyes sors√°t is √©rintik. P√©ld√°ul tragikus k√∂vetkezm√©nyei lehetnek annak, ha valaki megb√≠zik egy olyan gy√≥gym√≥dban, aminek a hat√°soss√°g√°r√≥l semmilyen adat nincs, √©s legfeljebb placebo-hat√°sa igazolt.

Cink: Ha ennyire érzékeny a témára, az azt jelenti, kifejezetten veszélyesnek is tartja? Miért?

K√°lm√°n L√°szl√≥: A v√°laszom benne van az elsŇĎ v√°laszban: a gy√≥gy√°szati csal√°s k√∂zvetlen√ľl ember√©letet √©rint, ez√©rt sokkal vesz√©lyesebb, mint mondjuk a "nyelvmŇĪvel√©s", a szoba √°trendez√©se a "f√∂ldsug√°rz√°snak" megfelelŇĎen, √©s √≠gy tov√°bb.

Advertisement

√Čn az√©rt is csod√°lom annyira K√°lm√°n L√°szl√≥t, mert sokkal gy√°v√°bb vagyok n√°la. Tapasztalataim szerint az egy√©bk√©nt t√∂k √©rtelmes budapesti √©rtelmis√©gi nŇĎk k√∂r√©ben k√°b√© 80 sz√°zal√©kos a homeop√°ti√°s fertŇĎz√∂tts√©g, ez√©rt csecsemŇĎk√©nt √©s kisgyerekk√©nt mindk√©t gyerekem egy rak√°s ilyen rohadt dr√°ga csal√≥bogy√≥t kapott a csajomt√≥l. Pedig pont azt gondolom az eg√©szrŇĎl, mint K√°lm√°n. T√©nyleg borzaszt√≥an furdalt a lekiismeret, √©s csak Fortuna Istenasszonynak √©s az elef√°ntfejŇĪ Gan√©s√°nak k√∂sz√∂nhetem, hogy mindig csak apr√≥ megf√°z√°sokr√≥l √©s hascsikar√°sokr√≥l volt sz√≥, amik az arany√°rban m√©rt eg√©rkaki szed√©se ellen√©re is elm√ļltak, √©s nem valami igaz√°n durva betegs√©get "kezelt√ľnk" homeop√°ti√°s szerekkel.

Ez itt a korábbi posztom Kálmán szakításáról a Klubrádióval.