Janukovics: Én vagyok Ukrajna elnöke

Illustration for article titled Janukovics: Én vagyok Ukrajna elnöke

Illegitimnek nevezte az új ukrán parlamentet, a kormányt és összes döntéseiket Viktor Janukovics. Az országból elmenekült elnök az oroszországi Rosztovban tartott sajtókonferenciát, és azt ígérte, eljön még az igazság pillanata.

Advertisement

Janukovics azt is elmesélte, hogyan jutott ki Ukrajnából: előbb Harkovba repült, onnan Donyeckbe helikopterrel, onnan autóval mentek a Krímbe. Hogy onnan tovább mivel, azt nem mondta, de azt igen, hogy hazafi tisztek segítették ki. Az exelnök szerint amit tett, az nem megfutamodás volt, azért kellett távoznia, mert veszélyben volt az élete, és a családja biztonságát sem lehetett garantálni, az unokáiét sem. Most egy régi barátjánál húzta meg magát, Rosztov közelében.

A politikus nem ismeri el a bukása óta hozott döntéseket, törvényeket. Többször is arra biztatta a volt ellenzéket, hogy térjenek észhez, mert a tűzzel játszanak, és egyszer felelniük kell majd mindenért. Azt mondta, ami történt, puccs volt, a forgatókönyveket nem Ukrajnában, hanem Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban írták. A nyugati hatalmak ráadásul átverték és cserbenhagyták őt, miután aláírta a helyzet rendezéséről szóló megállapodást az ellenzékkel. Janukovics gazdasági katasztrófától tart, ami rövid időn belül bekövetkezik, és ha leállnak a keletukrán bányák, akkor jön az igazi felkelés. Senkit sem irigyelek, aki a donyecki munkások kezei közé kerül majd, mondta. Törvénytelennek minősítette a május 25-ére kiírt választásokat, és nem túl meglepő módon jelezte, nem készül indulni az elnöki posztért. Már csak azért sem, mert változatlanul magát tekinti Ukrajna államfőjének.

Advertisement

Azt állította, még nem találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, csak telefonon beszéltek, de előbb-utóbb konzultálni fognak az ukrán kérdésről. Ezzel együtt kijelentette, kategorikusan ellenzi, hogy Oroszország beavatkozzon, katonai lépésekre nem kerülhet sor. Ezzel együtt a meglepően higgadt Putyin sem várakozhat sokáig, ki kell nyilvánítania a véleményét. A Krím-félsziget Janukovics szerint Ukrajna szerves része, nem szabad kiszakítani onnét, mert annak beláthatatlan következményei lennének.

A mezsigorjei csodapalotáról is mondott egy-két szót, azt állította, 3,2 millió dollárt fizetett érte, mindenét eladta, amije volt, és az összes pénzét ráköltötte.

Advertisement

Zárásként elnézést kért az ukrán néptől, mindenkitől, aki szenvedett és szenved, és azt mondta, az igazság a végén úgyis győzni fog.

Share This Story

Get our newsletter