Izraeli titkosszolgák hallgatták le John Kerry amerikai külügyminisztert tavaly, miközben az eredménytelen közel-keleti béketárgyalásokon vett részt – írja a Spiegel.

Kerry hivatalba lépése után nem sokkal kísérletett tett az akkor már három éve megszakított izraeli-palesztin diplomáciai kapcsolatok újraélesztésére. A közvetlen tárgyalások 2013 júniusában kezdődtek, pár hónappal később eredménytelenül dőlt be az akció. Bármilyen ügyet is tárgyalt a két fél, az ellentétek mindig felülkerekedtek.

Advertisement

Kerry nagy energiákat ölt a tárgyalásokon való közvetítésbe. Néhány telefonhívást azonban nem biztonságos diplomáciai vonalon bonyolított a térségben tartózkodó kollégáival, hanem rendes telefont használt, amit a Spiegel titkosszolgálati forrásai szerint izraeli ügynökök lehallgattak.

Az izraeliek a hallott információkat fel is használták, hogy lépéselőnybe kerüljenek a tárgyalásokon, de a Spiegel szerint nem csak az ő titkosszolgálatuk fülelte le a hívásokat.

A magazin szerint az ügy tovább élezheti az izraeli-palesztin háború miatt egyébként sem felhőtlen amerikai-izraeli kapcsolatokat.

Forrás: RT News Kép: John Moore/Getty Images

Share This Story

Get our newsletter