Termetes t√≠zparancsolat-szobrot emelt az oklahomai t√∂rv√©nyhoz√°s √©p√ľlete el√© egy konzervat√≠v k√©pviselŇĎ √©s a kereszt√©ny jobboldal, amire v√°laszul a vall√°sszabads√°g nev√©ben szobortervvel jelentkezett egy New York-i s√°t√°nista csoport. El√©g √°llat, k√©tm√©teres szobortervvel.

Az egyelŇĎre csak renderk√©nt l√©tezŇĎ mŇĪalkot√°s Baphometet √°br√°zolja, oldal√°n k√©t √©rdeklŇĎdŇĎ kisgyerekkel. A szoborcsoport William Blake-tŇĎl √©s Lord Byront√≥l sz√°rmaz√≥ id√©zeteket is tartalmazna.

Az oklahomai jobboldal persze felh√°borodott, de Amerik√°ban ez sokkal √°rnyaltabb k√©rd√©s, mint Magyarorsz√°gon: az √°llam √©s az egyh√°z szigor√ļ elv√°laszt√°s√°nak szellem√©ben kereszt√©nys√©get hirdetŇĎ szobor nem √°llhatna k√∂z√©p√ľlet udvar√°n. Vagy ha igen, akkor minden vall√°s szabadon reprezent√°lhat.

A kivitelez√©sre a szobrot kital√°l√≥ The Satanic Temple m√©g gyŇĪjti a p√©nzt, 20 ezer doll√°rb√≥l m√°r meg tudj√°k csin√°lni, √©s ha Oklahoma City-nek esetleg nem kell, itt a Kossuth t√©ren is t√∂k j√≥l mutatna, eleve van ott most valami nagy √©p√≠tkez√©s √©s m√©g minden esetleges.

Advertisement

Forr√°s: The Raw Story