Jön az Iphone-nal vezérelhető autó

Rá kell dugni az autóra a telefont, ami átveszi a navigációs képernyőt. Onnantól IOS-es gombokkal és parancsokkal működik a térkép, a telefonálás és a zene. A Carplay nevű új rendszert a holnap kezdődő genfi autószalonon mutatja be az Apple.

Advertisement

Az egészet a műszerfal gombjaival vagy a Siri hangvezérlővel lehet irányítani, a képet pedig az autó navigációs képernyőjén látjuk majd, direkt erre szabott IOS-es interfészen. Térképet tudunk majd nézni, telefonálni, zenét hallgatni – nemcsak Itunes-szal, hanem Spotify-jal is. Itt egy fejlesztői videó a rendszerről (az autó műszerfala szimuláltan fut egy ablakban):

A szolgáltatást első körben Iphone 5-tel, 5C-vel és 5S-sel a Ferrari, a Mercedes–Benz és a Volvo fogja támogatni, de hamarosan más autókban is működni fog. Az Apple sajtóközleményében ezek szerepelnek: BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, PSA (Peugeot + Citroën), Subaru, Suzuki, Toyota.

Advertisement

A jalopnikos Petrány Máté ma utazott a helyszínre, úgyhogy holnap remélhetőleg nekünk is elmondja, hogy élőben milyen, de így elsőre úgy hangzik, mintha a régi fantáziára adna választ: mi lenne, ha az autógyártók nevetséges, használhatatlan navigációs felületek tervezése helyett egyszerűen kiadnák a feladatot annak a vállalatnak, amely bizonyítottan ért a felhasználói felületek tervezéséhez?

Kép: Apple

Share This Story

Get our newsletter