8385 m√©ter a legnagyobb t√°vols√°g, amennyire Budapesten elt√°volodhatunk egy McDonald‚Äôs √©tteremtŇĎl. Haj√≥n, villamoson, buszon √©s persze gyalogolva elment√ľnk ide sajtburgert √©s s√ľlt krumplit vacsor√°zni: Budapest McT√°volabbi Pontj√°ra.

Az √∂tlet Stephen Von Worley amerikai adatmŇĪv√©sztŇĎl sz√°rmazik, aki 2010 ŇĎsz√©n k√©sz√≠tett gy√∂ny√∂rŇĪ t√©rk√©pet Amerika McDonald‚Äôs-lefedetts√©g√©rŇĎl, ŇĎ tal√°lta ki a McFarthest Spot (McT√°volabbi Pont) fogalm√°t. Worley meg is l√°togatta azt a pontot, Nevada √©szaki r√©sz√©nek magashegyi sivatag√°ban 185 kilom√©terre √°llt a h√°rom legk√∂zelebbi McDonald‚Äôst√≥l.

Amerika t√≠zmilli√≥ n√©gyzetkilom√©ter√©vel szemben mi kisebb p√°ly√°n j√°tszottunk, amikor Kl√°g D√°viddal haj√≥ra sz√°lltunk Budapest McT√°volabbi Pontja fel√©, de a feladat nem volt k√∂nnyŇĪ.

Eleve viszonylag √ļj fejlem√©ny, hogy ehhez haj√≥ra kell sz√°llni. A budagy√∂ngyei McDonald‚Äôs bez√°r√°sa √©s Louiss√° alakul√°sa rendezte √°t dr√°maian a pont hely√©t. Kor√°bban a v√°ros √°tellenes fert√°ly√°n kellett keresni: a 17. ker√ľlet perem√©n, ahol a J√°szber√©nyi √ļtb√≥l lett Pesti √ļt tal√°lkozik az M0-s k√∂rgyŇĪrŇĪvel, van egy h√°romsz√∂g alak√ļ ter√ľlet az aut√≥p√°ly√°n t√ļl, ami m√©g Budapesthez tartozik. Itt, a sz√°guld√≥ aut√≥k, a kamionos kurv√°k √©s a sz√≠v√≥s aljn√∂v√©nyzet t√°rsas√°g√°ban az odat√©vedt v√°roslak√≥ 7750 m√©terre √°llt a legk√∂zelebbi McDonald‚Äôshoz, a Pesti √ļtihoz. Sz√©p t√°vols√°g, de mi enn√©l hosszabb √ļtra indultunk.

Advertisement

Finom k√°v√©kkal gyŇĪjt√∂tt√ľnk erŇĎt, majd haj√≥ra sz√°lltunk a M√°rcius 15. t√©ren. Az utols√≥ het√©t a Cinkn√©l t√∂ltŇĎ Kl√°g D√°vid elhŇĪlve √°llap√≠totta meg, hogy m√©g sosem haj√≥zott itt, √©s hogy micsoda h√ľlyes√©g volt ez, √©s mindig ezzel kellene j√°rni. Igaza van. A budapesti b√©rlettel is haszn√°lhat√≥ kis haj√≥k percek alatt transzform√°lnak b√°rmilyen munkanapot var√°zslatos mikrokalandd√°, z√∂ld hull√°mokk√°, sz√ľrke √∂rv√©nyekk√©, a Gell√©rt-hegy felett h√∂mp√∂lygŇĎ felhŇĎkk√©.

A budai parton Kl√°gnak feltŇĪnt, hogy nagyon k√∂zel vagyunk a Ganz utcai S√∂rspecialist√°hoz, √ļgyhogy arra kanyarodtunk. A Kir√°ly f√ľrdŇĎ borong√≥s, izgalmas √©szaki szeglet√©be √©kelt apr√≥ s√∂r√∂zŇĎben f√ľst√∂s l√°gert √©s k√∂nnyŇĪ ale-t ittunk, majd a 444 szerkesztŇĎs√©ge alatt elvillamosozva elment√ľnk venni egy zacsk√≥ sajtburgert √©s s√ľlt krumplit. Ahov√° tartottunk, ott nincsenek ilyen dolgok.

