A legend√°s angol csimp√°nzkutat√≥ olyan, mint egy igazi, dzsungelben edzett 81 √©ves szupernagyi: elj√∂tt Budapestre, ahol besz√©dekkel akart√°k megsemmis√≠teni √©s vakukkal t√°madtak r√°, de ŇĎ megmutatta, hogyan tudta t√ļl√©lni m√©g az agressz√≠v csimp√°nzh√≠meket is.

Szokatlanul elfog√≥dottan k√∂zeledtem a fŇĎemlŇĎs√∂k h√°za fel√©, mert b√°r maga a sajt√≥esem√©ny t√∂k√©letesen √©rdektelennek √≠g√©rkezett ‚Äď eml√©kt√°bla-leleplez√©s ‚Äď, a fŇĎszereplŇĎ kiskorom Gerald Durrell ut√°ni legnagyobb hŇĎse, a csimp√°nzokat a saj√°t √©lŇĎhely√ľk√∂n, vel√ľk egy√ľtt √©lve megfigyelŇĎ Jane Goodall volt.

A helysz√≠nre √©rve az elsŇĎ ember, akit megpillantottam, ŇĎ volt, √©s √©reztem, b√°rmi t√∂rt√©nj√©k, meg√©rte elj√∂nni. Goodall aprcs√≥ka, t√∂r√©keny, rettentŇĎen aranyos n√©ni, csod√°latos angol nagymamahanggal, de olyan hat√°rozott pillant√°ssal √©s sz√°jjal, hogy t√≠z m√°sodperc ut√°n l√°ttam, nincs az az ember- vagy emberszab√°s√ļ h√≠m, akit ne szedne r√°ncba egy szem√∂ld√∂kr√°ncol√°ssal.

81 √©ves, v√©kony, mint egy lev√©l, de olyan erŇĎ √©s sz√≠v√≥ss√°g √°rad belŇĎle, mint egy f√°b√≥l.

Advertisement

Goodall hossz√ļ ideje elhagyta a gom√©i dzsungelt, hogy a vil√°g k√∂r√ľl utazgatva √©s elŇĎad√°sokat tartva kamp√°nyoljon a k√∂rnyezetv√©delem √©s a fŇĎemlŇĎs√∂k mellett. Budapesten is k√©t elŇĎad√°st tart, a keddit √©lŇĎ online k√∂zvev√≠t√©sben itt hallgathatod meg.

Teleki G√©za, akinek az eml√©kt√°bl√°j√°t le kellett lepleznie, az ismert exminisztereln√∂k Amerik√°ban √©lŇĎ unok√°ja √©s h√≠res csimp√°nzkutat√≥ volt tavalyi hal√°l√°ig, √©s sokszor dolgozott egy√ľtt Goodall-lel, nemcsak az afrikai ŇĎserdŇĎben, hanem k√©sŇĎbb Amerik√°ban is.

A helysz√≠n teh√°t a fŇĎemlŇĎsh√°z egyik 40 fokra melegedett, fullaszt√≥an p√°r√°s terme volt, amit f√©lig megt√∂lt√∂ttek a fot√≥sok √©s az operatŇĎr√∂k. Mosolyogva figyeltem a Telekin√© Heather asszonnyal puszizkod√≥ Goodallt, √©s jeges f√©lelem k√∂lt√∂z√∂tt a sz√≠vembe. Bemondt√°k a mikrofonba, hogy a nyit√≥ besz√©det Pers√°nyi Mikl√≥s, az √°llatkert fŇĎigazgat√≥ja mondja. ‚ÄúJane, menek√ľlj√∂n!‚ÄĚ ‚Äď sikoltotta valaki az agyamban, de annyira ledermedtem, mintha egy leop√°rd √°llt volna a mikrofon elŇĎtt.

Advertisement

A Pers√°nyi-besz√©dek legend√°nak sz√°m√≠tanak √ļjs√°g√≠r√≥i k√∂r√∂kben. Gordonkahangja elk√°b√≠tana egy agressz√≠ven t√°mad√≥, a ter√ľlet√©t v√©dŇĎ h√≠m emberszab√°s√ļt is. √Čs ezt a hangot legal√°bb annyit hallatja, mint Fidel Castro a mag√°√©t a f√©nykor√°ban. De vannak ennek elŇĎnyei is: dug√≥ba ker√ľlsz √°llatkerti esem√©nyre menet? Nem kell p√°nikolni, akkor sem, ha f√©l√≥r√°s k√©s√©ssel futsz be.

√Čs Jane Goodall rezzent√©stelen arccal hallgatta! L√°tszott rajta, hogy ha meglŇĎn√©k a Genfi Egyezm√©ny √°ltal is betiltott, Harrach P√©ter v√©rsav√≥j√°b√≥l kinyert altat√≥l√∂ved√©kkel, sim√°n lej√°tszana egy parti sakkot. A besz√©d tizedik perc√©ben az√©rt m√°r √ļgy n√©zett, mint b√°rmilyen ember ‚Äď legyen feh√©r, fekete vagy s√°rga ‚Äď, ha szentbesz√©det kell hallgatnia.

