Val√≥sz√≠nŇĪleg nincs a vil√°gon olyan k√©p vagy vide√≥, ami ak√°rcsak hozz√°vetŇĎlegesen be tudn√° mutatni, milyen iszony√ļ volt a h√°bor√ļ, amelybe p√°r √©v alatt t√≠zmilli√≥k vesztek oda, illetve azt, hogy mit is jelent ennyi ember hal√°la. Ez a negyed√≥r√°s darab viszont a legjobb, amit az ut√≥bbi idŇĎben l√°ttam.

Nagyon egyszerŇĪ, √©pp ez√©rt nagyon hat√°sos az eg√©sz. Minden ezer halottat egy emberke szimboliz√°l a vide√≥ban, a legmegd√∂bbentŇĎbb r√©sz, amikor a szovjet √°ldozatok ezreibŇĎl √°ll√≥ statisztikai oszlop egyre csak √©p√ľl √©s √©p√ľl, hihetetlen√ľl magasra, csak b√°multam, hogy ennyi ember a vil√°gon nem volt, nemhogy a Szovjetuni√≥ban. Pedig volt, t√∂bb mint nyolc √©s f√©lmilli√≥ szovjet katona vesztette √©let√©t h√°la a n√°ciknak √©s Szt√°linnak.

Persze arr√≥l el√©g sokat lehet vitatkozni, hogy val√≥j√°ban h√°ny ember halt meg a h√°bor√ļban, illetve annak k√∂vetkezm√©nyek√©nt, igaz√°n pontos statisztik√°k val√≥sz√≠nŇĪleg nincsenek , a The Fallen of World War II hetvenmilli√≥ emberre becs√ľli ezt a sz√°mot. Ennek ut√°na is n√©ztem, re√°lisnak tŇĪnik a dolog. Nem mintha hetvenmilli√≥ ember hal√°la b√°rmivel is felfoghatatlanabb lenne m√°r, mint mondjuk √∂tvenmilli√≥√©.

A vide√≥ tele van √©rdekes r√©szletekkel, az egyik legjobb, amikor a 14. percben a tov√°bbi legt√∂bb √°ldozattal j√°r√≥, ember okozta esem√©nyekkel hasonl√≠tj√°k √∂ssze a vil√°gh√°bor√ļt. Fogalmam sem volt, hogy a mongol h√≥d√≠t√°s 40 milli√≥ ember hal√°l√°t okozta (a Wikip√©dia szerint ez a legmagasabb becsl√©s), a Ming-dinasztia buk√°sa pedig 25 milli√≥ ember hal√°lval j√°rt.

Advertisement

via io9