A posztmodern taxit√°rsas√°g √©lete Amerik√°ban sem fen√©kig tejfel, pedig ott m√©g az √úber Taxi sem fenyegeti. M√ļlt p√©nteken indult a szolg√°ltat√°s a nyugati parti hipsztermekk√°ban, a v√°rosvezet√©s tegnap perelte be ŇĎket. Ak√°r f√©lmilli√≥ forintba is ker√ľlhet √≠gy egy fuvar ‚Äď de a f√∂ldrajzzal komolyabb probl√©m√°k lesznek.

Charlie Hales polg√°rmester k√∂zlem√©ny√©ben a szem√©lysz√°ll√≠t√°sra vonatkoz√≥ biztons√°gi elŇĎ√≠r√°sokra, valamint a tisztess√©ges versenyre hivatkozott, amire elŇĎszeretettel szoktak a hagyom√°nyos taxit√°rsas√°gok is, melyekre az Uberrel ellent√©tben sz√°mos szab√°ly vonatkozik.

A v√°ros √©s a t√°rsas√°g h√≥napokon √°t egyeztetett a szolg√°ltat√°s ind√≠t√°s√°r√≥l, mielŇĎtt az Uber p√©nteken kilŇĎtte aut√≥it. JelentŇĎs b√≠rs√°gokkal fenyegetik most a c√©get √©s a c√©gen kereszt√ľl fuvarokat v√°llal√≥ sofŇĎr√∂ket: az elsŇĎ alkalom ut√°n is 1500 doll√°r lehet a c√©g, 2250 doll√°r az uberezŇĎk sarca. Eva Behrend Uber-sz√≥vivŇĎ azt k√∂z√∂lte, hogy a c√©g ki fog √°llni sofŇĎrei mellett.

Bonyol√≠tja a helyzetet, hogy a Portlanddel szomsz√©dos, Washington √°llambeli Vancouverben (nem azonos az ismeretebb, kanadai Vancouverrel, az j√≥val √©szakabbra van) leg√°lis az Uber. A k√©t v√°rost mind√∂ssze a Columbia foly√≥ v√°lasztja el, √≠gy semmi nem akad√°lyoz meg egy leg√°lisan mŇĪk√∂dŇĎ vancouveri Uber-sofŇĎrt, hogy a v√°rosokat √∂sszek√∂tŇĎ k√©t h√≠d valamelyik√©n portlandi utasokat szedjen fel.

Advertisement

Forr√°s: The Verge