8385 méter a legnagyobb távolság, amennyire Budapesten eltávolodhatunk egy McDonald’s étteremtől. Hajón, villamoson, buszon és persze gyalogolva elmentünk ide sajtburgert és sült krumplit vacsorázni: Budapest McTávolabbi Pontjára.

Advertisement

Az ötlet Stephen Von Worley amerikai adatművésztől származik, aki 2010 őszén készített gyönyörű térképet Amerika McDonald’s-lefedettségéről, ő találta ki a McFarthest Spot (McTávolabbi Pont) fogalmát. Worley meg is látogatta azt a pontot, Nevada északi részének magashegyi sivatagában 185 kilométerre állt a három legközelebbi McDonald’stól.

Amerika tízmillió négyzetkilométerével szemben mi kisebb pályán játszottunk, amikor Klág Dáviddal hajóra szálltunk Budapest McTávolabbi Pontja felé, de a feladat nem volt könnyű.

Advertisement
Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára

Eleve viszonylag új fejlemény, hogy ehhez hajóra kell szállni. A budagyöngyei McDonald’s bezárása és Louissá alakulása rendezte át drámaian a pont helyét. Korábban a város átellenes fertályán kellett keresni: a 17. kerület peremén, ahol a Jászberényi útból lett Pesti út találkozik az M0-s körgyűrűvel, van egy háromszög alakú terület az autópályán túl, ami még Budapesthez tartozik. Itt, a száguldó autók, a kamionos kurvák és a szívós aljnövényzet társaságában az odatévedt városlakó 7750 méterre állt a legközelebbi McDonald’shoz, a Pesti útihoz. Szép távolság, de mi ennél hosszabb útra indultunk.

Advertisement

Finom kávékkal gyűjtöttünk erőt, majd hajóra szálltunk a Március 15. téren. Az utolsó hetét a Cinknél töltő Klág Dávid elhűlve állapította meg, hogy még sosem hajózott itt, és hogy micsoda hülyeség volt ez, és mindig ezzel kellene járni. Igaza van. A budapesti bérlettel is használható kis hajók percek alatt transzformálnak bármilyen munkanapot varázslatos mikrokalanddá, zöld hullámokká, szürke örvényekké, a Gellért-hegy felett hömpölygő felhőkké.

Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára
Advertisement

A budai parton Klágnak feltűnt, hogy nagyon közel vagyunk a Ganz utcai Sörspecialistához, úgyhogy arra kanyarodtunk. A Király fürdő borongós, izgalmas északi szegletébe ékelt apró sörözőben füstös lágert és könnyű ale-t ittunk, majd a 444 szerkesztősége alatt elvillamosozva elmentünk venni egy zacskó sajtburgert és sült krumplit. Ahová tartottunk, ott nincsenek ilyen dolgok.

Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára
Advertisement

A McTávolabbi Pont a 2. kerület északnyugati csücskét Solymártól elválasztó ligeterdőben található, a sárga jelzésű turistaúton, amit a budapesti szakaszon Örökzöld utcának hívnak. A pont a városhatáron van, ugyanolyan messzire, 8385 méterre van innen két McDonald’s: délkeletre a Vörösvári úti, délre a budakeszi. Ebből is látszik, hogy Budapest McDonald’s-lefedettségét agglomerációs éttermek teszik sűrűbbé. Régen, a Budagyöngye bezárása előtti korszakban Szigetszentmiklós segítségére volt szükség, hogy a McTávolabbi Pont ne 10 150 méterre legyen az első étteremtől, az M6-os autópálya mellett egy szántóföldön, most pedig Budakeszi hozza közelebb 260 méterrel a nagyipari gasztronómiát: nélküle szintén a környéken, de a Vörösvári úti Mekitől 8645 méterre lenne a McTávolabbi Pont.

Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára
Advertisement

Több mint másfél éve jártam utoljára McDonald’s-ban, 8385 méter helyett legalább ennyi kilométerre innen, a Csedzsu-sziget egyetlen éttermében. Napsütéses hajóút és délutáni sörözés helyett oda egy óriási tűzhányó megmászása után, őszi viharban bőrig ázva érkeztem, farkaséhesen: sajtos McRoyalt és bulgogiburgert vásároltam, utóbbi az azonos nevű, édes koreai húsétel lelombozó basztardizálása. A sajtos McRoyallal azonban semmi gond nem volt, a Moszkva téren Klággal kettőt is vettünk, mellé csomagoltattunk egy nagy zacskó sült krumplit, azonnal belecsipegettünk, majd kimentünk a 61-es villamoshoz.

Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára
Advertisement

Budapest egyik legfestőibb villamosvonala az Ördög-árok mentén kanyarog Hűvösvölgy felé, helyenként csodás panoráma nyílik avantgárd villákra és sziklagyepes domboldalakra, majd szűk, zöld kanyonban a villamos végállomására ér. Vacsoránk gőzétől a papírzacskó feltekert teteje hamar átázott és átlyukadt, innentől alá kellett nyúlni. Életemben kétszer végigfutottam a 61-es villamos két végállomása között, a síneknél jóval vargabetűsebb úton; sósan, kimerülten érkeztem akkor Hűvösvölgybe, a csajom reptéri méretű Tobleronéval várt. A futás mámora hübriszre ragadtatott, a 61-es villamoshoz hasonlítottam magam. A csajom mondta, hogy de hát én senkit nem hoztam el. Igaza volt.

Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára
Advertisement
Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára

Klág rövid cigiszünetet tartott, majd továbbindultunk, a 64-es busszal, Solymár felé. A városhatárnál szálltunk le, egy ideig a Hidegkúti út mellett gyalogoltunk, majd bevettük magunkat az erdőbe. Ezt az ösvényt nem ismertem, meredeken emelkedve kanyargott tölgy- és más fák között, egy patak mellett, Budaliget hosszú ujjakként idenyúló utolsó utcáinak végei mögött. Kövekből kirakott átkelőn vágtunk át a patakon, ahonnan utunk még meredekké vált. Balra gyönyörű, vadvirágos szurdok nyílt, délutáni felhők úsztak az égen, majd ránéztünk a térképre, és láttuk, hogy nincs tovább. Elértük a város McTávolabbi Pontját. Abszurd gondolatnak tűnt, hogy ha letérünk az ösvényről, a bogáncsos, tüskés susnyába, vagy közelebb leszünk egy McDonald’s-hoz, vagy elhagyjuk Budapestet.

Advertisement

Varázslatos erdei csend volt. Apám fiatalabbik húga a hetvenes években költözött ide, az utolsó utca egyik saroktelkére, férjével azóta itt él. Egyszer elmesélte, hogy annak idején semmi nem volt itt, csak a ligeterdő. A közművek nélküli telken sátraztak, ételt és vizet hoztak magukkal a városból, és lassan felépítették szép házukat, a nagy kerttel, melynek nyugati kerítésén óriás málnák nőnek, kövér ujjakra is könnyedén felhúzhatók, akkorák.

Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára
Advertisement

Vacsoránk kihűlt. A sült krumplit morzsás, hideg, kőporos ízű törmelékké tette az út, a zömök hamburgerek azonban még őriztek valamit a Moszkva tér melegéből. A környezet abszurditásán mosolyogva, a hosszú úttól kimerülve haraptunk a szendvicsekbe. Nem lett jobb, mióta utoljára ettem, a tűzhányó lankáin, de meg lehetett enni. A sült krumpli inkább csak arra volt jó, hogy kirakjuk belőle az ×-et.

Illustration for article titled Kalandos utazás Budapest McTávolabbi Pontjára
Advertisement

Boldogan és kimerülten, furcsa, jelentéktelen, de mégis szórakoztató titok tudójaként vártunk később a solymári buszra. Elgondolkoztam, hogy vajon a modern élet sivárságát jelenti-e, hogy városszéli mikroexpedíciónkat egy globális, érdektelen nagyvállalat inspirálta és tematizálta, de aztán felnéztünk a Les-hegy lankái felett gyűlő felhőkre, és csak nevettünk.

Módszertan

A McDonald’s oldalán megtalálható az összes magyarországi étterem címe és térképe, ezeket gyűjtöttem táblázatba. A belvárosi éttermekkel nem foglalkoztam, a McTávolabbi Pont szempontjából relevánsak koordinátáit Google térképen ellenőriztem és pontosítottam, majd az így nyert számokat CSV-ben feltöltöttem a Free Map Tools egyik programjába, a Radius Around Pointba, ahol egyenlő sugarú köröket rajzoltam mindegyik köré. A sugár növelésével kaptam meg a maximális távolságot, amennyire el lehet távolodni Budapesten egy McDonald’stól.

Advertisement

Ez a cikk nem születhetett volna meg Stephen Von Worley segítsége nélkül. Köszönjük.

Share This Story

Get our newsletter