Illegitimnek nevezte az √ļj ukr√°n parlamentet, a korm√°nyt √©s √∂sszes d√∂nt√©seiket Viktor Janukovics. Az orsz√°gb√≥l elmenek√ľlt eln√∂k az oroszorsz√°gi Rosztovban tartott sajt√≥konferenci√°t, √©s azt √≠g√©rte, elj√∂n m√©g az igazs√°g pillanata.

Janukovics azt is elmes√©lte, hogyan jutott ki Ukrajn√°b√≥l: elŇĎbb Harkovba rep√ľlt, onnan Donyeckbe helikopterrel, onnan aut√≥val mentek a Kr√≠mbe. Hogy onnan tov√°bb mivel, azt nem mondta, de azt igen, hogy hazafi tisztek seg√≠tett√©k ki. Az exeln√∂k szerint amit tett, az nem megfutamod√°s volt, az√©rt kellett t√°voznia, mert vesz√©lyben volt az √©lete, √©s a csal√°dja biztons√°g√°t sem lehetett garant√°lni, az unok√°i√©t sem. Most egy r√©gi bar√°tj√°n√°l h√ļzta meg mag√°t, Rosztov k√∂zel√©ben.

A politikus nem ismeri el a buk√°sa √≥ta hozott d√∂nt√©seket, t√∂rv√©nyeket. T√∂bbsz√∂r is arra biztatta a volt ellenz√©ket, hogy t√©rjenek √©szhez, mert a tŇĪzzel j√°tszanak, √©s egyszer felelni√ľk kell majd minden√©rt. Azt mondta, ami t√∂rt√©nt, puccs volt, a forgat√≥k√∂nyveket nem Ukrajn√°ban, hanem Nyugat-Eur√≥p√°ban √©s az Egyes√ľlt √Āllamokban √≠rt√°k. A nyugati hatalmak r√°ad√°sul √°tvert√©k √©s cserbenhagyt√°k ŇĎt, miut√°n al√°√≠rta a helyzet rendez√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥ meg√°llapod√°st az ellenz√©kkel. Janukovics gazdas√°gi katasztr√≥f√°t√≥l tart, ami r√∂vid idŇĎn bel√ľl bek√∂vetkezik, √©s ha le√°llnak a keletukr√°n b√°ny√°k, akkor j√∂n az igazi felkel√©s. Senkit sem irigyelek, aki a donyecki munk√°sok kezei k√∂z√© ker√ľl majd, mondta. T√∂rv√©nytelennek minŇĎs√≠tette a m√°jus 25-√©re ki√≠rt v√°laszt√°sokat, √©s nem t√ļl meglepŇĎ m√≥don jelezte, nem k√©sz√ľl indulni az eln√∂ki poszt√©rt. M√°r csak az√©rt sem, mert v√°ltozatlanul mag√°t tekinti Ukrajna √°llamfŇĎj√©nek.

Azt √°ll√≠totta, m√©g nem tal√°lkozott Vlagyimir Putyin orosz eln√∂kkel, csak telefonon besz√©ltek, de elŇĎbb-ut√≥bb konzult√°lni fognak az ukr√°n k√©rd√©srŇĎl. Ezzel egy√ľtt kijelentette, kategorikusan ellenzi, hogy Oroszorsz√°g beavatkozzon, katonai l√©p√©sekre nem ker√ľlhet sor. Ezzel egy√ľtt a meglepŇĎen higgadt Putyin sem v√°rakozhat sok√°ig, ki kell nyilv√°n√≠tania a v√©lem√©ny√©t. A Kr√≠m-f√©lsziget Janukovics szerint Ukrajna szerves r√©sze, nem szabad kiszak√≠tani onn√©t, mert annak bel√°thatatlan k√∂vetkezm√©nyei lenn√©nek.

A mezsigorjei csodapalotáról is mondott egy-két szót, azt állította, 3,2 millió dollárt fizetett érte, mindenét eladta, amije volt, és az összes pénzét ráköltötte.

Advertisement

Z√°r√°sk√©nt eln√©z√©st k√©rt az ukr√°n n√©ptŇĎl, mindenkitŇĎl, aki szenvedett √©s szenved, √©s azt mondta, az igazs√°g a v√©g√©n √ļgyis gyŇĎzni fog.