√ďri√°si sztori van k√©sz√ľlŇĎben: id√©n j√°r le a 15 √©ves haszonb√©rletbe adott hal√°szati jog a magyar felsz√≠ni vizek nagy r√©sz√©n. A f√∂ldp√°ly√°zatok ut√°n j√∂nnek a v√≠zp√°ly√°zatok, √ļj gazd√°ja lesz a Dun√°nak, a Tisz√°nak, a tavaknak √©s a holt√°gaknak. De m√°ris nagy a sustorg√°s.

A tendereket ugyanis m√©g mindig nem √≠rt√°k ki ‚Äď a sustorg√≥k szerint az√©rt, hogy az utols√≥ pillanatban tegy√©k csak meg, √©s azok a cs√≥kosok nyerjenek, akik m√°r most tudj√°k a pontos felt√©teleket. Sz√°zmilli√°rd forint keresi a gazd√°j√°t.

√ďri√°si pal√°vert csapott 1999‚Äď2000-ben az akkor elvileg m√©g 350 ezer horg√°sz √©rdekeit v√©dŇĎ Magyar Orsz√°gos Horg√°sz Sz√∂vets√©g, az √°llam ugyanis hatalmas l√©p√©sre sz√°nta el mag√°t: a Magyarorsz√°g ter√ľlet√©n tal√°lhat√≥ 140 ezer hekt√°r v√≠zfel√ľletbŇĎl 130 ezernek p√°ly√°zaton haszonb√©rletbe adta a hal√°szati jog√°t, jellemzŇĎen 15 √©vre. A vizek √°llami tulajdonban maradtak, de a p√©nz √ļgyis a hal√°szati jogban volt. Aki√© ez, az √°rulhat ter√ľleti enged√©lyt az adott v√≠zre.

A Mohosz ‚Äď az akkori feloszt√°s szerint ‚Äúkomcsinak‚ÄĚ sz√°m√≠t√≥ szervezet ‚Äď azzal riogatott, hogy majd j√∂n a szem√©t mag√°ntŇĎke, az egekbe emeli a peca √°r√°t, √©s a szeg√©ny magyar nyugd√≠jasok kiszorulnak a partr√≥l. Nem ideol√≥giai alapon mondt√°k ezt, hanem az √ľzlet√ľket f√©ltett√©k, kor√°bban ugyanis az √∂v√©k volt a legmenŇĎbb horg√°szhelyek ‚Äď Balaton, Velencei t√≥, Tisza-t√≥ ‚Äď hal√°szati joga, amit nem akartak elvesz√≠teni.

El is bukt√°k a Balatont √©s a Tisza-tavat. A mag√°ntŇĎke viszont nem nagyon j√∂tt, a 800 meghirdetett v√≠z 90 sz√°zal√©k√°ra k√ľl√∂nf√©le pec√°s szervezetek, egyes√ľletek √©s halszsz√∂vetkezetek jelentkeztek.

Advertisement

Miért nem írták ki a pályázatokat?

A 15 √©v a legt√∂bb helyen most j√°r le, √©s megint felt√°madt a f√©lelem, hogy √ļj, tŇĪzh√∂z k√∂zeli fideszes mag√°ntulajdonosok j√∂nnek.

A f√©lelmeket erŇĎs√≠ti, hogy b√°r az √©rintettek szerint r√©gen ki kellett volna √≠rni a tendereket, eddig nem t√∂rt√©nt semmi, pedig m√°r nincs is annyira messze az √©v v√©ge. A konte√≥k l√©nyege, hogy ezek igen bonyolult p√°ly√°zatok, amiket hossz√ļ ideig tart meg√≠rni, √≠gy ha a pontos felt√©teleket csak a lehetŇĎ legk√©sŇĎbb k√∂zlik, √≥ri√°si elŇĎnybe ker√ľlhetnek azok, akik elŇĎre ismerhett√©k a kond√≠ci√≥kat.

Advertisement

R√°k√©rdeztem t√∂bb v√≠zkezelŇĎn√©l, de senki sem tudta, mikor lesz ki√≠r√°s.

Megk√©rdeztem az eg√©sz folyamatot ir√°ny√≠t√≥ F√∂ldmŇĪvel√©s√ľgyi Miniszt√©riumot, ezt v√°laszolt√°k:

Megkeres√©s√©re v√°laszolva t√°j√©koztatjuk, hogy az √Ėn √°ltal feltett, az √°llamot megilletŇĎ halgazd√°lkod√°si jog haszonb√©rlet√©re ki√≠r√°sra ker√ľlŇĎ p√°ly√°zatokra vonatkoz√≥ k√©rd√©sekben m√©g nem sz√ľletett korm√°nyzati d√∂nt√©s.

