Argentin p√°p√°t v√°lasztottak, a 77 √©ves Jorge Maria Bergogliot. Meg nem erŇĎs√≠tett pletyk√°k szerint Ratzinger b√≠boros p√°p√°v√° v√°laszt√°sakor az utols√≥ k√∂rig versenyben volt, majd ŇĎ maga k√©rte k√∂nnyek k√∂z√∂tt a b√≠borost√°rsait, hogy a n√©met vet√©lyt√°rsra szavazzanak. Bergoglio √∂rd√∂gi dolognak tartja a homoszexu√°lisok h√°zass√°g√°t, √≠gy, ha nem lett volna p√°pa, magyar parlamenti k√©pviselŇĎnek is j√∂hetett volna.

Bergoglio, mint az a nev√©bŇĎl is l√°tszik, olasz bev√°ndorl√≥k gyermeke.

A b√≠borosok √ľgyesn taktik√°ztak, mert siker√ľlt nem eur√≥pai, ugyanakkor m√©gis eur√≥pai, √©s habfeh√©r p√°p√°t tal√°lniuk. Hi√°ba volt a jelsz√≥, hasonl√≥an a magyar focihoz, a fiatal√≠t√°s, ez nem siker√ľlt.

Bergoglio a kor√°n√°l az√©rt fiatalabbnak kin√©zŇĎ, szem√ľveges fick√≥, az erk√©lyre visszafogott arckifejez√©ssel √©rkezett, majd egy nagy j√≥est√©ttel k√∂sz√∂nt√∂tte a t√∂meget. Ňź az elsŇĎ jezsuita p√°pa, amellett, hogy az elsŇĎ latin-amerikai, de J√©zusnak nem nevezhette mag√°t, ez√©rt ŇĎ lett I. Ferenc, b√°r a ferencesek √©s a jezsuit√°k hagyom√°nyos ink√°bb fas√©ban vannak egym√°ssal.

I. Ferenc kin√©zetre Rudy Guiliani, volt New Yok-i polg√°rmester hasonm√°sa. Kedves hangja van, √©s nagy szerencse, hogy laza szŇĪzbesz√©det tud mondani, mert nem csak makog olaszul.

Advertisement

SzerkesztŇĎs√©gi t√∂rpe politol√≥gusunk szerint nem kell k√ľl√∂n√∂sebb jelentŇĎs√©get tulajdon√≠tani annak, hogy Orb√°n helyett Ferenc lett a p√°pa. A politol√≥gust ennek kifejt√©se ut√°n bez√°rtuk a kalick√°j√°ba.

Az √ļj p√°pa, j√≥ est√©t, j√≥ pihen√©st!-tel k√∂sz√∂nt el, majd elhagyta a balkont.