Advertisement

A McT√°volabbi Pont a 2. ker√ľlet √©szaknyugati cs√ľcsk√©t Solym√°rt√≥l elv√°laszt√≥ ligeterdŇĎben tal√°lhat√≥, a s√°rga jelz√©sŇĪ turista√ļton, amit a budapesti szakaszon √Ėr√∂kz√∂ld utc√°nak h√≠vnak. A pont a v√°roshat√°ron van, ugyanolyan messzire, 8385 m√©terre van innen k√©t McDonald‚Äôs: d√©lkeletre a V√∂r√∂sv√°ri √ļti, d√©lre a budakeszi. EbbŇĎl is l√°tszik, hogy Budapest McDonald‚Äôs-lefedetts√©g√©t agglomer√°ci√≥s √©ttermek teszik sŇĪrŇĪbb√©. R√©gen, a Budagy√∂ngye bez√°r√°sa elŇĎtti korszakban Szigetszentmikl√≥s seg√≠ts√©g√©re volt sz√ľks√©g, hogy a McT√°volabbi Pont ne 10 150 m√©terre legyen az elsŇĎ √©tteremtŇĎl, az M6-os aut√≥p√°lya mellett egy sz√°nt√≥f√∂ld√∂n, most pedig Budakeszi hozza k√∂zelebb 260 m√©terrel a nagyipari gasztron√≥mi√°t: n√©lk√ľle szint√©n a k√∂rny√©ken, de a V√∂r√∂sv√°ri √ļti MekitŇĎl 8645 m√©terre lenne a McT√°volabbi Pont.

Advertisement

T√∂bb mint m√°sf√©l √©ve j√°rtam utolj√°ra McDonald‚Äôs-ban, 8385 m√©ter helyett legal√°bb ennyi kilom√©terre innen, a Csedzsu-sziget egyetlen √©tterm√©ben. Naps√ľt√©ses haj√≥√ļt √©s d√©lut√°ni s√∂r√∂z√©s helyett oda egy √≥ri√°si tŇĪzh√°ny√≥ megm√°sz√°sa ut√°n, ŇĎszi viharban bŇĎrig √°zva √©rkeztem, farkas√©hesen: sajtos McRoyalt √©s bulgogiburgert v√°s√°roltam, ut√≥bbi az azonos nevŇĪ, √©des koreai h√ļs√©tel lelomboz√≥ basztardiz√°l√°sa. A sajtos McRoyallal azonban semmi gond nem volt, a Moszkva t√©ren Kl√°ggal kettŇĎt is vett√ľnk, mell√© csomagoltattunk egy nagy zacsk√≥ s√ľlt krumplit, azonnal belecsipegett√ľnk, majd kiment√ľnk a 61-es villamoshoz.

Budapest egyik legfestŇĎibb villamosvonala az √Ėrd√∂g-√°rok ment√©n kanyarog HŇĪv√∂sv√∂lgy fel√©, helyenk√©nt csod√°s panor√°ma ny√≠lik avantg√°rd vill√°kra √©s sziklagyepes domboldalakra, majd szŇĪk, z√∂ld kanyonban a villamos v√©g√°llom√°s√°ra √©r. Vacsor√°nk gŇĎz√©tŇĎl a pap√≠rzacsk√≥ feltekert teteje hamar √°t√°zott √©s √°tlyukadt, innentŇĎl al√° kellett ny√ļlni. √Čletemben k√©tszer v√©gigfutottam a 61-es villamos k√©t v√©g√°llom√°sa k√∂z√∂tt, a s√≠nekn√©l j√≥val vargabetŇĪsebb √ļton; s√≥san, kimer√ľlten √©rkeztem akkor HŇĪv√∂sv√∂lgybe, a csajom rept√©ri m√©retŇĪ Tobleron√©val v√°rt. A fut√°s m√°mora h√ľbriszre ragadtatott, a 61-es villamoshoz hasonl√≠tottam magam. A csajom mondta, hogy de h√°t √©n senkit nem hoztam el. Igaza volt.