Advertisement

De mire föl egyáltalán ez a háborgás?

A l√©nyeg az, hogy a horg√°sztat√°s tal√°n jobb biznisz, mint azt a legt√∂bben k√©pzeln√©k, tal√°n nem az, de mindenk√©pp azon ritka leg√°lis bizniszek egyike, amelyekrŇĎl egyszerŇĪen lehetetlen pontos √∂sszes√≠tŇĎ adatokat szerezni. Ez√©rt m√©g az ipar√°g szereplŇĎi is csak tippelgetnek.

Mennyi az a pénz?

Pedig elvileg egyszerŇĪnek tŇĪnik az egyik alapk√©rd√©s: mennyit k√∂ltenek a magyar horg√°szok √©vente k√ľl√∂nf√©le ter√ľleti enged√©lyekre az √°llam tulajdon√°ban l√©vŇĎ vizeken?

Advertisement

Megk√©rdeztem a miniszt√©riumot, kider√ľlt, fogalmuk sincs:

Az √©rt√©kes√≠tett ter√ľleti jegyek forgalm√°r√≥l a F√∂ldmŇĪvel√©s√ľgyi Miniszt√©rium nem rendelkezik adatokkal.

Ez√©rt most megpr√≥b√°lom ‚Äď hangs√ļlyozottan hasra√ľtŇĎs √©s √°ltudom√°nyos eszk√∂z√∂kkel ‚Äď legal√°bb nagys√°grendileg megbecs√ľlni, hogy √∂sszess√©g√©ben mekkora p√©nz√©rt indul a j√°t√©k.

Advertisement

Kiindul√°snak itt egy val√≥di adatmorzsa. A Mohosz eln√∂ks√©ge 2013 november√©ben eln√∂ks√©gi √ľl√©st tartott, itt ker√ľltek sz√≥ba a 2011-es napijegyelad√°sok. Eszerint abban az √©vben a Mohoszhoz kapcsol√≥d√≥ szervezetek √©s egyes√ľletek vizein √∂sszesen 202 ezer napijegyet adtak el, durvan 400 milli√≥ forint √©rt√©kben. Ez csak a napi- √©s hetijegyek bev√©teleit takarta. √Čs a Mohoszhoz az √∂sszesen 130 ezer potenci√°lis hekt√°rb√≥l ekkor m√°r annak kevesebb, mint negyede, 32 ezer hekt√°rnyi v√≠zter√ľlet tartozott. Igaz, k√∂zt√ľk sok a legl√°togatottabbak k√∂z√ľl val√≥, mint a Velencei t√≥ vagy a R√°ckevei-Duna. De nem volt benne a k√©t messze legn√©pszerŇĪbb magyar v√≠z, a Balaton √©s a Tisza-t√≥. Nem volt benne a Duna √©s a Tisza sem, hiszen mindkettŇĎ hal√°szati sz√∂vetkezetek√©. Konzervat√≠v hasra√ľt√©ssel mondjuk azt, hogy abban az √©vben √ļgy 1,5 milli√°rd forint folyhatott be √∂sszesen hazai napi- √©s hetijegyekbŇĎl.

De a ter√ľleti jegyeken bel√ľl az √©ves jegy a nagyobb biznisz. A magyar horg√°szat olyan rendszerben mŇĪk√∂dik, hogy l√©nyeg√©ben minden horg√°sznak ‚Äď hacsak nem kiz√°r√≥lag kil√≥s mŇĪanyag tavakon pec√°zik ‚Äď valamilyen egyes√ľlethez kell tartoznia. Az egyes√ľletek t√∂bbs√©g√©nek van saj√°t v√≠zter√ľlete. Ha ilyennek vagy a tagja, √©ves d√≠j c√≠m√©n fizeted l√©nyeg√©ben az √©ves enged√©lyt. Ez b√°rhol lehet 20 √©s 50 ezer forint k√∂z√∂tt. Aki saj√°t v√≠zzel nem rendelkezŇĎ klubba l√©p be, az jellemzŇĎen megvesz legal√°bb egy √©ves ter√ľleti jegyet valahov√°, hiszen ezek √°ltal√°ban kij√∂nnek 6-12 darab napijegy √°r√°b√≥l. Ezek az √©ves jegyek a foly√≥k 11-16 ezer forintj√°t√≥l a tavak 15-30 ezerj√©ig tartanak.

