This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Izraeli ügynökök hallgatták le az amerikai külügyminisztert

Illustration for article titled Izraeli ügynökök hallgatták le az amerikai külügyminisztert

Izraeli titkosszolgák hallgatták le John Kerry amerikai külügyminisztert tavaly, miközben az eredménytelen közel-keleti béketárgyalásokon vett részt – írja a Spiegel.

Advertisement

Kerry hivatalba lépése után nem sokkal kísérletett tett az akkor már három éve megszakított izraeli-palesztin diplomáciai kapcsolatok újraélesztésére. A közvetlen tárgyalások 2013 júniusában kezdődtek, pár hónappal később eredménytelenül dőlt be az akció. Bármilyen ügyet is tárgyalt a két fél, az ellentétek mindig felülkerekedtek.

Kerry nagy energiákat ölt a tárgyalásokon való közvetítésbe. Néhány telefonhívást azonban nem biztonságos diplomáciai vonalon bonyolított a térségben tartózkodó kollégáival, hanem rendes telefont használt, amit a Spiegel titkosszolgálati forrásai szerint izraeli ügynökök lehallgattak.

Advertisement

Az izraeliek a hallott információkat fel is használták, hogy lépéselőnybe kerüljenek a tárgyalásokon, de a Spiegel szerint nem csak az ő titkosszolgálatuk fülelte le a hívásokat.

A magazin szerint az ügy tovább élezheti az izraeli-palesztin háború miatt egyébként sem felhőtlen amerikai-izraeli kapcsolatokat.

Advertisement

Forrás: RT News Kép: John Moore/Getty Images

Share This Story

Get our newsletter