Igaz√°n nem g√°tl√°sos a H√≠r TV, nem volt el√©g tr√ľkk√∂znie a hangs√°vokkal, m√©g be is perelte az Indexet, ami√©rt az √°tvette a Cink vonatkoz√≥ posztj√°t. A manipul√°torok el is vesztett√©k a pert elsŇĎ fokon. EgyszerŇĪbb lenne nem csalni, mint perelgetni.

Janu√°r v√©g√©n a Fidesz kamp√°nycsapat√°nak lelkes tagja, a H√≠r TV azzal pr√≥b√°lta bes√°rozni Mesterh√°zy Attila MSZP-eln√∂k√∂t, hogy manipult√°lt tud√≥s√≠t√°st tett k√∂zz√© a politikus besz√©d√©rŇĎl, ami k√∂zben egy bekiab√°l√≥ "k√∂telet" kiab√°lt. Az √ľgy kulcsk√©rd√©se az volt, hogy Mesterh√°zy jellemtelen hazug-e, amikor azt √°ll√≠tja, hogy nem hallotta j√≥l a bekiab√°l√°st √©s "b√∂rt√∂nnek" √©rtette a "k√∂telet". A H√≠r TV a karaktergyilkoss√°gi k√≠s√©rlet√©t arra alapozta, hogy bemutatott egy olyan felv√©telt, amin a k√∂telez√©s olyan hangos, hogy a n√©zŇĎ csak egyre gondolhat: ez a Mesterh√°zy vagy hazug f√©reg vagy tot√°l s√ľket.

Kap√°sb√≥l gyan√ļsan hangzott a felv√©tel, a hangs√°vot elemezve pedig azzonnal kider√ľlt, hogy beleny√ļltak, de m√©gcsak durva oknyomoz√°sra sem volt sz√ľks√©g, mert Szab√≥ Anett, a H√≠r Tv egyik arca a csatorna egyik mŇĪsor√°ban maga √°rulta el az √°tl√°tsz√≥ csal√°st ezzel a jobbos besz√©lgetŇĎpartnereinek feltett √°lnaiv k√©rd√©ssel:

"Az, hogy f√∂lhangos√≠tottuk ezt a r√©szt, az szerintetek beleny√ļl√°s a hangs√°vba?"

Advertisement

T√∂bb posztot is √≠rtam a Cinken a t√©m√°ban, az egyik egy cinkes komment ismertet√©se volt, amiben a szerzŇĎ, aki nyilv√°nval√≥an szakmabeli, elmagyar√°zta, hogyan csalhattak. K√≠s√©rteties, hogy, mint az most a b√≠r√≥s√°gi pap√≠rokb√≥l kider√ľl, hal√°lpontosan eltal√°lta:

A probl√©ma ott van, hogy a manipul√°lt r√©sz √©s az √ľgyesen r√°v√°gott Mesterh√°zy reflekt√°l√°s egy√ľtt alkalmas a f√©lrevezet√©sre a f√©lreinform√°l√°sra hovatov√°bb az usz√≠t√°sra √©s a hitelront√°sra kv√°zi azt a l√°tszatot keltve hogy Mesterh√°zy akasztani akarja a politikai ellenfeleit. Holott a muszteren szinte biztosan nem lenne kivehetŇĎ. V√©lhetŇĎen a k√∂telet ki√°lt√≥ delikvens k√∂zel √°llhatott a H√≠r TV kamer√°j√°hoz √©s el√©g hangos volt ahhoz hogy az atmo mikrofon √∂sszeszedje a hangj√°t a riporter pedig scriptel√©sn√©l meghallotta ( egy j√≥ AKG vagy Sennheiser st√ļdi√≥ f√ľlesben jobban kivehetŇĎek a h√°tt√©rzajok is). Innen m√°r csak egy ugr√°s a felelŇĎs szerkesztŇĎ √©s a v√°g√≥ √©s k√©sz is a szenz√°ci√≥. Ehhez persze le kellett mondani minden sajt√≥szakmai sajt√≥etikai √©s hiteless√©gi elvrŇĎl amihez egy riporternek vagy szerkesztŇĎnek illik tartania mag√°t. √Čs a kihangos√≠t√°ssal val√≥ban azt a hat√°st keltett√©k hogy a sz√≥noknak hallania kellett a k√∂teles besz√≥l√°st, holott egy ekkora t√©rben ennyi egyszerre bekiab√°l√≥ ember k√∂z√∂tt v√©lhetŇĎen a tŇĎle 10 l√©p√©sre √°ll√≥k szavait sem biztos, hogy norm√°lisan meghallja.

Advertisement

Az t√∂rt√©nt ugyanis, hogy a H√≠r TV ber√°gott ezen a Cink-poszton, amit √°tvett az Index Commentcom m√©diablogja, ez√©rt a t√©v√©csatorna beperelte az Indexet. Hogy mi√©rt nem minket? Fingom sincs, √°ll√≠t√≥lag mert nem tudtak el√©rni. Mindegy, mert elsŇĎ fokon most j√≥l megsz√≠vt√°k propagandist√°√©k. Azzal √©rveltek, hogy amit csin√°ltak - nevezetesen, hogy tud√≥s√≠t√°sukban a sz√≥nokn√°l elhelyezett mikroport mikrofon hangj√°t v√°ltogatt√°k az att√≥l t√°volabb √°ll√≥ kamer√°juk szf√©ramikrofonja √°ltal felvett hanggal - az nem manipul√°ci√≥. H√°t a t√ļr√≥t nem, fŇĎleg egy ilyen esetben, amikor a helysz√≠ni felv√©tel lehetne a perd√∂ntŇĎ bizony√≠t√©k abban, hogy a sz√≥noknak egy√©rtelmŇĪen hallania kellett-e egy bizonyos kiab√°l√°st. √Čs a szf√©ramikrofon, ahogy olvas√≥nk t√∂k√©letesen le√≠rta, k√∂zelebb volt j√≥vala bekiab√°l√≥hoz, ez√©rt sokkal tiszt√°bb felv√©telt tudott csin√°lni a k√∂telez√©srŇĎl.

Fontos, hogy a b√≠r√≥s√°g nem azt mondta, hogy a H√≠r TV manipul√°lt volna, hanem azt, hogy amit saj√°t bevall√°suk szerint is mŇĪveltek, azt az √ļjs√°g√≠r√≥ tarthatja maipul√°ci√≥nak, a H√≠r TV pedig egyfajta k√∂zszereplŇĎk√©nt k√©nyteln tŇĪrni az ilyen jellegŇĪ v√©lem√©nyeket, az eset √∂sszes k√∂r√ľlm√©nyeit figyelembe v√©ve.

Advertisement

Sz√≥val elsŇĎ fokon teljes joggal √©s tagadhatatlan √©lvezettel mondhatom, hogy a manipul√°torok azt kapt√°k, amit meg√©rdemeltek.