Az El Camino de Balkan hŇĎse visszat√©rt Magyarorsz√°gra, √©s kiadott egy k√∂zlem√©nyt arr√≥l, hogy nem a bev√°ndorl√°s, hanem a kiv√°ndorl√°s haz√°nk legnagyobb kih√≠v√°sa.

√ćme:

Már a pékek, hentesek, pincérek is elhagyják az országot

Az ipar√°gi tapasztalatok azt mutatj√°k, hogy nem csak a p√©kek, hanem a cukr√°szok, hentesek, p√©nzt√°rosok √©s pinc√©rek is az elv√°ndorl√°st v√°lasztj√°k, hogy a ‚Äúhanyatl√≥ Nyugat‚ÄĚ orsz√°gaiban a hazai fizet√©sek t√∂bbsz√∂r√∂s√©√©rt dolgozzanak.

Az elv√°ndorl√°s r√°ad√°sul nem csak a jelen probl√©m√°ja. Minden orsz√°g j√∂vŇĎje az ifj√ļs√°g√°n m√ļlik, azokon a fiatalokon, akik ma a gimn√°ziumok, fŇĎiskol√°k, egyetemek, szakiskol√°k padjaiban √ľlnek. A T√°rki legfrissebb felm√©r√©se szerint a magyar fiatalok 45%-a, teh√°t majdnem fele akar k√ľlf√∂ldre k√∂lt√∂zni a tanulm√°nyai befejez√©se ut√°n. Ez dr√°mai adat, ez azt jelenti, hogy √©vtizedeken bel√ľl fele annyian fognak Magyarorsz√°gon termelni √©s ad√≥t fizetni, mint ma. Kevesebb p√©nz marad t√∂bb nyugd√≠jasra, az elv√°ndorl√°s pedig nem csak a nyugd√≠jrendszert, hanem a teljes magyar gazdas√°got fenyegeti.

A Demokratikus Koal√≠ci√≥ szerint az Orb√°n-korm√°ny gazdas√°gi kudarcai t√∂bb embert √ľld√∂ztek el az orsz√°gb√≥l, mint a szovjet tankok 1956-ban. A DK szerint nem lehet tov√°bb halogatni a minim√°lb√©rek fokozatos emel√©s√©nek megkezd√©s√©t. A korm√°nyzati plak√°tok ma annak √∂rvendeznek, hogy ma egy magyar c√©gnek m√©g dr√°g√°bb valakit foglalkoztatni, mint 5 √©vvel ezelŇĎtt volt, a Fideszn√©l ugyanis m√©g a minim√°lb√©r emel√©s is ad√≥emel√©st jelent.

A DK szerint ideje lenne a valós problémával foglalkozni, nem a bevándorlás, hanem a drámai kivándorlás hazánk legnagyobb kihívása.

Kakuk György, a DK elnökségi tagja

Kinek higgy√ľnk, ha m√°r a balk√°ni v√°ndornak sem, aki pontosan tudja, hogy ezt az eg√©szet nem lehet az √≠r√≥asztal m√∂g√ľl meg√©rteni? Viszont akkor most m√°r adn√° mag√°t az is, hogy a koll√©ga p√©knek vagy hentesnek √°lljon. A ‚Äúhanyatl√≥ Nyugaton‚ÄĚ, √©s legal√°bb egy h√©tre.

[a kép innen van]