Valószínűleg nincs a világon olyan kép vagy videó, ami akárcsak hozzávetőlegesen be tudná mutatni, milyen iszonyú volt a háború, amelybe pár év alatt tízmilliók vesztek oda, illetve azt, hogy mit is jelent ennyi ember halála. Ez a negyedórás darab viszont a legjobb, amit az utóbbi időben láttam.

Advertisement

Nagyon egyszerű, épp ezért nagyon hatásos az egész. Minden ezer halottat egy emberke szimbolizál a videóban, a legmegdöbbentőbb rész, amikor a szovjet áldozatok ezreiből álló statisztikai oszlop egyre csak épül és épül, hihetetlenül magasra, csak bámultam, hogy ennyi ember a világon nem volt, nemhogy a Szovjetunióban. Pedig volt, több mint nyolc és félmillió szovjet katona vesztette életét hála a náciknak és Sztálinnak.

Advertisement

Persze arról elég sokat lehet vitatkozni, hogy valójában hány ember halt meg a háborúban, illetve annak következményeként, igazán pontos statisztikák valószínűleg nincsenek , a The Fallen of World War II hetvenmillió emberre becsüli ezt a számot. Ennek utána is néztem, reálisnak tűnik a dolog. Nem mintha hetvenmillió ember halála bármivel is felfoghatatlanabb lenne már, mint mondjuk ötvenmillióé.

A videó tele van érdekes részletekkel, az egyik legjobb, amikor a 14. percben a további legtöbb áldozattal járó, ember okozta eseményekkel hasonlítják össze a világháborút. Fogalmam sem volt, hogy a mongol hódítás 40 millió ember halálát okozta (a Wikipédia szerint ez a legmagasabb becslés), a Ming-dinasztia bukása pedig 25 millió ember halálval járt.

Advertisement

via io9

Share This Story

Get our newsletter