Jön a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, de hogy mit hoz, azt még nem tudni

Egész éjjel tárgyalt a normandiai kvartett – Merkel, Hollande, Putyin, Porosenko – Minszkben, aztán ma reggel aláírtak egy megállapodást. Benne van, hogy február 15-étől nem lőnek.

Mármint a kelet-ukrajnai frontokon.

A jelentések szerint direktben Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök beszélt utána a sajtónak, és egyikük sem tűnt sem diadalmasnak, sem pedig elégedettnek.

Advertisement

Nem ez volt életem legjobb éjszakája, mondta tréfásan Vlagyimir Vlagyimirovics.

Tegnap késő este még olyan hírek jöttek, hogy nagyszerűen haladnak a felek az elképzelések összehangolásával – több, mint szuper, ami történik, mondta éjféltájt a kókadozó újságíróknak Szergej Lavrov orosz külügyminiszer –, ám hajnalban Porosenko már szomorkodott amiatt, hogy oroszok jottányit sem engednek, és el is terjedt hamarosan, hogy semmi sem lesz.

De végül lett.

A megállapodás szerint újabb tűzszünet lép életbe február 15-én nulla órától, a demilitarizált zónából minden érdekelt kivonja a nehézfegyvereket, rövidesen kicserélik a foglyokat – Nagyezsda Szavcsenkót is –, Ukrajna meg alkotmányos reformokat hajt végre, melyek része lesz a keletukrán régiók valamifajta különleges státusa is. Hogy ez mit takar közelebbről, nem tudni, Porosenko sietett megjegyezni, hogy Ukrajna föderalizációjáról szó sem lehet.

Advertisement

A dokumentumot aláírták a donyecki és a luganszki népi köztársaságok Minszkbe hívott vezetői is – Zaharcsenko és Plotnyickij –, akik utána azonnal azt harciaskodták, hogy na ha az ukránok nem tartják be a benne foglaltakat, soha többé semmilyen egyezséget nem kötnek.

Share This Story

Get our newsletter