Izraeli titkosszolg√°k hallgatt√°k le John Kerry amerikai k√ľl√ľgyminisztert tavaly, mik√∂zben az eredm√©nytelen k√∂zel-keleti b√©ket√°rgyal√°sokon vett r√©szt ‚Äď √≠rja a Spiegel.

Kerry hivatalba l√©p√©se ut√°n nem sokkal k√≠s√©rletett tett az akkor m√°r h√°rom √©ve megszak√≠tott izraeli-palesztin diplom√°ciai kapcsolatok √ļjra√©leszt√©s√©re. A k√∂zvetlen t√°rgyal√°sok 2013 j√ļnius√°ban kezdŇĎdtek, p√°r h√≥nappal k√©sŇĎbb eredm√©nytelen√ľl dŇĎlt be az akci√≥. B√°rmilyen √ľgyet is t√°rgyalt a k√©t f√©l, az ellent√©tek mindig fel√ľlkerekedtek.

Kerry nagy energi√°kat √∂lt a t√°rgyal√°sokon val√≥ k√∂zvet√≠t√©sbe. N√©h√°ny telefonh√≠v√°st azonban nem biztons√°gos diplom√°ciai vonalon bonyol√≠tott a t√©rs√©gben tart√≥zkod√≥ koll√©g√°ival, hanem rendes telefont haszn√°lt, amit a Spiegel titkosszolg√°lati forr√°sai szerint izraeli √ľgyn√∂k√∂k lehallgattak.

Az izraeliek a hallott inform√°ci√≥kat fel is haszn√°lt√°k, hogy l√©p√©selŇĎnybe ker√ľljenek a t√°rgyal√°sokon, de a Spiegel szerint nem csak az ŇĎ titkosszolg√°latuk f√ľlelte le a h√≠v√°sokat.

A magazin szerint az √ľgy tov√°bb √©lezheti az izraeli-palesztin h√°bor√ļ miatt egy√©bk√©nt sem felhŇĎtlen amerikai-izraeli kapcsolatokat.

Advertisement

Forrás: RT News Kép: John Moore/Getty Images