Jön a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, de hogy mit hoz, azt még nem tudni

Illustration for article titled Jön a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, de hogy mit hoz, azt még nem tudni

Egész éjjel tárgyalt a normandiai kvartett – Merkel, Hollande, Putyin, Porosenko – Minszkben, aztán ma reggel aláírtak egy megállapodást. Benne van, hogy február 15-étől nem lőnek.

Advertisement

Mármint a kelet-ukrajnai frontokon.

A jelentések szerint direktben Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök beszélt utána a sajtónak, és egyikük sem tűnt sem diadalmasnak, sem pedig elégedettnek.

Advertisement

Nem ez volt életem legjobb éjszakája, mondta tréfásan Vlagyimir Vlagyimirovics.

Tegnap késő este még olyan hírek jöttek, hogy nagyszerűen haladnak a felek az elképzelések összehangolásával – több, mint szuper, ami történik, mondta éjféltájt a kókadozó újságíróknak Szergej Lavrov orosz külügyminiszer –, ám hajnalban Porosenko már szomorkodott amiatt, hogy oroszok jottányit sem engednek, és el is terjedt hamarosan, hogy semmi sem lesz.

Advertisement

De végül lett.

A megállapodás szerint újabb tűzszünet lép életbe február 15-én nulla órától, a demilitarizált zónából minden érdekelt kivonja a nehézfegyvereket, rövidesen kicserélik a foglyokat – Nagyezsda Szavcsenkót is –, Ukrajna meg alkotmányos reformokat hajt végre, melyek része lesz a keletukrán régiók valamifajta különleges státusa is. Hogy ez mit takar közelebbről, nem tudni, Porosenko sietett megjegyezni, hogy Ukrajna föderalizációjáról szó sem lehet.

Advertisement

A dokumentumot aláírták a donyecki és a luganszki népi köztársaságok Minszkbe hívott vezetői is – Zaharcsenko és Plotnyickij –, akik utána azonnal azt harciaskodták, hogy na ha az ukránok nem tartják be a benne foglaltakat, soha többé semmilyen egyezséget nem kötnek.

Share This Story

Get our newsletter