Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára

8385 méter a legnagyobb távolság, amennyire Budapesten eltávolodhatunk egy McDonald’s étteremtől. Hajón, villamoson, buszon és persze gyalogolva elmentünk ide sajtburgert és sült krumplit vacsorázni: Budapest McTávolabbi Pontjára.

Az ötlet Stephen Von Worley amerikai adatművésztől származik, aki 2010 őszén készített gyönyörű térképet Amerika McDonald’s-lefedettségéről, ő találta ki a McFarthest Spot (McTávolabbi Pont) fogalmát. Worley meg is látogatta azt a pontot, Nevada északi részének magashegyi sivatagában 185 kilométerre állt a három legközelebbi McDonald’stól.

Advertisement

Amerika tízmillió négyzetkilométerével szemben mi kisebb pályán játszottunk, amikor Klág Dáviddal hajóra szálltunk Budapest McTávolabbi Pontja felé, de a feladat nem volt könnyű.

Eleve viszonylag új fejlemény, hogy ehhez hajóra kell szállni. A budagyöngyei McDonald’s bezárása és Louissá alakulása rendezte át drámaian a pont helyét. Korábban a város átellenes fertályán kellett keresni: a 17. kerület peremén, ahol a Jászberényi útból lett Pesti út találkozik az M0-s körgyűrűvel, van egy háromszög alakú terület az autópályán túl, ami még Budapesthez tartozik. Itt, a száguldó autók, a kamionos kurvák és a szívós aljnövényzet társaságában az odatévedt városlakó 7750 méterre állt a legközelebbi McDonald’shoz, a Pesti útihoz. Szép távolság, de mi ennél hosszabb útra indultunk.

Finom kávékkal gyűjtöttünk erőt, majd hajóra szálltunk a Március 15. téren. Az utolsó hetét a Cinknél töltő Klág Dávid elhűlve állapította meg, hogy még sosem hajózott itt, és hogy micsoda hülyeség volt ez, és mindig ezzel kellene járni. Igaza van. A budapesti bérlettel is használható kis hajók percek alatt transzformálnak bármilyen munkanapot varázslatos mikrokalanddá, zöld hullámokká, szürke örvényekké, a Gellért-hegy felett hömpölygő felhőkké.

Advertisement

A budai parton Klágnak feltűnt, hogy nagyon közel vagyunk a Ganz utcai Sörspecialistához, úgyhogy arra kanyarodtunk. A Király fürdő borongós, izgalmas északi szegletébe ékelt apró sörözőben füstös lágert és könnyű ale-t ittunk, majd a 444 szerkesztősége alatt elvillamosozva elmentünk venni egy zacskó sajtburgert és sült krumplit. Ahová tartottunk, ott nincsenek ilyen dolgok.

Advertisement

A McTávolabbi Pont a 2. kerület északnyugati csücskét Solymártól elválasztó ligeterdőben található, a sárga jelzésű turistaúton, amit a budapesti szakaszon Örökzöld utcának hívnak. A pont a városhatáron van, ugyanolyan messzire, 8385 méterre van innen két McDonald’s: délkeletre a Vörösvári úti, délre a budakeszi. Ebből is látszik, hogy Budapest McDonald’s-lefedettségét agglomerációs éttermek teszik sűrűbbé. Régen, a Budagyöngye bezárása előtti korszakban Szigetszentmiklós segítségére volt szükség, hogy a McTávolabbi Pont ne 10 150 méterre legyen az első étteremtől, az M6-os autópálya mellett egy szántóföldön, most pedig Budakeszi hozza közelebb 260 méterrel a nagyipari gasztronómiát: nélküle szintén a környéken, de a Vörösvári úti Mekitől 8645 méterre lenne a McTávolabbi Pont.

Advertisement

Több mint másfél éve jártam utoljára McDonald’s-ban, 8385 méter helyett legalább ennyi kilométerre innen, a Csedzsu-sziget egyetlen éttermében. Napsütéses hajóút és délutáni sörözés helyett oda egy óriási tűzhányó megmászása után, őszi viharban bőrig ázva érkeztem, farkaséhesen: sajtos McRoyalt és bulgogiburgert vásároltam, utóbbi az azonos nevű, édes koreai húsétel lelombozó basztardizálása. A sajtos McRoyallal azonban semmi gond nem volt, a Moszkva téren Klággal kettőt is vettünk, mellé csomagoltattunk egy nagy zacskó sült krumplit, azonnal belecsipegettünk, majd kimentünk a 61-es villamoshoz.

