Elk√©pesztŇĎ kiv√©telez√©s vagy term√©szetes emberi jog, hogy egy nagyv√°rosban a helyi lakosok ingyen vagy jelk√©pes √∂sszeg√©rt parkolhatnak a lak√≥hely√ľk k√∂zel√©ben? Term√©szetes ig√©ny-e az aut√≥k kikerget√©se a v√°rosokb√≥l, vagy csak a sz√©lsŇĎs√©ges bring√°sok trollkod√≥ felvet√©se? L√©tezik olyan egy√°ltal√°n, hogy a "parkol√°s piaci √°ra?"

Remek, sz√©lsŇĎs√©ges √°llapontokat egyforma meggyŇĎzŇĎ erŇĎvel felvonultat√≥ vita alakult ki a Tumblren arr√≥l, hogy 10-25 ezer forintra k√©ne-e emelni a budapesti helyi lakosok parkol√°si d√≠j√°t. Remek, de teljesen k√∂vetketetlen vita a Tumblr tulajdons√°gai miatt, hiszen azt nem besz√©lget√©sre tal√°lt√°k ki. A Kinj√°t viszont igen, sŇĎt √©ppen m√°t√≥l v√°ltozott meg a kommentrendszer, √≠gy most √©lesben pr√≥b√°lhatod ki, √°tl√°that√≥bbak lettek-e a threadek az √ļj rendszerben. (A v√°ltoz√°sr√≥l nemsok√°ra r√©szltesebb posztban sz√°molok be!)

√ćme p√°r mark√°ns v√©lem√©ny a tumbleres vitafolyamb√≥l, hogy k√©pben legy√©l. Ha elolvastad, v√°laszolj √©s mondj v√©lem√©nyt arr√≥l, hogy jogtalan kiv√©telez√©s-e az olcs√≥ parkol√°s helyieknek:

Javaslat: szinte minden utc√°ban k√©t oldalon lehet parkolni, a legjobb lenne, a legt√∂bbj√©n csak v√°ltva lehetŇĎv√© tenni a parkol√°st (egyik h√©ten az egyik oldalon, k√∂vetkezŇĎn a m√°sikon). Ezzel lenn√©nek v√©gre olyan j√°rd√°k is, ahol ak√°r k√©t ember is tud s√©t√°lni egym√°s mellett.

Tudom, hogy √≠gy is kev√©s a parkol√≥hely, ezek sz√°m√°t √ļgy lehetne n√∂velni, hogy a helyi lakosoknak az ingyenes helyett kedvezm√©nyes parkol√≥b√©rleti d√≠jat √°llap√≠tanak meg (mondjuk f√©l√°r).

Elk√©pesztŇĎ, hogy a belv√°rosban m√©g mindig j√°r az ingyen parkol√≥hely a helyieknek.

+++

√Čvi 1000 (ezer!) forintot fizetek az√©rt, hogy ingyen parkolhassak a lak√≥helyem k√∂zel√©ben, az aut√≥mmal, amit kiz√°r√≥lag h√©tv√©g√©n haszn√°lok. Akkor lehetett j√≥l l√°tni, h√°ny ilyen aut√≥ van, amikor a h√≥ leesett: a nem rendszeresen haszn√°lt aut√≥kon ugye ott maradt a h√≥ napokig-hetekig. Mindek√∂zben parkol√≥helyet tal√°lni brut√°lis k√≠n, k√∂r√∂z√∂k mint egy h√ľlye, a 10-20 perces utat any√≥som√©kt√≥l-any√°m√©kt√≥l 5-10-20 perces parkol√°ssal fejelem meg, ami brut√°lis k√∂rnyezetterhel√©s, hol, na hol? A lak√≥helyem mellett baszki.

Havi 5-10.000 szerintem tök reális lenne a parkolásért, annyit én még simán kifizetnék, de talán már ritkítaná a hétvégi autókat.

Plusz legyen fizetŇĎs a parkol√°s h√©tv√©g√©n is, legyen v√©gre behajt√°si d√≠j √©s j√∂jj√∂n be a Zipcar az orsz√°gba.

