Illustration for article titled ​Itt van az első Fidesz-káder, akiért kiállnak a civilek

Az új kedvenc történetem: igazi civilek állnak ki az Orbán-klán egyik tagjáért, sőt arra biztatják a lakosságot, hogy mailekkel bombázzák a fővárosi képviselőket és a főpolgármestert Vitézy Dávid és a BKK védelmében. Ilyen következményekkel járhat, ha valaki jól végzi a dolgát.

Advertisement

Az alaphír az, hogy a Critical Mass, a Kerékpárosklub és a Levegő Munkacsoport vezetői nyilvánosan kiálltak a mellett a Vitézy mellett, akit az őt végtelenül rühellő Tarlós István most készül lapátra tenni, szétverve a talán legjobb dolgot, amit a második Fidesz-korszak megteremtett.

Vitézy Dávid bukása az őt pozícióba emelő rendszer lényegéből következik. Abból, hogy az intézmények ezen az új Magyarországon egyáltalán nem számítanak. Az intézmények sorsát a legkevésbé sem sikerük vagy kudarcuk befolyásolja, kizárólag a vezetőjük hatalmi pontjainak a száma. Vagyis hogy aktuálisan hányadik helyen állnak a NER személyes fontossági listáján. És Vitézy Dávid – hiába tagja Orbán bővebb klánjának azáltal, hogy a féltestvére a miniszterelnök unokatestvére – a NER-skálán most nem ér annyit, mint Tarlós főpolgármester.

Advertisement

Tarlós kábé annyira kedveli Vitézyt, mint a nonfiguratív arctetoválást. Ami nem volt mindig így. És mivel ő Tarlós István, ez pedig a NER, a személyes ellenszenv természetes következménye a Vitézy vezette cég demonstratív szétverése. Nemhogy függetlenül attól, hogy a BKK olyan jól teljesített, amit még a kormány kifejezett ellenfelei is elismertek, hanem amiatt.

Azt csak tippelgetni lehet, hogy Tarlós miért semmisíti meg a budapesti Fidesz-vezetés látványosan legsikeresebb emberét, de a tippem az, hogy pont ezért. Vitézy bukásában nem kis szerepe lehet annak, hogy őt pártálllástól függetlenül általában kedvelik az újságírók, ellentétben az előszeretettel ordibáló és személyeskedő Tarlóssal.. Egyszerűen azért, mert a VEKE (Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület) szóvivőjeként tizenéves kora óta jelen van, valódi témákkal, gyakran jó sztorikkal, miközben tök látványos, hogy az egészet azért csinálja, mert szenvedélyesen érdekli a közösségi közlekedés. Egy olyan politikai kinevezett, aki szinte perverzül imádja és egész jól csinálja a munkáját, igazi anomália. Illik is, hogy egy vérbeli politikus tapossa el.

Advertisement

[Mohai Balázs/MTI múlt heti fotóján tényleg Vitézy Dávid látható szakállal]

Share This Story

Get our newsletter