F√©lrehallhatta-e Mesterh√°zy Attila a "k√∂telet" annyira, hogy "b√∂rt√∂nt" √©rtsen? Irt√≥zatos, hogy ami a legostob√°bb, az sz√≥r√≥l sz√≥ra megism√©tlŇĎdik a magyar t√∂rt√©nelemben.

Csak a leg√∂regebb olvas√≥k eml√©kezhetnek r√°, hogy az egy√©bk√©nt fantasztikus 1990-es √©v legnyomaszt√≥bb esem√©nysora volt a parlamenti hord√≥botr√°ny. A t√©nyek: T√∂lgyessy P√©ter (SZDSZ) interpell√°ci√≥ja k√∂zben valaki - a jegyzŇĎk√∂nyv szerint vagy maga Torgy√°n J√≥zsef, vagy egy m√°sik k√©pviselŇĎ, esetleg egy p√°holyban √ľlŇĎ vend√©g - a korm√°nyp√°rti kar√©j ir√°ny√°b√≥l bekiab√°lt valamit. K√∂vetkezm√©nyek: a balliber√°lis sajt√≥ √ļgy √©rtette, hogy azt kiab√°lta, "hord√≥t a zsid√≥nak!" √ďri√°si botr√°ny t√∂rt ki, m√°r az Andr√°ssy √ļton csattogtak a f√©nyes csizm√°k, Antall J√≥zsef befŇĪt√∂tte a kemec√©t, a barna esŇĎ miatt 2 m√©tert √°radt a Duna √©s az MDF-esek a ny√≠lt utc√°n ettek embert, legink√°bb eur√≥pai t√≠pus√ļ progressz√≠v demokrat√°t. √Čpp hogy be nem h√≠vt√°k az ENSZ-csapatokat a kisgazd√°k megf√©kez√©s√©re.

A korm√°nyp√°rtiak azt hajtogatt√°k, hogy a "hord√≥t a sz√≥noknak!" mondat hangzott el. A hangfelv√©telekrŇĎl semmit sem lehetett meg√°llap√≠tani, b√°r m√©g az MTA Nyelvtudom√°nyi Int√©zet√©nek fonetikai laborat√≥riuma is vizsg√°l√≥dott az √ľgyben. Az senkit sem √©rdekelt, hogy Torgy√°n J√≥zsef soha √©let√©ben nem zsid√≥zott plusz hogy a mondatnak eleve nem volt semmi √©rtelme.

Mi√©rt mondana valaki olyat, hogy hord√≥t a zsid√≥nak? P√©nzt, k√∂telet, sakk√©szletet, karmesterp√°lc√°t, diszn√≥sajtot, magyar szŇĪzl√°nyt azt igen, na de hord√≥t? Na nem mintha b√°rki valaha bekiab√°lna olyat, hogy hord√≥t a sz√≥noknak. A t√∂k √©rtelmetlen h√ľlyes√©g h√≥napokig l√°zban tartotta a k√∂zv√©lem√©nyt, hiszen a Parlament akkor m√©g elk√©pesztŇĎen forr√≥ t√©ma volt.

Most itt a 24 √©vvel k√©sŇĎbbi m√°sodik fordul√≥. Azzal a k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy m√°ra jobb lett a technika, √≠gy t√©nyleg el√©g j√≥l hallani, hogy Mesterh√°zy Attila h√©tv√©gi kongresszusi besz√©de k√∂zben egy hallgat√≥ mintha t√©nyleg k√∂telet javasolna M√©sz√°ros LŇĎrincnek, az Orb√°n csal√°d milli√°rdoss√° tett felcs√ļti √ľzlett√°rs√°nak. A t√©m√°t most ugye a jobbos sajt√≥ p√∂rgeti, a Magyar Nemzet a mai cikk√©ben csod√°s m√≥don m√©g az Index ripotereit is bet√°madja, hogy mi√©rt nem hallott√°k j√≥l a helysz√≠nen a k√∂telez√©st. Mesterh√°zy az ATV-ben azt nyilatkozta, hogy ŇĎ b√∂rt√∂nt hallott, √©s erre mondta azt a besz√©de k√∂zben, hogy "de m√©gis ink√°bb √©n azt hiszem, hogy nem lesz itt katedra, hanem tal√°n az a m√°sik, amit itt az im√©nt bekiab√°ltak". (A fenti vide√≥n 9:41-tŇĎl kezdŇĎdik a k√∂telezŇĎs r√©sz.)

Advertisement

√Čn - tal√° naivul - azt k√©pzelem, hogy Mesterh√°zy egyszerŇĪen nem lehetett olyan h√ľlye, hogy ha t√©nyleg hallotta volna a k√∂telez√©st, arra √≠gy reag√°lt volna, hiszen ŇĎ is tudja, hogy az MSZP egy v√°laszt√°st gyakorlatilag K√∂v√©r L√°szl√≥ k√∂teles besz√©d√©nek √ľgyesen kiforgatott interpret√°l√°s√°val nyert meg. Ha hallotta, hogy k√∂teleznek, m√©g direkt ziccer is lett volna leoltania a hŇĎz√∂ngŇĎt, √©s k√∂t√©l helyett b√∂rt√∂nt javasolni. De lehet, hogy t√©nyleg naiv vagyok. Az viszont tuti, hogy az √ľgy m√©lt√≥ a 24 √©vvel ezelŇĎtti elŇĎk√©phez.