This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Itt egy remek ruhadarab a mai naphoz

Illustration for article titled Itt egy remek ruhadarab a mai naphoz

A második világháborúban több ország hadserege látta el selyem menekülőtérképpel katonáit. Ezekből készültek a Put This On díszzsebkendői.

Advertisement

Azért voltak selyemből a térképek, mert az nem zörög, nem ázik el, nagyon kis helyre be lehet gyűrni, és akár egy ruhába is bele lehet varrni. Ezen kívül vizet lehet vele szűrni, sebet bekötni, kart felkötni, orrot fújni, és nem mellesleg megnézni, hogy merre van Budapest, és merre van Bukarest, mint ezen a Magyarországot, Romániát, Szerbiát és Bulgáriát ábrázoló 1943-as brit térképen:

Illustration for article titled Itt egy remek ruhadarab a mai naphoz
Advertisement

Milliószám készültek a háborúban, selyemből és műselyemből, a szövetségeseknél és részben a központi hatalmaknál is, és katonák tízezreinek életét mentették meg. Elég sok megmaradt belőlük, a Put This On amerikai ruhablog és díszzsebkendő-manufaktúra nemrég egy térképantikváriumban szerzett néhány tucatot, melyekből zsebkendőket szabtak. Valamelyik hideg tenger elég jól fog menni ehhez a ködös novemberi naphoz, amikor még a libegés is tilos.

Advertisement

Fotó: Put This On, WWII Escape Maps

Share This Story

Get our newsletter