Mostant√≥l √∂t√∂dikes √©s hetedikes nem felv√©telizhet nyolc- illetve hatoszt√°lyos gimn√°ziumba. A t√∂rv√©nyt hetekkel a jelentkez√©si hat√°ridŇĎ ut√°n m√≥dos√≠tott√°k, √©s most elsej√©n l√©pett √©letbe.

2014 december√©ben m√≥dos√≠tott√°k a k√∂znevel√©si t√∂rv√©nyt, de sokan csak most, a janu√°r 1-es hat√°lybal√©p√©s ut√°n realiz√°lj√°k, hogy az m√°r a most a napokban k√∂vetkezŇĎ gimn√°ziumi felv√©telikre is kihat.

Az √ļj t√∂rv√©ny csak elsŇĎ oszt√°lyban teszi lehetŇĎv√© azt, ami eddig b√°rh√°nyadik √©vfolyamban lehets√©ges volt, nevezetesen hogy a gyerek √ļjra elv√©gezzen egy olyan √©vfolyamot, amit egyszer m√°r sikeresen teljes√≠tett. Ez a gyakorlatban azoknak jelent v√°ltoz√°st, akik valami okb√≥l nem negyedikben menn√©nek √°t nyolcoszt√°lyos gimiba, hanem egy √©vvel k√©sŇĎbb, vagy hatoszt√°lyosba hatodik helyett hetedikben. Ezek a gyerekek ugyanis az adott √©vfolyamot csin√°ln√°k v√©gig m√©g egyszer, most m√°r a gimn√°ziumban. A kor√°bbi t√∂rv√©ny megengedte, hogy az iskolaigazgat√≥ egy alkalommal enged√©lyezze az ilyesmit, b√°rmelyik √©vfolyamban. A m√≥dos√≠t√°s ut√°n ez m√°r csak elsŇĎben lehets√©ges.

Tudom√°sunk szerint az Oktat√°si Hivatal szerd√°n t√°j√©koztat√≥ levelet √≠rt az iskol√°knak errŇĎl. Ami meglepet√©st okozott, hiszen maga az eg√©sz m√≥dos√≠t√°s ugye azut√°n zajlott, hogy a gyerekek leadt√°k a jelentkez√©s√ľket, ez√©rt az √©rintettek egy r√©sz√©ben fel sem mer√ľlt, hogy az √ļj sziszt√©m√°t m√°r ebben a felv√©teli ciklusban alkalmazn√°k.

Van iskola, amelyik a kialakult helyzetben arra biztatja a sz√ľlŇĎket, hogy k√ľldj√©k az√©rt csak el a gyerek√ľket az √≠r√°sbelire, h√°tha siker√ľl v√©g√ľl kilobbizni, hogy most m√©g ne vezess√©k be a friss korl√°toz√°sokat.