Itt fognak henyélni a jövő amerikai űrhajósai

A SpaceX bemutatta új űrhajóját, a Dragon V2-t. Hét űrhajóst szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, ejtőernyő nélkül landol hajszálpontosan, és azonnal indulhat is vissza.

A Dragon első verziója teherűrhajó, eddig háromszor vitt felszerelést az űrállomásra, alkalmanként féltonnányit, először 2012-ben. Mióta 2011-ben nyugdíjba mentek az amerikai űrsiklók, más nem jár onnan az ISS-re, csak a teherszállító Dragonok. Az amerikai űrhajósok Szojuzokon mennek Kazahsztánból, a retúrjegyet 15 milliárd forintért mérik az oroszok.

Advertisement

Ezt a vastagon fogó ceruzát fogja a remények szerint kiváltani az új Dragon. Elon Musk SpaceX-főnök a csütörtöki bemutatón még nem mondott dátumot, hogy mikor fognak repülni, de az alapok megvannak: hét ember fér majd el az űrhajóban, amiben a legnagyobb szám nem is ez, hanem hogy retrórakétáival bárhol le tud szállni. Vésztartalékként ejtőernyője is lesz, de az csak akkor kellene, ha mindegyik rakéta tönkremegy.

Illetve még ennél is nagyobb szám, hogy Musk azt állítja, a leszállás és egy új hordozórakéta alátolása után a Dragon V2 azonnal indulhat vissza az űrbe. Ez volt az űrsiklóprogram szent grálja, amiből aztán semmi nem lett: a drága, sérülékeny űrhajókat minden repülés után szét kellett szedni, kijavítgatni, újra összerakni. Brutális dolog visszatérni a Föld légkörébe, egyelőre kérdés, hogy Muskék rutinná tudják-e tenni ezt a kőkemény problémát.

Advertisement

Fotók: SpaceX (a Sploidon van még egy csomó screenshot Musk előadásából)

Share This Story