A Monty Python csoport legviccesebb tagja a politikai korrekts√©gnek √©s a fundamentalizmusnak is nekiment egy t√©v√©interj√ļban.

A 75 √©ves komikus az HBO Real Time c√≠mŇĪ mŇĪsor√°ban besz√©lt ezekrŇĎl a k√©nyes t√©m√°kr√≥l. Szerinte "aty√°skod√≥" hozz√°√°ll√°s az, hogy egyes csoportok k√°r√°ra lehet viccelŇĎdni, m√°sok√©ra viszont nem: "Eredetileg j√≥ √∂tletnek tŇĪnt, de azt√°n elromlott az eg√©sz. Ha a sv√©dek, a n√©metek, a franci√°k, az angolok, a kanadaiak, az amerikaiak k√°r√°ra lehet viccelŇĎdni, akkor a mexik√≥iak√©ra mi√©rt nem? Annyira gyeng√©k, hogy nem b√≠rj√°k megv√©deni magukat?" ‚Äď k√©rdezte Cleese.

Advertisement

A muszlimok √ļgy ker√ľltek sz√≥ba, hogy megk√©rdezte a riportert, Bill Mahert, hogy szerinte kikkel nem lehet viccelni, mire ŇĎ egybŇĎl r√°v√°gta ŇĎket. "Viccelni viccelhetsz vel√ľk, csak √©ppen meg√∂lnek ‚Äď kontr√°zott Cleese. ‚Äď Az a baj, hogy ha olyan embereken pr√≥b√°lsz √©lcelŇĎdni, akik azt√°n meg√∂ln√©nek, akkor ez egy kicsit hajlamos visszatartani t√©ged, nem igaz?"

V√©g√ľl Cleese a vall√°si fanatizmusnak is odasz√ļrt egyet, mondv√°n, hogy annak minden form√°j√°t rendk√≠v√ľl viccesnek tal√°lja: "Az a baj a fundamentalizmussal, hogy sz√≥ szerint √©rtelmez egy k√∂nyvet, legyen az ak√°r a Kor√°n vagy a Biblia. El√©g sok okos emberrel tal√°lkoztam √©letemben, de egyik sem tartozott a fentiek k√∂z√©."

A humoristának egyébként a napokban jelent meg a memoárja So, Anyway címmel.

(via Daily Mail)