Egy biztos: ha az ember a megfelelő készletet őrzi meg bontatlanul, tökéletes állapotban, akkor sokat kaszálhat vele.

Néhány napja írtam a 15 ezer forintos figuráról, és hüledeztem, hogy lehet ennyit kérni érte. Erre tegnap a Telegraphon kijött egy érdekes cikk arról, hogy a lego igenis jó befektetési alap, és az elmúlt 15 évben arányaiban többet lehetett kaszálni vele, mint az arannyal vagy sok jó részvénnyel – egy százfontos készlet ma már több ezret is érhet.

Advertisement

Erről Ed Maciorowski beszélt, a BrickPicker nevű legoárfolyam-adatbázis alapítója. Az adatai alapján bizonyos, jó minőségben megőrzött készletek ára 12 százalékot is növekedhetett évente az ezredforduló óta, miközben az aranynál ez a szám csak 9,6 százalék.

Advertisement

Egy tavaly kiadott doboz idén akár már 36 százalékkal drágábban kerülhet fel az Ebayre, és van csúcskészlet – főleg Csillagok háborúják, városok, illetve különböző épületek (Taj Mahal) és brandek (VW Beetle) mennek –, aminek értéke brutálisan nagyott nőtt az elmúlt években.

 • A legdrágább kĂ©szletnek az Ultimate Collector’s Millennium Falcont tartja, ezt 2007-ben kezdtĂ©k árulni 342 fontĂ©rt, Ă©s ma már 2712-t Ă©r – ez több mint 1 175 000 forint.
 • A legnagyobbat a szintĂ©n 2007-es Cafe Corner ára nĹ‘tte, 90 fontrĂłl 2096-ra, ez 2230 százalĂ©k.

Advertisement

Gyorsan rákerestem a saját legóimra is, hogy mennyibe kerültek és ma mennyit érhetnek. A legtöbb 20 és 100 dollár közötti árról indult, és esetleg megduplázta, de inkább csak megmásfélszerezte az árát. A legnagyobbat Boba Fett 2000-ben kiadott űrhajója ugrotta, 20 dollárról 80 dollárra nőtt.

Advertisement

Kaszálni viszont biztos nem tudok ez utóbbin sem. Egyrészt tizenöt év alatt hatvan dollár borzasztóan kevés, bár ha lenne mondjuk ezer ilyen űrhajóm, akkor az már szép summa lenne. Másrészt nem őriztem meg a dobozt tökéletes állapotban, amint megkaptam, egy oroszlánüvöltés kíséretében széttéptem, és fél óra alatt összeraktam az egészet.

Szóval, legóba egyáltalán nem olyan egyszerű befektetni – de Maciorowski azért felsorol egy csomó tippet azoknak, akik ezt tervezik:

 • A remek állapot fontos, a dobozokat Ăłvni kell a fĂ©nytĹ‘l, a nedvessĂ©gtĹ‘l, mindentĹ‘l, Ă©s Ăşgy Ă©rdemes tárolni Ĺ‘ket, mint a könyveket, az Ă©lĂĽkre állĂ­tva, kĂĽlönben deformálĂłdnak, Ă©s akkor máris oda a zsĂ©. AzĂ©rt használtan is Ă©rhetnek valamit – az Ă©n űrhajĂłmra Ă­gy 46 dollárt mondanak.
 • A mĂ©ret nem számĂ­t.
 • A ritkább kĂ©szletekre lecsapnak a befektetĹ‘k – több tĂ­zezren vannak –, hogy felnyomják az árakat. NĂ©ha a Lego Ăşjra elkezdi kiadni egy-egy korábban befejezett kĂ©szletĂ©t, de általában azt is elkapkodják.
 • A hĂşsz legdrágábbnak tartott kĂ©szletbĹ‘l tĂ­z Star Wars-os.
 • Ha egy-egy franchise-hoz kijön a folytatás, mint az ÉbredĹ‘ ErĹ‘ vagy a Legendás állatok, az felnyomhatja a korábbi kĂ©szletek Ă©rtĂ©kĂ©t.
 • Érdemes kĂ©t kĂ©szletet venni, ha Ă©rdekeset látunk. Az egyiket összerakjuk, a másikat fĂ©lretesszĂĽk.
 • 2000 utáni legĂłkba cĂ©lszerű fektetni, elĹ‘tte nem voltak annyira fantáziadĂşsak Ă©s Ă©rdekesek a kĂ©szletek – akkor mĂ©g a gyerekeken volt a hangsĂşly, de ezt csak Ă©n teszem hozzá halkan.
 • A minifigurák iszonyĂş Ă©rtĂ©kesek.
 • Azt Mociorowski is elismeri, hogy ez hobbinak nem rossz, de azt mondja, öregkorára mĂ©gis inkább rĂ©szvĂ©nyekkel Ă©s klasszikus befektetĂ©ssel spĂłroljon az ember.

Advertisement

Én pedig továbbra sem vagyok hajlandó tizenötezret fizetni egy minifiguráért.

via Telegraph