A vil√°g legeredm√©nyesebb edzŇĎi ritk√°n t√∂ltenek h√°rom szezonn√°l t√∂bbet egy klubn√°l. Klopp a hetediket kezdte a Dortmunddal, amely most sereghajt√≥ a Bundeslig√°ban. Rossz edzŇĎ lenne?

Egy korszak vége?

A Borussia Dortmund a friss levegŇĎt jelentette az ut√≥bbi √©vekben az eur√≥pai klubfociban. A milli√°rdos szuperklubok fullaszt√≥ √©s √©vek √≥ta v√°ltozatlan k√∂zeg√©ben hirtelen megjelent egy hozz√°juk k√©pest kev√©s p√©nzbŇĎl √∂sszerakott, nagy nevek n√©lk√ľl fel√°ll√≥, de fantasztikus futballt j√°tsz√≥ csapat, amely elŇĎsz√∂r odahaza, majd Eur√≥p√°ban is bor√≠totta a pap√≠rform√°t.

2011-ben √©s 2012-ben is megnyert√©k a bajnoks√°got, √ļjabb egy √©vvel k√©sŇĎbb pedig d√∂ntŇĎt j√°tszottak a BL-ben a Bayern ellen. Ez volt a cs√ļcs, mert tavaly m√°r l√°tszott, hogy a Dortmund hosszabb t√°von nem k√©pes versenyezni az eur√≥pai elittel (bele√©rtve term√©szetesen a Bayernt is), az id√©n pedig eg√©sz l√°tv√°nyosan kipukkadt a csapat.

Tizenh√°rom fordul√≥ ut√°n sz√©gyenszemre t√∂kutols√≥ a bajnoks√°gban, √©s ezt a j√≥ BL-szerepl√©s sem tudja ellens√ļlyozni. Egyre t√∂bben vetik fel, hogy Klopp elvesz√≠tette a var√°zserej√©t, m√°r nem tud √ļgy hatni a j√°t√©kosaira, r√°ad√°sul az igazol√°sai sem v√°ltak be, √©s ami√≥ta nem fut a szek√©r, k√©ptelen megbirk√≥zni a Dortmund v√°ls√°g√°val.

A h√©tv√©gi frankfurti veres√©g ut√°n m√°r olyan hangok is megjelentek a szurkol√≥i f√≥rumokon, melyek Klopp t√°voz√°s√°t k√∂vetelik ‚Äď ŇĎk ugyan m√©g nyilv√°nval√≥an kisebbs√©gben vannak, de m√©g p√°r hete is elk√©pzelhetetlen volt, hogy egy√°ltal√°n sz√≥ba ker√ľlj√∂n ez a lehetŇĎs√©g.

Advertisement

Lass√ļ √©p√≠tkez√©s

ElŇĎrebocs√°tom, hogy √©n elfogult vagyok Klopp ir√°nt, √©s amit ŇĎ csin√°lt Dortmundban az elm√ļlt h√©t √©vben, azt sokkal nagyobb eredm√©nynek gondolom, mint ah√°ny tr√≥fe√°t felhalmozott ugyanennyi idŇĎ alatt a Real Madrid, a Barcelona, a Manchester City vagy a Bayern. Nem az t√∂rt√©nt, hogy hozz√°v√°gtak egy vagyont, hanem olyat csin√°lt, amit ilyen szinten kevesen szoktak: fokozatosan √©p√≠tett fel egy csapatot.

Pap√≠ron teljesen elk√©pzelhetetlennek tŇĪnt, hogy szt√°rnak n√©met viszonylatban sem sz√°m√≠t√≥ j√°t√©kosokb√≥l egy-k√©t √©v leforg√°sa alatt b√°rkivel szemben es√©lyes csapatot √©p√≠tsen, m√©gis ez t√∂rt√©nt. A Dortmund Klopp √©rkez√©se elŇĎtt olyan volt, mint egy √°tlagos Bundesliga-csapat, tele k√∂zepes k√ľlf√∂ldiekkel, idŇĎs√∂dŇĎ exszt√°rokkal, meg p√°r fiatallal a perif√©ri√°n, √©s k√©sz.

EbbŇĎl lett n√©mi √°tmenet ut√°n egy fiatal, felt√∂rekvŇĎ t√°rsas√°g, √©s ami nekem k√ľl√∂n szimpatikus volt: hangs√ļlyozottan eur√≥pai kerettel. Nem tudom, ez mennyire volt tudatos, de √ľd√≠tŇĎ volt l√°tni, hogy a Dortmund a n√©met alapembereket lengyel √©s d√©lszl√°v j√°t√©kosokkal kieg√©sz√≠tve √°ll √∂ssze vil√°gverŇĎv√©, nem pedig le√°razott brazilokkal (na j√≥, Santan√°t kiv√©ve, de ŇĎ sem volt alapember).

