Villant√≥s? √Črtelmetlen? P√©nzelbasz√°s? Ezek k√∂z√ľl egyik sem, de arra √©n is nagyon k√≠v√°ncsi vagyok, hogy fognak majd keveredni a dolgoz√≥k egy gigantikus √ľvegt√≥ruszban.

Egyr√©szt nem villant√≥s. Ahhoz, hogy villant√≥s legyen, l√°tsz√≥dnia k√©ne, de ez olyan lapos lesz ‚Äď mind√∂ssze n√©gy emelet magas, mint egy pesti b√©rh√°z ‚Äď, hogy egy mellette fut√≥ √ļtr√≥l m√©g csak meg sem fogod tudni mondani, hogy ott van. A Burzs Kalifa, az villant√≥s, konkr√©tan egy nagy arab fasz, teljesen ellentmondva a felhŇĎkarcol√≥ √©rtelm√©nek, amit az√©rt tal√°lt fel az emberis√©g sz√°z √©ve, mert nagyon sokan szerettek volna Manhattanben lakni, ahol nagyon kev√©s a hely. A Burzs Kalifa k√∂rny√©k√©n pedig nemhogy hely van, hanem minden helyek helye, a R√ļb al-K√°li sivatag, aminek a neve nem v√©letlen√ľl jelenti azt, hogy az √ľres negyed, mert nincs ott semmi. A Burzsot nem l√°ttam m√©g a levegŇĎbŇĎl, de a Dubajhoz hasonl√≥ elhelyezked√©sŇĪ katari fŇĎv√°rost, Doh√°t, m√°r igen, √©s el√©g r√∂hejes a tengerparton √°gaskod√≥ felhŇĎkarcol√≥k sora, mik√∂zben ott terpeszkedik m√∂g√∂tt√ľk a lapos, √ľres, √©p√≠tkez√©sre t√∂k√©letesen √©s olcs√≥n alkalmas sivatag. Ha m√°r modern, reprezentat√≠v v√°llalati k√∂zponthoz kell hasonl√≠tani, akkor a leendŇĎ Apple-hal√°lcsillag egyetlen p√°rja a McLaren sz√©kh√°za a d√©l-angliai Wokingban, a McLaren Technology Centre, ami szint√©n lapos, szint√©n nagyon dr√°ga volt, szint√©n nagyon menŇĎ, √©s szint√©n Norman Foster tervezte:

M√°sr√©szt az Apple jelenlegi sz√©kh√°za egy csom√≥ sz√©ttagolt √©p√ľlet, ami a kilencvenes √©vek elej√©n √©p√ľlt, akkor, amikor az Apple √©pp kezdett lassan bele√°llni a f√∂ldbe. Az√≥ta egy kicsit megv√°ltozott a c√©g, meg az is ‚Äď szerencs√©re ‚Äď, ahogy a szellemi munk√°t v√©gzŇĎ emberek k√∂z√∂sen dolgoznak. A Gawker irod√°ja se √ļgy n√©z ki, hogy p√°r √©ve dolgoztunk itt heten egy nyolcvan n√©gyzetm√©teres lak√°sban, majd kivett√ľnk hozz√° m√©g a gangon n√©gy m√°sikat.

Harmadr√©szt √∂tmilli√°rd doll√°r rengeteg lenne, ha a magyar korm√°nyra k√©ne b√≠zni, de itt egy olyan v√°llalatr√≥l van sz√≥, ami sz√°zmilli√°rd doll√°r k√∂r√ľli k√©szp√©nztartal√©kkal rendelkezik. K√©szp√©nzzel, nem vagyonnal. Ennek az √∂t sz√°zal√©k√°t k√∂ltik majd el kec√≥ra. Elk√©pzelhetŇĎ hasonlattal: ez olyan, mintha egy negyvenmilli√≥ forint megtakar√≠t√°ssal rendelkezŇĎ, j√≥l keresŇĎ, ad√≥ss√°got maga elŇĎtt nem g√∂rgetŇĎ ember venne mag√°nak k√©tmilli√≥ forint√©rt egy k√©nyelmes kisaut√≥t, amivel munk√°ba j√°r. T√∂bb, mint amennyi p√©nze a legt√∂bb embernek ilyenre van, de a p√©nzelbasz√≥ akci√≥t√≥l el√©g messze van.

Ami t√©nyleg √©rdekes, hogy egy ilyen t√≥ruszban milyen lesz dolgozni, mert elsŇĎ r√°n√©z√©sre t√©nyleg ellentmond annak az irodatervez√©si gyakorlatnak, amit Jobs a m√°sik c√©g√©n√©l, a Pixarn√°l is bevezetett, hogy az emberek akarva-akaratlan √∂sszefussanak egym√°ssal napk√∂zben. Egy t√≥ruszban alapb√≥l az emberek fel√©t m√©g akkor sem fogod l√°tni soha az √©letben, ha az eg√©sz √©p√ľletben egy piszo√°r lesz csak. EbbŇĎl a szempontb√≥l legink√°bb a Pentagonra hasonl√≠t, √©s ha egy √©p√ľletbŇĎl k√∂vetkezik az ott v√©gzett munka sz√≠nvonala, akkor t√©nyleg el√©g aggaszt√≥ lesz a helyzet. Mondjuk egyr√©szt lehet, hogy √ļgy szervezik majd a munk√°t, hogy ezt a probl√©m√°t √°thidalj√°k (nem tudom, hogyan!), m√°sr√©szt Magyarorsz√°gr√≥l √°ll√≠t√≥lag elk√©pzelhetetlen a Szil√≠cium-v√∂lgy balzsamos, k√≠nosan kellemes kl√≠m√°ja, √ļgyhogy sim√°n lehet, hogy Magyarorsz√°gon nem mŇĪk√∂dne egy ilyen csillagkapu, mert az √©v fel√©ben a k√∂zepe egy k√∂d√∂s-s√°ros N√©pliget lenne, Kaliforni√°ban meg lehet, hogy janu√°rban is kellemes lesz ki√ľlni oda √©s besz√©lgetni, dolgozgatni.

Advertisement

Ami biztosnak tŇĪnik, hogy Mark√≥ Ferk√≥nak, aki szerint ‚Äěkurva j√≥ lesz h√ļsz √©v m√ļlva n√©zegetni a k√©pgal√©ri√°kat a m√°r r√©g csŇĎdbe ment Apple elhagyott √©s pusztul√≥ sz√©kh√°z√°r√≥l‚ÄĚ, val√≥sz√≠nŇĪleg m√°shova kell majd utaznia √©rdekes romokat n√©zegetnie.