Nem, eddig nem volt leg√°lis. A marihu√°na elterjedts√©ge, sz√©les el√©rhetŇĎs√©ge miatt sok Jamaik√°ba √©rkezŇĎ turista eddig is azt hitte, hogy a n√∂v√©ny fogyaszt√°sa nem tilos a fŇĪ haz√°j√°ban, a legaliz√°ci√≥t azonban csak most helyezt√©k kil√°t√°sba.

Washington, Colorado √©s Uruguay mint√°j√°ra tett√©k meg az elsŇĎ l√©p√©seket a jamaikai politikus annak √©rdek√©ben, hogy a jamaikaiak k√∂r√©ben olyan n√©pszerŇĪ ganja sz√≠v√°s√°√©rt senkit se k√ľldhessenek b√∂rt√∂nbe. A fŇĪ √©s Jamaika k√∂zeli kapcsolata a vil√°g sz√°m√°ra egy√©bk√©nt Bob Marley r√©v√©n v√°lt ismertt√©.

Angela Brown Burke, Kingston polg√°rmestere szerint is elj√∂t az idŇĎ, hogy Jamaika profit√°lhasson a marihu√°natermeszt√©sbŇĎl. Egy √°prilisban tartott konferenci√°n t√∂bb aktivista √©s k√ľlf√∂ldi sz√≥nok besz√©lt a marihu√°natermeszt√©s j√≥t√©kony gazdas√°gi √©s szoci√°lis hat√°sair√≥l.

Jamaik√°ban a becsl√©sek szerint m√°r most is 15 000 hekt√°rnyi ter√ľleten termesztenek f√ľvet, ezzel az orsz√°g az USA √©s t√∂bb m√°s karibi orsz√°g legnagyobb ell√°t√≥ja. A legaliz√°l√°st√≥l elsŇĎsorban a turizmus fellend√ľl√©s√©t, √©s a gazdas√°gi n√∂veked√©s beindul√°s√°t v√°rj√°k az int√©zked√©s t√°mogat√≥i.

via USA Today, fotó: Flickr/maxwelld