Stephen Hawking korunk egyik leg√©rdekesebb embere, a tol√≥sz√©khez k√∂t√∂t√∂tt zseni m√°r-m√°r mitikus alaknak sz√°m√≠t. A mindens√©g elm√©lete kicsit k√∂zelebb hozn√° a tud√≥st, ezt m√©gis olyan hidegen teszi, hogy a film v√©g√©re semmivel sem tudunk t√∂bbet r√≥la, mint elŇĎtte.

Pedig ha valakirŇĎl √ľtŇĎs √©letrajzi dr√°m√°t lehetne forgatni, az Hawking. A film sz√°momra m√©gis csak addig mŇĪk√∂d√∂tt, am√≠g a kulcspontot jelentŇĎ ALS-diagn√≥zis meg nem t√∂rt√©nt. Ezek ut√°n egy nagyszerŇĪ krokettjelenetben elj√∂n az √©rzelmi cs√ļcspont (tal√°n a 30. percn√©l), innentŇĎl kezdve k√©t ember 50 √©vig tart√≥ kapcsolat√°nak elfojtott, k√©t √≥r√°ba sŇĪr√≠tett kr√≥nik√°ja k√∂vetkezik.

Mintha a film narrat√≠v√°ja is ugyan√ļgy befesz√ľlne √©s eltemetn√© az √©rzelmeit, √©s csak a tettekre koncentr√°lna, ahogy Jane Wilde tette, amikor elk√∂telezte mag√°t a beteg Hawking mellett. L√°thatjuk a p√°r neh√©zs√©geit, √©rthetj√ľk is, de √°t√©rezni nem tudjuk. Pedig a rem√©nyteli szerelembŇĎl megkeseredett √°pol√≥v√° v√°l√≥ nŇĎ √©s a brili√°ns, de egyre magatehetelenebb f√©rfi t√∂rt√©nete t√©nyleg borzaszt√≥an kem√©ny, √©s az a hŇĪs√©g √©s al√°zat, amellyel Jane a f√©rj√©t seg√≠tette, elismer√©sre m√©lt√≥, v√©g√ľl m√©gsem izgatott m√°r a szereplŇĎk sorsa, hi√°ba ny√ļjtottak a sz√≠n√©szek ‚Äď fŇĎleg a Stephent j√°tsz√≥ Eddie Redmayne ‚Äď remek alak√≠t√°st.

Advertisement

√Črdekes m√©g, hogy a Jane-szemsz√∂gnek k√∂sz√∂nhetŇĎen hi√°ba van t√∂bbet is a v√°sznon Stephen, √©s hi√°ba tŇĪnt √ļgy, hogy ŇĎ √°ll a t√∂rt√©net k√∂z√©ppontj√°ban, a film fel√©re m√°r az volt az √©rz√©sem, hogy mell√©kszereplŇĎv√© v√°lt, √©s t√©nyleg Jane-en √©s √ļj, pl√°t√≥i szerelm√©n van a hangs√ļly. Nem mintha ezzel egy√©bk√©nt baj lenne.

Amit nagyon hi√°nyoltam m√©g, az a tudom√°ny szerepe az eg√©sz t√∂rt√©netben. Egy√©rtelmŇĪ volt, hogy Hawking karrierje √©s tud√≥s mivolta csak m√°sodlagos itt. Viszont az elm√©letei √©s tudom√°nyos ismerts√©ge abszol√ļt meghat√°roz√≥ak, de ennek a fontoss√°ga egy√°ltal√°n nem j√∂n √°t. M√°sr√©szt a teljesen b√©na Hawking sz√°m√°ra a tudom√°ny √©s az elm√©leti fizika az a terep, ahol k√∂r√∂ket ver mindenki m√°sra. A zsenialit√°sa √©s a tudom√°nnyal val√≥ kapcsolata is csup√°n amolyan term√©szetesnek vett, √°tlagos passzi√≥nak tŇĪnik a filmben.

Advertisement

Egy-k√©t remek jelenetet lesz√°m√≠tva nem tud kiteljesedni a t√∂bbi elem sem. Az √©rzelemmentess√©g √©s az elidegen√≠tŇĎ hat√°s megfojtja a filmet, csak kr√≥nikak√©nt, besz√°mol√≥k√©nt tudok r√° tekinteni, ekk√©nt t√©nyleg mŇĪk√∂dik.

Stephen Hawking, az ember fejébe talán egy villanásnyira belepillanthatunk, de a lelkébe nem.