Ezúttal a dohánygyárakat és -kereskedőket sarcolják meg. Elvileg csak most, egy alkalommal, de ezt nyilván senki sem hiszi el. És hogy, hogy nem, a Fidesz-trafikoknak nem kell különadózniuk.

Advertisement

Egyéni módosító indítványként nyújtotta be javaslatát a fideszes Szatmáry Kristóf. A dohánygyáraknak és a nagykereskedőknek kell fizetniük, egyszeri, az árbevétel alapján megszabott összeget.

Itt vannak a legfontosabb részletek:

A hozzájárulás alapja a kötelezett 2014-es adóévben elért nettó árbevétele lenne. Az előterjesztés sávosan határozza meg a fizetendő hozzájárulás mértékét: az adóalap 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,2 százalék - de legalább 30 millió forint -, az adóalap 30 és 60 milliárd forint közötti része után 2,5 százalék, az adóalap 60 milliárd forint feletti része után pedig 4,5 százalék. A befolyó pénzt kizárólag az államháztartás egészségügyi alrendszereinek finanszírozására fordíthatnák.

Advertisement

Kapásból ezekre figyeltem fel:

- a Fidesz-trafikos kiskereskedőknek nem kell tejelniük

- irtó vicces, hogy a sajtó megroppantására szánt politikai reklámadó legmagasabb sávja most nő 40-ről 50 százalékra, a dohánygyáraknál még a legdurvább sávban is 4,5 százalékot kell fizetni.

Advertisement

Ja, és a költségvetésbefoltozó különadót "rendkívüli egészségügyi hozzájárulásnak" nevezik.

Update: Fedor remek találata kommentben: Szatmáry talán azért nem erőltetné a trafikok megadóztatását, mert az anyjának trafikja van Budapesten.

Share This Story

Get our newsletter