Advertisement

Kl√°g r√∂vid cigisz√ľnetet tartott, majd tov√°bbindultunk, a 64-es busszal, Solym√°r fel√©. A v√°roshat√°rn√°l sz√°lltunk le, egy ideig a Hidegk√ļti √ļt mellett gyalogoltunk, majd bevett√ľk magunkat az erdŇĎbe. Ezt az √∂sv√©nyt nem ismertem, meredeken emelkedve kanyargott t√∂lgy- √©s m√°s f√°k k√∂z√∂tt, egy patak mellett, Budaliget hossz√ļ ujjakk√©nt ideny√ļl√≥ utols√≥ utc√°inak v√©gei m√∂g√∂tt. K√∂vekbŇĎl kirakott √°tkelŇĎn v√°gtunk √°t a patakon, ahonnan utunk m√©g meredekk√© v√°lt. Balra gy√∂ny√∂rŇĪ, vadvir√°gos szurdok ny√≠lt, d√©lut√°ni felhŇĎk √ļsztak az √©gen, majd r√°n√©zt√ľnk a t√©rk√©pre, √©s l√°ttuk, hogy nincs tov√°bb. El√©rt√ľk a v√°ros McT√°volabbi Pontj√°t. Abszurd gondolatnak tŇĪnt, hogy ha let√©r√ľnk az √∂sv√©nyrŇĎl, a bog√°ncsos, t√ľsk√©s susny√°ba, vagy k√∂zelebb lesz√ľnk egy McDonald‚Äôs-hoz, vagy elhagyjuk Budapestet.

Advertisement

Var√°zslatos erdei csend volt. Ap√°m fiatalabbik h√ļga a hetvenes √©vekben k√∂lt√∂z√∂tt ide, az utols√≥ utca egyik saroktelk√©re, f√©rj√©vel az√≥ta itt √©l. Egyszer elmes√©lte, hogy annak idej√©n semmi nem volt itt, csak a ligeterdŇĎ. A k√∂zmŇĪvek n√©lk√ľli telken s√°traztak, √©telt √©s vizet hoztak magukkal a v√°rosb√≥l, √©s lassan fel√©p√≠tett√©k sz√©p h√°zukat, a nagy kerttel, melynek nyugati ker√≠t√©s√©n √≥ri√°s m√°ln√°k nŇĎnek, k√∂v√©r ujjakra is k√∂nnyed√©n felh√ļzhat√≥k, akkor√°k.

Vacsor√°nk kihŇĪlt. A s√ľlt krumplit morzs√°s, hideg, kŇĎporos √≠zŇĪ t√∂rmel√©kk√© tette az √ļt, a z√∂m√∂k hamburgerek azonban m√©g ŇĎriztek valamit a Moszkva t√©r meleg√©bŇĎl. A k√∂rnyezet abszurdit√°s√°n mosolyogva, a hossz√ļ √ļtt√≥l kimer√ľlve haraptunk a szendvicsekbe. Nem lett jobb, mi√≥ta utolj√°ra ettem, a tŇĪzh√°ny√≥ lank√°in, de meg lehetett enni. A s√ľlt krumpli ink√°bb csak arra volt j√≥, hogy kirakjuk belŇĎle az √ó-et.

Advertisement

Boldogan √©s kimer√ľlten, furcsa, jelent√©ktelen, de m√©gis sz√≥rakoztat√≥ titok tud√≥jak√©nt v√°rtunk k√©sŇĎbb a solym√°ri buszra. Elgondolkoztam, hogy vajon a modern √©let siv√°rs√°g√°t jelenti-e, hogy v√°rossz√©li mikroexped√≠ci√≥nkat egy glob√°lis, √©rdektelen nagyv√°llalat inspir√°lta √©s tematiz√°lta, de azt√°n feln√©zt√ľnk a Les-hegy lank√°i felett gyŇĪlŇĎ felhŇĎkre, √©s csak nevett√ľnk.

Módszertan

A McDonald‚Äôs oldal√°n megtal√°lhat√≥ az √∂sszes magyarorsz√°gi √©tterem c√≠me √©s t√©rk√©pe, ezeket gyŇĪjt√∂ttem t√°bl√°zatba. A belv√°rosi √©ttermekkel nem foglalkoztam, a McT√°volabbi Pont szempontj√°b√≥l relev√°nsak koordin√°t√°it Google t√©rk√©pen ellenŇĎriztem √©s pontos√≠tottam, majd az √≠gy nyert sz√°mokat CSV-ben felt√∂lt√∂ttem a Free Map Tools egyik programj√°ba, a Radius Around Pointba, ahol egyenlŇĎ sugar√ļ k√∂r√∂ket rajzoltam mindegyik k√∂r√©. A sug√°r n√∂vel√©s√©vel kaptam meg a maxim√°lis t√°vols√°got, amennyire el lehet t√°volodni Budapesten egy McDonald‚Äôst√≥l.

Advertisement

Ez a cikk nem sz√ľlethetett volna meg Stephen Von Worley seg√≠ts√©ge n√©lk√ľl. K√∂sz√∂nj√ľk.