Sokadjára éledt föl a pletyka az alkoholárusítás fideszes kézbe vonásáról, de most minden eddiginél reálisabbnak tűnik. Ez lehet a harmadik fideszes ciklus legnagyobb lenyúlása, mielőtt a paksi lopások elkezdődnek.

A Napi Gazdaság kormányközeli forrásból úgy tudja, hogy ezúttal tényleg megcsinálják a szeszkereskedelem központosítását, már egyeztetnek a piac szereplőivel és jövőre indulhat is a buli. Bár a részletek még nagy vonalakban sem ismertek, a lap a lényeget elmondja: 2015-ben már csak az e célra létrehozott és állami engedélyt kapó üzletekben lehet majd alkoholt kapni.

De még ötlet szintjén sem ismert, hogy mi lenne a nagy-, illetve a kiskereskedelmi egységekkel, illetve hogy belenyúlnának-e a vendéglátóhelyeken történő piaárusításba. Azt sem tudni, minden alkoholos ital a nemzeti italboltokba kerülne-e, vagy a sörök mondjuk szabadon árusíthatók maradnának-e.

A dohányboltok tapasztalata alapján az egészben nem is az újabb, központosított, a piacot letaroló lenyúlás az igazán durva, hanem az, hogy tovább nő a vizuális környzetszennyezés, és még egy ocsmány logó kerül bele a magyar utcaképbe. És az alapján, hogy a trafikok 90 százalékának milyen visszataszító a belseje, milyen szívszorítóan kopár, szegényes és rideg, az italboltoknál sem számítok jobbra. Cserébe persze nagyobb villát építhetnek maguknak a kormány üzletfelei.

Advertisement

Riporterként persze az sem utolsó szempont, hogy újra lesz becsülete az olyan, szinte elfelejtett szavaknak, mint szeszcsempész, bögrecsárda és tömeges megvakulás.

(illusztráció: lvnte)