Az egyszerŇĪs√©g kedv√©√©rt sz√°moljunk 300 ezer akt√≠v horg√°sszal √©s fejenk√©nt √°tlagosan 15 ezer √©ves jegyre/klubtags√°gra k√∂lt√∂tt forinttal. Ez 4,5 milli√°rd forint √©vente.

Advertisement

A nagyon felsz√≠nes becsl√©ssel arra jutottam teh√°t, hogy √©vente durv√°n 6 milli√°rd forintot k√∂lthet√ľnk ter√ľleti enged√©lyekre. Ez a 15 √©ves ciklus alatt 90 milli√°rd forint.

A Mohosz egy√©b besz√°mol√≥it √°tn√©zve √©s t√∂bb v√≠zkezelŇĎvel besz√©lve az a k√©p alakult ki, hogy az enged√©ly√°rus√≠t√°s az alapbiznisz, ami egyes helyeken √∂nmag√°ban is nyeres√©get hozhat ‚Äď b√°r a legt√∂bb helyen nem ‚Äď, amire r√°√©p√ľlnek azt√°n a j√∂vedelmezŇĎbbek, mint a vend√©gl√°t√°s.

FejŇĎsfoly√≥k?

Lehet, hogy csak irigy pletyka, de a legtutibb biznisznek sokan a nagy foly√≥k egy-egy √©lŇĎ szakasz√°nak megszerz√©s√©t tartj√°k. (Ezek ma ‚Äď a Duna fŇĎv√°rosi, mohoszos szakasz√°t kiv√©ve ‚Äď hal√°szati sz√∂vetkezetek kez√©ben vannak.)

Advertisement

A foly√≥kon ugyanis ‚Äď ellent√©ben a z√°rt vizekkel ‚Äď k√©ptelens√©g b√°rmilyen m√≥don ellenŇĎrizni, hogy t√©nylegesen telep√≠tettek-e b√°rmennyi halat. Az ellenŇĎrz√©s pedig ‚Äď ez a t√©tel okozhatna m√©g nagyobb kiad√°st ‚Äď hagyom√°nyosan ritka, √≠gy az sem tŇĪnik fel, ha nem l√©tezik. Maga a fizetendŇĎ haszonb√©rleti d√≠j pedig jelk√©pes ‚Äď az eg√©sz Velencei-t√≥ra 1,5 milli√≥ volt 2013-ban ‚Äď, √≠gy ami a jegyekbŇĎl befolyik, a rosszindulat√ļbbak szerint szinte tiszta nyeres√©g lehet.

Hogy mekkora?

P√©ld√°nak vegy√ľk az √ďbuda HTSZ-t, akik√© a teljes Duna-kanyar, Szobt√≥l lefel√© Budapest √©szaki hat√°r√°ig. Weboldaluk szerint tavaly 5500-6000 ter√ľleti jegyet adtak el. M√°r klasszul belej√∂ttem a tippelget√©sbe, ez legyen 75 milli√≥ forint bev√©tel. Vagyis 15 √©v alatt 1,125 milli√°rd.

Advertisement

Sz√≥val, ha nem is olyan j√≥ a buli, mint egy minisztereln√∂ki haveroknak fenntartott offshore g√°zkereskedelmi lehetŇĎs√©g, a hal√°szati jog stabil, polg√°ri, realt√≠ve kock√°zatmentes √ľzletet jelenthet 15 √©vre fixen. Ami az√©rt is j√≥ biznisz, mert az elej√©n, ha szerencs√©d van, minim√°lis √∂sszeget kell befektetni. Az elŇĎzŇĎ k√∂rben legal√°bbis n√©vlegesek voltak a haszonb√©rleti d√≠jak, √©s a sz√≥ hagyom√°nyos √©rtelm√©ben vett licitet vagy √°raj√°nlatot be sem kellett ny√ļjtani, a p√°ly√°zatok szakmai tartalma d√∂nt√∂tt.

A t√©ma izgalmas, a Cink m√°r rengeteg k√©rd√©st k√ľld√∂tt sz√©t az √ľgy fontos szereplŇĎinek, a t√©m√°val tov√°bbi posztokban fogok foglalkozni, ez volt a kedvcsin√°l√≥.