+++

Minden egyes szav√°val. Az √©ves parkol√°s √°ra konkr√©tan nem fedezi az elŇĎ√°ll√≠t√°s / adminisztr√°ci√≥ / kiad√°s / nyilv√°ntart√°s / leolvas√°s / stb k√∂lts√©geit. √Čs ott √ľl rajta annyi ember, amennyit csak elk√©pzelni lehet, a szomsz√©d lak√°sban a n√©ni alig tud j√°rni, de oda is be van jelentve aut√≥ parkol√°si enged√©ly√©rt.

Eddig azt hangoztattam √©n is, hogy fizettessenek m√°r t√∂bbet velem is, de alaposabban belegondolva, az eg√©szet nem is √©rtem, mi√©rt J√ĀRNA nekem parkol√≥hely az eg√©sz hatodik ker√ľletben (vagy eleve, b√°rhol), csak az√©rt, mert itt lakom? Ne j√∂jj√∂n senki azzal, hogy a kertes h√°z elŇĎtt is szabadon parkolhat a k√ľlv√°rosi, mert ott eleve nincs parkol√°si d√≠j.

+++

az√©rt tegy√ľk fel, hogy l√©teznek olyan emberek, akik a belv√°rosban laknak, van aut√≥juk, sz√ľks√©g√ľk is van r√°, √©s nem szarj√°k a p√©nzt.

sztem nincs solyan hogy szukseguk van ra. az auto nem valo a varosba, plane a belvarosba. aki megis autozni meg parkolni akar ott, az fizesse meg ezt a luxust

az a baj a magyar autosokkal, hogy a kurvanagy magyar szegenysegben pont addigra sikerult mindenkinek osszeszedni nagy nehezen legalabb egy suzukit, mire a kocsi kurvara megszunt statuszszimbolum lenni. de mivel ezt nem kepesek feldolgozni, ezert gecinagy a pofajuk, hogy nekik minden jar, autopalyak a belvaroson at meg ingyen parkolohelyek

+++

Dehat mi az istenert ne vetnenek ki buntetoadot kulon arra, hogy az autosok bejojjenek a varosba? Miert alapveto emberi joguk ez nekik, mindenki mas rovasara?

Egyebkent miert trollkodas az, hogy elmesz a picsaba, ha az orrunk ala fustolsz es foglalod az uttestet es a jardat mindenki mas elol?

Sima onvedelem.

+++

hat a sulyadot hova fizetem, haver? (momentan en balatonfuredre, de momentan nekem van is vasarolt helyem egy melygarazsban, de ne gondold, hogy _ingyen_ van parkolohelyuk a helyieknek)

nem az ingyenen van a hangsuly, hanem azon hogy amig a piaci arnal akar egy forinttal is kevesebbet fizetsz, addig teljesen igazsagtalanul fizetteted meg a parkolasod az adofizetokkel.

(gyengebbeknek: ez akkoris igaz, ha rettentoen szukseged van ra mert haromgyerekes elvalt ovono vagy, aki a kulvarosban dolgozik, es szaz kilo szerszamot visz magaval munkaba mindennap)

A parkol√≥helyek √©s d√≠jak k√©rd√©s√©tŇĎl meg a fenti ir√≥ni√°j√°t√≥l elvonatkoztatva te is erŇĎs t√ļlz√°sokba esel. √Črdekel, hogy mit tartasz egy√°ltal√°n indokolt aut√≥haszn√°latnak? Mert amiket √≠rt√°l, az alapj√°n az aut√≥p√°ly√°k is kiz√°r√≥lag arra szolg√°ln√°nak, hogy √∂sszek√∂ss√©k Soroks√°rt Kiskundorozsm√°val √©s Buda√∂rs√∂t Gyirm√≥ttal (√©s pl. eg√©sz Nyugat-Eur√≥pa-k√ľlsŇĎvel), hiszen a belv√°rosokba egy√°ltal√°n nem val√≥ aut√≥, indul√°si helytŇĎl √©s v√©gc√©lt√≥l f√ľggetlen√ľl, √©s aki ott lakik, az maradjon a segg√©n, vagy j√°rjon vonattal.