This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Jobban megéri Legóba fektetni, mint aranyba?!

Egy biztos: ha az ember a megfelelő készletet őrzi meg bontatlanul, tökéletes állapotban, akkor sokat kaszálhat vele.

Advertisement

Néhány napja írtam a 15 ezer forintos figuráról, és hüledeztem, hogy lehet ennyit kérni érte. Erre tegnap a Telegraphon kijött egy érdekes cikk arról, hogy a lego igenis jó befektetési alap, és az elmúlt 15 évben arányaiban többet lehetett kaszálni vele, mint az arannyal vagy sok jó részvénnyel – egy százfontos készlet ma már több ezret is érhet.

Advertisement
Illustration for article titled Jobban megéri Legóba fektetni, mint aranyba?!

Erről Ed Maciorowski beszélt, a BrickPicker nevű legoárfolyam-adatbázis alapítója. Az adatai alapján bizonyos, jó minőségben megőrzött készletek ára 12 százalékot is növekedhetett évente az ezredforduló óta, miközben az aranynál ez a szám csak 9,6 százalék.

Advertisement
Illustration for article titled Jobban megéri Legóba fektetni, mint aranyba?!

Egy tavaly kiadott doboz idén akár már 36 százalékkal drágábban kerülhet fel az Ebayre, és van csúcskészlet – főleg Csillagok háborúják, városok, illetve különböző épületek (Taj Mahal) és brandek (VW Beetle) mennek –, aminek értéke brutálisan nagyott nőtt az elmúlt években.

Advertisement
 • A legdrágább készletnek az Ultimate Collector’s Millennium Falcont tartja, ezt 2007-ben kezdték árulni 342 fontért, és ma már 2712-t ér – ez több mint 1 175 000 forint.
 • A legnagyobbat a szintén 2007-es Cafe Corner ára nőtte, 90 fontról 2096-ra, ez 2230 százalék.
Advertisement

Gyorsan rákerestem a saját legóimra is, hogy mennyibe kerültek és ma mennyit érhetnek. A legtöbb 20 és 100 dollár közötti árról indult, és esetleg megduplázta, de inkább csak megmásfélszerezte az árát. A legnagyobbat Boba Fett 2000-ben kiadott űrhajója ugrotta, 20 dollárról 80 dollárra nőtt.

Illustration for article titled Jobban megéri Legóba fektetni, mint aranyba?!
Advertisement

Kaszálni viszont biztos nem tudok ez utóbbin sem. Egyrészt tizenöt év alatt hatvan dollár borzasztóan kevés, bár ha lenne mondjuk ezer ilyen űrhajóm, akkor az már szép summa lenne. Másrészt nem őriztem meg a dobozt tökéletes állapotban, amint megkaptam, egy oroszlánüvöltés kíséretében széttéptem, és fél óra alatt összeraktam az egészet.

Szóval, legóba egyáltalán nem olyan egyszerű befektetni – de Maciorowski azért felsorol egy csomó tippet azoknak, akik ezt tervezik:

 • A remek állapot fontos, a dobozokat óvni kell a fénytől, a nedvességtől, mindentől, és úgy érdemes tárolni őket, mint a könyveket, az élükre állítva, különben deformálódnak, és akkor máris oda a zsé. Azért használtan is érhetnek valamit – az én űrhajómra így 46 dollárt mondanak.
 • A méret nem számít.
 • A ritkább készletekre lecsapnak a befektetők – több tízezren vannak –, hogy felnyomják az árakat. Néha a Lego újra elkezdi kiadni egy-egy korábban befejezett készletét, de általában azt is elkapkodják.
 • A húsz legdrágábbnak tartott készletből tíz Star Wars-os.
 • Ha egy-egy franchise-hoz kijön a folytatás, mint az Ébredő Erő vagy a Legendás állatok, az felnyomhatja a korábbi készletek értékét.
 • Érdemes két készletet venni, ha érdekeset látunk. Az egyiket összerakjuk, a másikat félretesszük.
 • 2000 utáni legókba célszerű fektetni, előtte nem voltak annyira fantáziadúsak és érdekesek a készletek – akkor még a gyerekeken volt a hangsúly, de ezt csak én teszem hozzá halkan.
 • A minifigurák iszonyú értékesek.
 • Azt Mociorowski is elismeri, hogy ez hobbinak nem rossz, de azt mondja, öregkorára mégis inkább részvényekkel és klasszikus befektetéssel spóroljon az ember.
Advertisement

Én pedig továbbra sem vagyok hajlandó tizenötezret fizetni egy minifiguráért.

via Telegraph

Share This Story

Get our newsletter