Egyes hírek szerint lövöldözés tört ki hétfő hajnalban, amikor a Krím-félszigeten megpróbálták elfogni Viktor Janukovics (volt) ukrán államfőt. Hogy így volt-e, vagy máshogy, fene tudja.

Az utóbbi napokban egymásnak ellentmondó információk tömegét produkálja az ukrán sajtó azzal kapcsolatban, hogy hol a bánatban van Janukovics. Az elkergetett/leváltott ukrán köztársasági elnök sorsát addig lehetett pontosan követni, amikor a sokoldalú megállapodás pénteki aláírása után Harkovba, híveihez repült regenerálódni. Igaz, már akkor is felmerült, nem a közeli nagyvárosba szállt el, hanem a távoli Dubajba, ám szombaton még adott egy dühös és kiábrándult interjút, agyba-főbe szidva a már nettó győztesnek látszó ellenzéket.

Advertisement

Azóta nem tudni, hol van. Látták Donyeckben, Moszkvában, megint csak az Emírségekben, Budapesten (!), illetve Jaltában, egy krími magánszanatóriumban és egy Szevasztopolban állomásozó orosz hadihajó fedélzetén. A legvalószínűbb verziónak tényleg a Krím-félsziget tűnik.

Az elnök ellen vasárnap este adtak ki elfogatóparancsot, miután büntetőeljárást indítottak tömeggyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt. Az őrizetbe vételi kísérletre - amennyiben az Lb.ua értesülése helytálló - ennek alapján kerülhetett sor a félszigeten. A hírportál állítja, Janukovics testőrei tüzet nyitottak, többen megsérültek, nem kizárt, hogy a lövöldözésnek halálos áldozatai is vannak.

Arszen Avakov megbízott belügyminiszter hivatalosan nem erősítette meg ezeket az információkat. Szerinte annyi fix (szinte), hogy Janukovics még Ukrajnában van. A határőrizeti szervek legalábbis nagyon határozottan állítják, hogy nem hagyhatta el az országot sehogy sem.

Mindegy, szerintem ne higgyetek el semmit. Vagy csak azt higgyétek el, amit kedvetek van elhinni.

Advertisement

Ha már Krím: ami Szevasztopol elszakadási szándékait illeti - erről nemrég írtam egy népszerűt -: kezd a téma beszivárogni a komolyabb site-ok tartalmába. Ukrán újságíró barátom épp az imént azt mailezte: a kormány (mondjuk az még nincs, de estére lesz) helyében odaadná Szevasztopolt és az egész Krímet az oroszoknak, vigyék, úgysem volt az a terület ukrán soha. Hát ha ez ilyen könnyen menne.

Share This Story

Get our newsletter