Advertisement

A mai fociban az ilyen t√ľnd√©rmes√©k nem tartanak √∂r√∂kk√©, ez m√°r tavaly ny√°ron megl√°tszott, amikor a szupertehets√©g G√∂tz√©t k√∂nnyed√©n elcs√°b√≠totta a Bayern, id√©n pedig Lewandowski is k√∂vette ŇĎt. A hely√ľkre k√∂zel sem tudtak azonos szintŇĪ ut√≥dokat hozni, itt m√°r megmutatkozott, hogy a Dortmund nem k√©pes k√©sz vil√°gklasszisokat szerezni, maximum olyanokat, akikbŇĎl potenci√°lisan az lehet. H√°t Aubameyangb√≥l, Immobil√©bŇĎl, Mkhitaryanb√≥l √©s a t√∂bbiekbŇĎl m√©g nem lett.

K√∂nnyen elŇĎfordulhat, hogy soha nem is lesz, √©s legal√°bb ilyen val√≥sz√≠nŇĪ, hogy Reus √©s Hummels a k√∂vetkezŇĎ szezont m√°r valami p√©nzes vet√©lyt√°rsn√°l kezdik majd, vagyis az eg√©sz √©p√≠tkez√©st el√∂lrŇĎl kell kezdeni.

Mit nyerhet, mit veszíthet?

Igaz, a Dortmund helyzete annyira most sem rem√©nytelen: a Bundesliga mezŇĎnye el√©g t√∂m√∂r, n√©h√°ny gyŇĎzelemmel m√°r a k√∂z√©pmezŇĎnyben tal√°lhatn√° mag√°t a csapat, √©s m√©g a BL-hely sem el√©rhetetlen egy j√≥ hajr√°val. A BL-ben pedig √°ll a csapat, ott is megvan az es√©ly egy j√≥ szerepl√©sre. √Čs lehet mire √©p√≠teni a j√∂vŇĎben is.

Advertisement

M√©gis lehet, hogy Klopp jobban j√°r, ha esetleg ezt m√°r m√°snak hagyja. A Dortmund modellje ugyan m√≥dfelett szimpatikus ‚Äď errŇĎl m√°r √≠rtunk kor√°bban ‚Äď, de ez a romantikus hozz√°√°ll√°s az olajmilli√°rdokkal kit√∂m√∂tt vet√©lyt√°rsakkal szemben maximum ennyire lehet el√©g, t√∂bbre nem. Klopp mindent kihozott ebbŇĎl, amit lehetett, ez majdnem biztos.

A m√°sik az, hogy h√©t √©v egy csapatn√°l ma m√°r rengeteg idŇĎ. Nem v√©letlen, hogy a legeredm√©nyesebb mai edzŇĎk egyike sem t√∂lt h√°rom-n√©gy √©vn√©l t√∂bbet egy helyen: Mourinho h√≠res is errŇĎl, de Pellegrini, Van Gaal, sŇĎt Guardiola sem h√ļzta tov√°bb, √©s ami√≥ta elj√∂tt Olaszorsz√°gb√≥l, Ancelotti sem.

Advertisement

A mai foci annyira intenz√≠v, annyira kicsin√°lja az embert, hogy nem is v√©letlen ez. Alex Ferguson √©s Ars√©ne Wenger m√©g egy m√°sik √©vezredben alapozta meg az uralm√°t, ut√≥bbir√≥l r√°ad√°sul egyre t√∂bben gondolj√°k, hogy kitelt az ideje. De ŇĎ am√ļgy is csak egy r√©grŇĎl itt maradt dinoszaurusz.

Lehet, hogy Klopp még évekig vitézkedhet a Dortmunddal, egyszer-egyszer ki is használhatja a Bayern esetleges visszaesését, de hajlok rá, hogy jobban jár, ha elkezd megbarátkozni az elszakadás gondolatával. Nem azt mondom, hogy hagyjon félbe mindent, és álljon fel most rögtön, de a szezon végén már elgondolkozhat ezen.

Brian Clough sem lett att√≥l kisebb menedzser, hogy az utols√≥ szezonj√°ban kiesett a Nottinghammel a Premier League-bŇĎl, de k√©ts√©gtelen, hogy szebb lett volna a k√©p, ha m√©g idŇĎben felismeri, mikor kell kisz√°llni. A jelenlegi √°bra ellen√©re sem val√≥sz√≠nŇĪ, hogy Kloppot ugyanez a vesz√©ly fenyegetn√©, de a folyamatosan erŇĎn fel√ľl teljes√≠tŇĎ csapatok eset√©ben a buk√°s √≥hatatlanul benne van a pakliban. Ha m√°shonn√©t nem, akkor ezt most a saj√°t p√©ld√°j√°b√≥l is megtanulhatja.

Advertisement

Fotó: Denis Doyle/Getty Images Sport