Advertisement

Budapest egyik legfestőibb villamosvonala az Ördög-árok mentén kanyarog Hűvösvölgy felé, helyenként csodás panoráma nyílik avantgárd villákra és sziklagyepes domboldalakra, majd szűk, zöld kanyonban a villamos végállomására ér. Vacsoránk gőzétől a papírzacskó feltekert teteje hamar átázott és átlyukadt, innentől alá kellett nyúlni. Életemben kétszer végigfutottam a 61-es villamos két végállomása között, a síneknél jóval vargabetűsebb úton; sósan, kimerülten érkeztem akkor Hűvösvölgybe, a csajom reptéri méretű Tobleronéval várt. A futás mámora hübriszre ragadtatott, a 61-es villamoshoz hasonlítottam magam. A csajom mondta, hogy de hát én senkit nem hoztam el. Igaza volt.

Advertisement
Advertisement

Klág rövid cigiszünetet tartott, majd továbbindultunk, a 64-es busszal, Solymár felé. A városhatárnál szálltunk le, egy ideig a Hidegkúti út mellett gyalogoltunk, majd bevettük magunkat az erdőbe. Ezt az ösvényt nem ismertem, meredeken emelkedve kanyargott tölgy- és más fák között, egy patak mellett, Budaliget hosszú ujjakként idenyúló utolsó utcáinak végei mögött. Kövekből kirakott átkelőn vágtunk át a patakon, ahonnan utunk még meredekké vált. Balra gyönyörű, vadvirágos szurdok nyílt, délutáni felhők úsztak az égen, majd ránéztünk a térképre, és láttuk, hogy nincs tovább. Elértük a város McTávolabbi Pontját. Abszurd gondolatnak tűnt, hogy ha letérünk az ösvényről, a bogáncsos, tüskés susnyába, vagy közelebb leszünk egy McDonald’s-hoz, vagy elhagyjuk Budapestet.

Varázslatos erdei csend volt. Apám fiatalabbik húga a hetvenes években költözött ide, az utolsó utca egyik saroktelkére, férjével azóta itt él. Egyszer elmesélte, hogy annak idején semmi nem volt itt, csak a ligeterdő. A közművek nélküli telken sátraztak, ételt és vizet hoztak magukkal a városból, és lassan felépítették szép házukat, a nagy kerttel, melynek nyugati kerítésén óriás málnák nőnek, kövér ujjakra is könnyedén felhúzhatók, akkorák.

Advertisement

Vacsoránk kihűlt. A sült krumplit morzsás, hideg, kőporos ízű törmelékké tette az út, a zömök hamburgerek azonban még őriztek valamit a Moszkva tér melegéből. A környezet abszurditásán mosolyogva, a hosszú úttól kimerülve haraptunk a szendvicsekbe. Nem lett jobb, mióta utoljára ettem, a tűzhányó lankáin, de meg lehetett enni. A sült krumpli inkább csak arra volt jó, hogy kirakjuk belőle az ×-et.

Advertisement

Boldogan és kimerülten, furcsa, jelentéktelen, de mégis szórakoztató titok tudójaként vártunk később a solymári buszra. Elgondolkoztam, hogy vajon a modern élet sivárságát jelenti-e, hogy városszéli mikroexpedíciónkat egy globális, érdektelen nagyvállalat inspirálta és tematizálta, de aztán felnéztünk a Les-hegy lankái felett gyűlő felhőkre, és csak nevettünk.

Advertisement

Módszertan

A McDonald’s oldalán megtalálható az összes magyarországi étterem címe és térképe, ezeket gyűjtöttem táblázatba. A belvárosi éttermekkel nem foglalkoztam, a McTávolabbi Pont szempontjából relevánsak koordinátáit Google térképen ellenőriztem és pontosítottam, majd az így nyert számokat CSV-ben feltöltöttem a Free Map Tools egyik programjába, a Radius Around Pointba, ahol egyenlő sugarú köröket rajzoltam mindegyik köré. A sugár növelésével kaptam meg a maximális távolságot, amennyire el lehet távolodni Budapesten egy McDonald’stól.

Advertisement

Ez a cikk nem születhetett volna meg Stephen Von Worley segítsége nélkül. Köszönjük.

Share This Story