Advertisement

Azt√°n egyszer ennek a bulinak is v√©ge szakadt, √©s j√∂tt Goodall, de √©n annyira el voltam telve att√≥l, hogy √©lŇĎben l√°thatom, √©s hogy t√©nyleg olyan, mint aki egy angol reg√©nybŇĎl b√ļjt elŇĎ, hogy nem annyira √©rdekelt, mit mond. Egy√©bk√©nt arr√≥l mondott p√°r mondatot, hogy a fŇĎemlŇĎs√∂k mutatt√°k meg, hogy mi, emberek is az √°llatvil√°g r√©szei vagyunk, √©s hogy milyen fontos j√≥ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt tartani az intelligens √°llatokat.

Mes√©lt azt√°n arr√≥l, hogyan tal√°lkoztak 1968-ban Afrik√°ban Teleki G√©z√°val, √©s ut√°na hogyan akci√≥ztak egy√ľtt, p√©ld√°ul egy osztr√°k c√©ggel, melyik rettenetes k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt v√©gzett labork√≠s√©rleteket a pechj√ľkre az ember√©hez nagyon hasonl√≥ testŇĪ csimp√°nzokkal.

Advertisement

H√≠rt is mondott: az Egyes√ľlt √Āllamokban k√©t napja nyilv√°n√≠tottak vesz√©lyeztetett√© minden, teh√°t szabadon √©s fogs√°gban √©lŇĎ csimp√°nzt.

Ut√°na j√∂tt az esem√©ny cs√ļcspontja: Teleki √∂zvegye l√©pett a mikrofonhoz, √©s arr√≥l kezdett besz√©lni, hogy a f√©rje milyen ironikusnak tartan√° ezt az esem√©nyt, hiszen sz√≠vbŇĎl ut√°lta az √°llatkertek minden form√°j√°t. A dzsungelben annyira megszerette a csimp√°nzokat, hogy saj√°t mag√°t ‚Äúman-ape‚ÄĚ-nek, ‚Äúember-emberszab√°s√ļnak‚ÄĚ tartotta, √©s mivel az √°llatkertekben r√°cs √©s √ľveg m√∂g√∂tt tartj√°k a rokonait, soha nem volt hajland√≥ betenni a l√°b√°t ilyen helyre.

Advertisement

Most k√∂vetkezett Teleki t√°bl√°j√°nak, vagyis ink√°bb egy √©let√©rŇĎl sz√≥l√≥ fali tabl√≥nak a leleplez√©se. M√©g az elej√©n megk√©rt√©k a fot√≥sokat, hogy ne haszn√°ljanak vakut, mert b√°ntja Jane Goodall szem√©t. A t√∂meg eg√©szen k√∂zel h√ļz√≥dott, Goodall√©k ler√°ntott√°k a leplet, term√©szetesen t√≠zezer vakuvillan√°s k√≠s√©ret√©ben.

√Čs amikor m√°r √©n is azt hittem, hogy ezt nem lehet fokozni, j√∂tt a szuperpo√©n. Hanga sz√≥vivŇĎ bejelentette, a t√∂megben jelen vannak a Teleki P√°l T√°rsas√°g eln√∂ks√©g√©nek tagjai, akik k√∂sz√∂nteni szeretn√©k az √∂zvegyet. ElŇĎrefurakodott p√°r b√°csi, √©l√ľk√∂n egy ideges fiatalemberrel, aki megkaparintotta a mikrofont, hogy kider√ľlj√∂n a horthyst√°k mestertr√ľkkje: egy angolul nem tud√≥, viszont az √°jul√°sig izgatott fick√≥t k√ľldtek deput√°ci√≥ba. Aki elŇĎsz√∂r konkr√©tan nem tudott megsz√≥lalni hossz√ļ m√°sodpercekig, majd olyan hangokat adott, mint egy b√∂l√∂mbika, akit fojtogatnak. Csod√°s volt l√°tni, hogyan k√ľzd meg az amerikai udvariass√°g ‚Äď √∂zvegy Telekin√© ‚Äď √©s a brit hidegv√©r ‚Äď Goodall ‚Äď az arcukra tolul√≥ elk√©ped√©ssel. De egyszer minden j√≥nak v√©ge szakad, √≠gy a fiatalember v√©gre √°tadta a t√°rsas√°g √©vk√∂nyv√©t, √©s elhallgatott.

Advertisement

Goodall eddigre m√°r √ļgy n√©zett ki, mint aki egy hete aszal√≥dik a leskunyh√≥ban. Hanga sz√≥vivŇĎ bejelentette, hogy most elmegy lepihenni, √©s aki szem√©lyesen szeretne v√°ltani vele p√°r mondatot, az a szob√°j√°ban teheti meg.

Gyerekkorom isten√©rŇĎl volt sz√≥, ki is hagyott a l√©legzetem, hogy milyen j√≥ lesz csak √ļgy tr√©cselni vele egy kicsit. Azt√°n megint r√°n√©ztem, meg a k√∂r√ľl√∂tte gomolyg√≥kra, √©s abszol√ļte nem professzion√°lis m√≥don megesett rajta a sz√≠vem.

Advertisement

‚ÄúSz√≠vesen adn√©k neki valami aj√°nd√©kot, hogy l√°ssa, milyen fontos volt ŇĎ egyszer egy magyar kisfi√ļnak. √Čs mit adhatn√©k t√∂bbet hirtelen, mint hogy nem csesztetem hetvenhetedikk√©nt valami h√ľlye k√©rd√©ssel?‚ÄĚ ‚Äď gondoltam magamban, azzal t√°voztam.

Fotó: Kovács Attila/MTI