This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Jutkának nagyon tetszett Csurka Pista magas szárú lábbelije

Illustration for article titled Jutkának nagyon tetszett Csurka Pista magas szárú lábbelije

Konrád György egy új interjúban eddig kevésbé ismert – viccesen sztorizós – arcát villantja föl.

Advertisement

Már az tökéletes, hogy Rácz Lajos interjúja a 80-as években betiltott Tiszatáj folyóiratban jelent meg, Konrád pedig a Csurka Istvánhoz fűződő ellentmondásos viszonyáról mesél benne.

Advertisement

Konrád és Csurka ugye a lehető legtávolabb helyezkedtek el egymástól a magyar belpolitika tengelyén a rendszerváltás után: előbbi az SZDSZ egyik ideológusa lett, utóbbi pedig az MDF népi-radikális szárnyát építgette és vitte magával a MIÉP-be, és antiszemita kijelentéseivel kavart kisebb-nagyobb viharokat a magyar politika pohár vizében.

Pedig ők ketten még a rendszerváltás előtti időkben – ellenzéki írókként – elég jól összebarátkoztak. Erről mesél elég hosszan Konrád, tényleg érdemes elolvasni. Néhány mondat kedvcsinálónak:

Volt Kozma Gyurinál egy buli, és ott volt Csurka is, együtt táncoltak a Somával, aki nem sokkal kisebb, mint Pista. Talán még valami kezdődött is ott, de mindenesetre mindketten bővében voltak a húsnak.

Szóval ott ültünk a konyhában, és Jutkának nagyon tetszett Csurka Pista magas szárú lábbelije, nagy lába volt, és csináltatott rá egy magas szárú fűzős cipőt. Volt benne valamilyen, hogy is mondjam komikusan megindító, ez a nagy maci, aki sajnálatra méltó, kicsit esetlen, bumfordi.

Monoron egy kempinget béreltünk, és emlékszem egy képre, a két aránylag nagydarab ember, a Rajk Laci és a Csurka Pista ugrabugrálnak egy fa körül, mert egy labda fennakadt, s azt próbálják onnan lebökni, ám valahogy egyiknek sem sikerült, de hát ez még egy baráti reláció volt.

(Csurkának) Londonban volt egy nagyon hülye története. Egy pubban volt, és vörösbort kért, amihez sajtot akart enni, de nem tudta, hogy mi a sajt angolul, rémlett neki egy szó, mivel előzőleg Párizsban volt, s mondta, hogy from-from. Erre a pincér megkérdezte, where are you from?, a Pista meg mondta, hogy Hungary, és lemondott a sajtról.

Kedveltem ezt a nagy böszme alakot. Azt nem gondoltam, hogy egy nagyon okos ember. Emlékszem, egyszer ültünk valahol a Rózsadombon egy közös ismerősünk lakásában, és a Pista ott nekilendült, kezdte magyarázni, hogy a buzikat mind ki kell nyírni. Az egész társaság rátámadt, hogy ne mondjál már ilyen baromságokat. Akkor is legyintettem rá, nem akartam komolyan venni.

Advertisement

Konrád György a 82. évét tapossa, Csurka István 2012-ben hunyt el.

Share This Story

Get our newsletter