Most súgták a Cinknek: Seszták Miklós fejlesztési miniszter egy körlevélben leállított minden szerződéskötést. A humoros elem az, hogy nem bcc-ztek, hanem minden címzettet odaírtak, így azt is tudni, száznál több céget érint az ügy. Ez már a Nagy Fideszes Belső Harc része lenne?

Állami cégnél ülő informátorunk jelenti:

Ha még nem jelent meg volna sehol sem, akkor csak súgok: Seszták Miklós - NFM miniszter - felfüggesztette az összes részben vagy teljes egészében állami cégben az _összes_ szerződéskötést. A levél TO mezőjét elnézve - az MNV-nél nagyon ostoba módon minden érintett céget beleraknak a címzett mezőbe - kb 100+ céget érint a dolog. Természetesen a normál üzletmenethez szükséges szerződéseket újra lehet kötni, de hát azért ez nagyon képlékeny, hogy mi a normál üzletmenet. Így azt tippelem, hogy nagyon sok helyen ez eléggé durván megállít minden beszerzési/fejlesztési tevékenységet.

Semmi oka nincs, ahogy az sincs benne, hogy mikortol lesz ez feloldva, a második bekezdésben van csupán annyi, hogy ha mégis kötne valaki szerződést, akkor azt csak Sesztákkal és a vagyonpolitikáért felelős államtitkárral egyeztetve lehet csak. A tárgy is csak annyi, hogy: Szerződések felfüggesztése.

Advertisement

A kérdéseimet elküldtem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályára, amint reagálnak, hogy mi az oka az akciónak, tüstént posztolok.

Elképzelhető, hogy a dolog nem független attól, amit Seszták a múlt héten mondott a Napi Gazdaságnak adott interjújában:

Tervezik-e, hogy a minisztériumnál, illetve a hozzá tartozó vállalatoknál változtatásokat hajtanak végre?

A tárcánál és az egyes cégeknél még a héten eredményhatékonysági elemzést készítünk. Amennyiben valahol úgy látjuk, hogy a hatékonyság vezetői kompetencia miatt szenved csorbát, ott meglépjük a szükséges személyi változásokat. Ugyanakkor nem cél az állami cégek lefejezése. Ha lesznek személycserék, azokat a következő hetekben bejelentjük, senkit nem szeretnénk sokáig bizonytalanságban tartani.

Bár itt most százas nagyságrendű cég érintett, így az nem lehet, hogy csak olyanok kerültek a címzettek közé, ahol nem kompetens a vezetés. Lehetséges, hogy ez már a Nagy Fideszes Gazdasági Érdekcsoportok Rég Beharangozott Harca, és Seszták arra kiváncsi, hogy ki kinek és mennyi pénzt csorgat kifelé az állami vállalatokból? Ez sem tűnik életszerűtlen feltételezésnek, annál érdekesebb, mit fognak válaszolni a miniszter sajtósai.

Share This Story

Get our newsletter