This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Itt temették Madonnát, amott énekelt Banderas

Illustration for article titled Itt temették Madonnát, amott énekelt Banderas

Képzeld el, hogy elmész egy budapesti túrára, ahol megnézheted hol temették Evitát, hol találkozik az izraeli antiterrorista Avner a francia informátorával a Münchenben és hol robbantanak autót a Die Hard ötödik részében. Eddig izgalmas?

Advertisement

Oké, akkor most úgy mondom, hogy létezik egy túra, ahol megnézheted a Hősök terét, az Operát, a Batthyány-örökmécsest és a Szabadság teret. Szóval részt vehetsz egy tipikus városnézésen, amin néha az orrod alá dugnak képeket filmekből, amiket ezeken a helyszíneken forgattak. Ez a Movie Walking, a májusban indult tematikus filmes séta, aminek ma elmentem a sajtóbemutatójára*.

Ami pontosan olyan volt, ahogy elképzeltem. Álldogálunk a Szépmű előtt és arról adunk kézről kézre képeket, hogy itt forgatták az Evita temetési jelenetét. Aztán kisbusszal átmegyünk az Operához, megnézzük szemben a Balettintézetet, aminek az árkádos részét Steven Spielbergtől Szabó Istvánig már mindenki álcázta kávézónak. Elindulunk a Hajós utcán az Opera mögé, itt volt a Selena Gomezes Monte Carlo egyik jelenete is. Aztán elbuszozunk tovább a Szabadság térhez, felnézünk, hogy igen, azon a balkonon volt a Kémjátszma egyik jelenete, aztán abban a házban a Rítus egyik jelenete, egy másik balkonon meg a München egyik része. Oké. De minden, amit látunk, az nem a film, és nem a filmkészítés rejtelmei. Hanem Budapest. Budapest, amit azért a legtöbben vagy ismernek, vagy megismerhetnek azelőtt, hogy a Movie Walkingra befizettek volna. Ha mégis erre jelentkeznek először, az turistaprogramnak elég kevés, mert csak minimális információkat kapunk a helyszínekről. Mi a Batthyány-örökmécses? Az teljesen mindegy, ha Robert Redford azon az ablakon nézett ki.

Advertisement

Persze, lehet, hogy csak az okoskodó budapesti újságíróknak nem új, hogy itt sétált át Eric Bana vagy ott énekelt Antonio Banderas. De létezik bárki, aki pont emiatt jönne el Budapestre, hogy itt alakított Arnold Schwarzenegger szovjet zsarut? Én egyszer kísértem egy amerikai zenészt, akivel lófráltunk a belvárosban, megálltunk a Ferenciek terén, azt mondtam, hogy nézzünk be a Párizsi udvarba, mert itt forgatták a Suszter, szabó, baka, kém bizonyos jeleneteit. Azt mondta oké, megnéztük, tetszett neki, hümmögött és mentünk tovább. Ha körbevittem volna a fél városon azzal, hogy nézd, itt volt a München, akkor belegebedett volna.

A kisbuszban és a séta nagyrészén azon gondolkodtam, hogy kinek jó ez az egész. Vannak olyan külföldiek, akiket tényleg felizgat, hogy itt állt Schwarzenegger a Vörös zsaruban? Vagy magyar filmbuzik? Ennek a bekezdésnek a végéig agyaltam rajta, de nem volt válaszom.

Advertisement

Fotó: Klág Dávid/cink.hu

*A sajtóbemutató azt jelentette, hogy nem volt egyáltalán végleges a séta, a Movie Walking három különböző csomagban árulja a túrát, szóval lehet, hogy valamelyik izgalmasabb ennél.

Share This Story

Get our newsletter