K√©pzeld el, hogy elm√©sz egy budapesti t√ļr√°ra, ahol megn√©zheted hol temett√©k Evit√°t, hol tal√°lkozik az izraeli antiterrorista Avner a francia inform√°tor√°val a M√ľnchenben √©s hol robbantanak aut√≥t a Die Hard √∂t√∂dik r√©sz√©ben. Eddig izgalmas?

Ok√©, akkor most √ļgy mondom, hogy l√©tezik egy t√ļra, ahol megn√©zheted a HŇĎs√∂k ter√©t, az Oper√°t, a Batthy√°ny-√∂r√∂km√©csest √©s a Szabads√°g teret. Sz√≥val r√©szt vehetsz egy tipikus v√°rosn√©z√©sen, amin n√©ha az orrod al√° dugnak k√©peket filmekbŇĎl, amiket ezeken a helysz√≠neken forgattak. Ez a Movie Walking, a m√°jusban indult tematikus filmes s√©ta, aminek ma elmentem a sajt√≥bemutat√≥j√°ra*.

Ami pontosan olyan volt, ahogy elk√©pzeltem. √Ālldog√°lunk a Sz√©pmŇĪ elŇĎtt √©s arr√≥l adunk k√©zrŇĎl k√©zre k√©peket, hogy itt forgatt√°k az Evita temet√©si jelenet√©t. Azt√°n kisbusszal √°tmegy√ľnk az Oper√°hoz, megn√©zz√ľk szemben a Balettint√©zetet, aminek az √°rk√°dos r√©sz√©t Steven SpielbergtŇĎl Szab√≥ Istv√°nig m√°r mindenki √°lc√°zta k√°v√©z√≥nak. Elindulunk a Haj√≥s utc√°n az Opera m√∂g√©, itt volt a Selena Gomezes Monte Carlo egyik jelenete is. Azt√°n elbuszozunk tov√°bb a Szabads√°g t√©rhez, feln√©z√ľnk, hogy igen, azon a balkonon volt a K√©mj√°tszma egyik jelenete, azt√°n abban a h√°zban a R√≠tus egyik jelenete, egy m√°sik balkonon meg a M√ľnchen egyik r√©sze. Ok√©. De minden, amit l√°tunk, az nem a film, √©s nem a filmk√©sz√≠t√©s rejtelmei. Hanem Budapest. Budapest, amit az√©rt a legt√∂bben vagy ismernek, vagy megismerhetnek azelŇĎtt, hogy a Movie Walkingra befizettek volna. Ha m√©gis erre jelentkeznek elŇĎsz√∂r, az turistaprogramnak el√©g kev√©s, mert csak minim√°lis inform√°ci√≥kat kapunk a helysz√≠nekrŇĎl. Mi a Batthy√°ny-√∂r√∂km√©cses? Az teljesen mindegy, ha Robert Redford azon az ablakon n√©zett ki.

Persze, lehet, hogy csak az okoskod√≥ budapesti √ļjs√°g√≠r√≥knak nem √ļj, hogy itt s√©t√°lt √°t Eric Bana vagy ott √©nekelt Antonio Banderas. De l√©tezik b√°rki, aki pont emiatt j√∂nne el Budapestre, hogy itt alak√≠tott Arnold Schwarzenegger szovjet zsarut? √Čn egyszer k√≠s√©rtem egy amerikai zen√©szt, akivel l√≥fr√°ltunk a belv√°rosban, meg√°lltunk a Ferenciek ter√©n, azt mondtam, hogy n√©zz√ľnk be a P√°rizsi udvarba, mert itt forgatt√°k a Suszter, szab√≥, baka, k√©m bizonyos jeleneteit. Azt mondta ok√©, megn√©zt√ľk, tetszett neki, h√ľmm√∂g√∂tt √©s ment√ľnk tov√°bb. Ha k√∂rbevittem volna a f√©l v√°roson azzal, hogy n√©zd, itt volt a M√ľnchen, akkor belegebedett volna.

Advertisement

A kisbuszban √©s a s√©ta nagyr√©sz√©n azon gondolkodtam, hogy kinek j√≥ ez az eg√©sz. Vannak olyan k√ľlf√∂ldiek, akiket t√©nyleg felizgat, hogy itt √°llt Schwarzenegger a V√∂r√∂s zsaruban? Vagy magyar filmbuzik? Ennek a bekezd√©snek a v√©g√©ig agyaltam rajta, de nem volt v√°laszom.

Fotó: Klág Dávid/cink.hu

*A sajt√≥bemutat√≥ azt jelentette, hogy nem volt egy√°ltal√°n v√©gleges a s√©ta, a Movie Walking h√°rom k√ľl√∂nb√∂zŇĎ csomagban √°rulja a t√ļr√°t, sz√≥val lehet, hogy valamelyik izgalmasabb enn√©l.