A B√≠r√≥s√°g felmentett k√©t plak√°tt√©pkedŇĎt, akik saj√°t magukat jelentett√©k fel. √Čs kimondta, hogy alkotm√°nyos alapjog√°val √©l, aki ilyet tesz.

Az elŇĎbb posztolta ki a TASZ az √≠t√©letet, amivel a b√≠r√≥s√°g megsz√ľntette a szab√°lys√©rt√©si elj√°r√°st Kalocsai Kinga Regina √©s Szeles Andr√°s √ľgy√©ben. Szeles a TASZ munkat√°rsa, aki a bar√°tj√°val egy√ľtt ny√°r elej√©n szak√≠tott le egy bev√°ndorl√≥ellenes kamp√°nyplak√°tot a budapesti Ferdin√°nd-h√≠dn√°l, majd feladta mag√°t.

A b√≠r√≥ indokl√°sa olyan j√≥l hangzik, hogy hosszabban id√©zek belŇĎle:

‚ÄúSzeles Andr√°s √©s Kalocsai Kinga Regina elj√°r√°s al√° vontak magatart√°sukkal csup√°n Magyarorsz√°g Alapt√∂rv√©ny√©nek IX. cikk√©ben garant√°lt v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s szabads√°g√°nak alkotm√°nyos alapjog√°val √©lt. ... A v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s mindenkit megilletŇĎ √∂nkifejez√©s√ľnk szabads√°g√°t biztos√≠t√≥ alapvetŇĎ jog, √≠gy amennyiben ezt korl√°tozz√°k, √ļgy a s√©relmet szenved a t√°rsadalmi igazs√°goss√°g. Az Alapt√∂rv√©ny hivatkozott IX. cikk√©nek c√©lja, hogy a k√∂z√©leti sz√≥l√°sszabads√°g biztos√≠t√°s√°val a demokratikus k√∂zv√©lem√©ny √©s az egy√©n sz√°m√°ra biztos√≠tsa a demokratikus k√∂z√©let fejlŇĎd√©s√©t. LehetŇĎv√© tegye az egy√©n sz√°m√°ra a v√©lem√©ny√©nek kifejt√©s√©t, m√°sok v√©lem√©ny√©nek form√°l√°st √©s hogy meggyŇĎzhessen m√°sokat a saj√°t √°ll√°spontj√°r√≥l. Jelen esetben az elj√°r√°s al√° vontak az elŇĎzŇĎekben hivatkozott alapjogaikkal √©ltek, amikor politikai v√©lem√©ny√ľknek a plak√°t mondanival√≥ja ok√°n annak r√©szbeni elt√°vol√≠t√°s√°val adtak hangot.‚ÄĚ