This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kakaóillatom van és sosem fogok leégni

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni

Olyan napkrémet csináltunk, hogy hűha, és ráadásul a Zöld Boltban, ami potenciális esélyese az év végi Az ország legországbarátabb boltja Cink-díjra.

Advertisement

Kicsit visszavettem emberi ésszel felfoghatatlan férfiasságomból és elindultam a budai Zölt Boltba napkrémet készíteni kakaóvajból, kókuszolajból, méhviaszból és CINK-OXID-ból. Olyannyira sikerült visszavenni a férfiasságból, hogy el is tévedtem, de végül valahogy épp időben meg tudtam érkezni egy kiadós napkrémfőzéshez.

PETI, MIÉRT?

Több okból is. Bár strandolni és fürdeni, valamint hosszú ideig a napon tartózkodni nem szeretek és nem is szoktam, sosem lehet tudni mit hoz a sors. Másfelől ez a napkrém 100%-ban bőrbarát, csak fizikai fényvédő van benne, ápolja a bőrömet és vízlepergető hatású. Kizárólag natúr és biztonságos összetevőkből készül és 15-20 faktoros védelmet biztosít. Egy magamfajta férfinek nincs is másra szüksége. No meg van benne cink-oxid, aminél vagányabb vegyületet nem tudok elképzelni.

Advertisement

Sok naptej olyan káros anyagot tartalmaz, ami nemhogy védi a bőrt, de még a bőrrák alá is adja a lovat. Az oxibenzon napallergiás reakciókat okozhat, a para-amino-benzoesav (PABA) rongálja a DNS szerkezetét, potenciális rákkeltő. Az A-vitaminról is azt mondják, hogy megenni jó, de magunkra kenni tilos, mert káros bőrelváltozásokat okozhat. Na de elég is a szakmázásból, induljon a főzés!

FŐZZÜNK!

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni
Advertisement

Szükség van egy fémedényre, ami valószínűleg minden háztartásban van, hiszen a szakácsok egyik legjobb barátja. Kelleni fog egy gyógyszertári mérleg, ezt kábítószerfüggő, de elsősorban kábítószerterjesztő ismerőseinktől tudunk szerezni, de akár vehetünk is. A fémedényt egy kisméretű tűzhelyre helyezzük, vizet töltünk bele, majd olvasztani kezdjük a kakaóvajat és a méhviaszt. Ügyelni kell arra, hogy ne együk meg a kakaóvajat, hiszen a kakaóvaj nagyon finom ízű, és könnyedén falánkságra csábíthatja az embert. Ezután hozzáadhatjuk folyadékhoz a shea vajat (a bőr őrangyala), végül pedig a kókuszolajat.

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni
Advertisement

A nagy összekeveredés után jön a számunkra legizgalmasabb pillanat; a cink-oxid hozzáadása. Vegyük le a tűzről az edényt, spékeljük egy kis illóolajjal, majd kis adagokban jöhet is a rejtélyes fehér por. Vigyáznunk kell arra, hogy ne ülepedjen le az edény aljára és hogy ne öntsük ki a földre, mert az összesöprés felesleges fáradalmat okozhat nekünk. Persze ilyen esetben kérhetjük egy férfi segítségét, aki a főzésben egyáltalán nem járatos, és csak haszontalanul áll az asztal mellett miközben folyik a munka.

Krémünk jó illatú, jól kenhető, szilárd állagú. Krémesebb végeredményért a méhviasz mennyiségét kell növelnünk. Jó strandolást!

Advertisement

ZÖLD BOLT

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni
Advertisement

A kevergetés alatt próbáltam mindent megtudni a Zöld Boltról. Két veszprémi srác alapította 2007-ben, a budai bolt 2010-ben nyílt. A vásárlókra és a budai vásárlókedvre, és környezettudatos nyitásra nem lehet panasz. A boltot gyakran elárasztják a tudatos budai kismamák, akik például biopelenkáért állnak sorba.

Szintén nagyon megy a perlátor. A perlátor egy vízcsap végére szerelhető vízmérséklő, amivel lassítható a kifolyó víz mennyisége. Egy vásárló vett a víztakarékos zuhanyfeje mellé egy 1,7 liter/perces perlátort a fürdőszobába és egy 3 liter/perceset a konyhába, a zuhanyfejjel együtt összesen 4660 forintért, majd kiszámolta, hogy már az első két hónap alatt 6500 forintot spórolt a vízszámlán, négytagú családja.

Advertisement

A bolt szigorú feltételeket állít beszállítóinak. Az olyan természetszerűnek tűnő elvárások mellett, mint a természetes alapanyagok használata, a káros anyagok keletkezésének teljes elkerülése, vagy az újrahasznosíthatóság, nagyon nagy előny, ha hazai termékről van szó, már csak azért is, mert a szállítás során kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. A boltba rengeteg „házi” termék is érkezik egyszemélyes gyártóktól.

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni
Advertisement

A főzés is remek volt és a bolt is rendkívül szimpatikus. Ha Ön budai kismama, mindenképpen keresse fel a Zöld Boltot. Amennyiben Ön pesti férfi, most már könnyedén főzhet napkrémet otthonában, ezzel elkápráztatva strandolni szerető hölgyismerőseit, szeretteit és rokonait.

[Zöld Bolt facebook]

Share This Story

Get our newsletter