This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Jobb ma egy kiegyezés, mint egy Orbán kétharmad holnap (élő)

Illustration for article titled Jobb ma egy kiegyezés, mint egy Orbán kétharmad holnap (élő)

Mondta Bajnai Gordon, majd beismerte, hogy nem egy nagy népszónok. Az elmúlt napok némafilmbe illő majdnemcastingja, Gyurcsány "Comeback Kid" Ferenc visszatérése után a Cink élőben közvetít az Együtt-PM programjának bemutatójáról.

Advertisement

16:50 Bajnai programot villantott. Már le lehet tölteni PDF-ben az egészet, megtettem. Elsőre feltűnő, hogy a design itt azért rendben van. Bajnai büszke volt rá, hogy 150 oldalban mondják meg a tutit, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez egyetemi tankönyv formájában kb. 20 lenne.

16:58 Polgárság, középosztály, jogok ÉS felelősségek. Fidesz 1998.

17:00 Nem kell az európaiságot és a magyarságot szembeállítani egymással. Orbán ki akarja vezetni hazánkat az unióból. Ezt nem engedjük.

Advertisement

17:04 Bajnaiék az önkormányzatoknak visszaadnák az autonómiát, az iskolákat. Mindennapos tetnevelés helyett több angolt és informatikát!

17:07 Két adókulcsot javasol az Együtt, ugyanis Bajnai szerint a szolidaritás elve is fontos. Jólét nélkül nincs haladás, ahogy azt korábban mondta.

Advertisement

17:12 Barabás Ricsi műsort vezet. Egy éve még a HaHa színeiben foglalt egyetemet és tiltakozott bőszen a rendezvényeiken megjelenő pártlogók ellen. Az oktatás témájával kezdődik a program bemutatása. Vekerdy Tamás is részt vett az Együtt oktatáspolitikájának kidolgozásában. Ő pszichológus és a Waldorf-módszer egyik magyar zászlóvivője.

17:17 Vissza kell hozni a fiatalokat, mivel most a pszeudo-tandíjjal elüldözte őket Orbán. Az első hat félév mindenkinek legyen ingyenes. A mesterképzést Bajnai sokkal szűkebb elitképzésként képzeli el. Itt egészséges tandíj-ösztöndíj rendszert vezetne be.

Advertisement

17:22 Ferge Zsuzsa szociológus nehezményezi, hogy a választásokon dönteni kell a nemzetiségi és az országos lista között a magyarországi kissebségeknek. Szabó Tímea beszélget vele, az Együtt szociálpolitikájának kidolgozásánál volt jelen.

17:27 A lényeg, hogy a kitörés lehetőségét kell megteremteni. Ha jól hallom, Bajnai most hivatkozik először előző kormányzására, ahol már indított egy programot, ami ezt célozta.

Advertisement

17:32 Megváltoztatnák a családtámogatást is. A GYES vagy a GYED egy része helyett lehetne óvoda-utalványokat igényelni, valamivel nagyobb értékben, mintha a pénzt vennék fel. Ezt a kisgyermekes anyukák gyermekelhelyezésre költhetnék, ami segítené, hogy ne kelljen választaniuk munka és gyerek között.

17:39 Foglalkoztatáspolitika, Herzog László közgazdász beszél. Mégpedig Kónyával, az arcomról lehervadt a mosoly. Herzog szerint a közmunka legfeljebb kiegészítő megoldás helyett. Kiemelte, hogy nem minden munka közmunka, amit az önkormányzatok rendelnek meg. Szerintem erről Simicska Lajos tudna mesélni.

Advertisement

17:45 30 év alatti fiataloknak vagy garantált munkát, vagy garantált képzést ígérnek. Bajnai azt mondja, nem csak ígérget, számol is. Barabás Richárd megkérdezte, honnan lesz erre pénz. Bajnai szerint a munkahelyet nem teremtik, hanem az TEREM. Kisvállalkozók tízezrei nem tudnak alkalmazni, pedig szeretnének. Azt, hogy tudjanak, úgy lehet elérni, hogy kiszámítható adószabályozást teremtünk. Ezért adóalkotmány lenne, évente maximum egyszer lehetne adójogszabályokat változtatni.

17:49 Korrupció. A közbeszerzési szerződések onnantól lesznek érvényesek, mikor kikerülnek az internetre. A Trasparency International javaslatait egy az egyben átültetnék a szabályozásba.

Advertisement

17:51 Megkezdik a kampányt, mindenki a színpadon. Valami borzasztó rádiókonform zene megy, Bajnai, Barabás, Teket Melinda, Szigetvári a színpadon. Se Himnusz, se Internacionálé nem volt, csak álltak és tapsoltak kicsit. Én itthonról néztem, az ATV-n most vége a közvetítésnek.

A bemutató alapján ez egy vállalható programnak tűnik. Kérdés, hogy mi értelme volt ennek, hogyha az ellenzék még nem egyezett meg közös programban. Ha az MSZP és a DK által fazonra nyírt közös verziónak lesz is köze ehhez, amit Bajnai most felvázolt, árukapcsolásként akkor is kapunk egy Gyurcsányt és egy MSZP-t mellé. A napokban programelemzés a Cinken!

Share This Story

Get our newsletter