​Itt az új "Hordót a zsidónak!"-ügy?

Félrehallhatta-e Mesterházy Attila a "kötelet" annyira, hogy "börtönt" értsen? Irtózatos, hogy ami a legostobább, az szóról szóra megismétlődik a magyar történelemben.

Advertisement

Csak a legöregebb olvasók emlékezhetnek rá, hogy az egyébként fantasztikus 1990-es év legnyomasztóbb eseménysora volt a parlamenti hordóbotrány. A tények: Tölgyessy Péter (SZDSZ) interpellációja közben valaki - a jegyzőkönyv szerint vagy maga Torgyán József, vagy egy másik képviselő, esetleg egy páholyban ülő vendég - a kormánypárti karéj irányából bekiabált valamit. Következmények: a balliberális sajtó úgy értette, hogy azt kiabálta, "hordót a zsidónak!" Óriási botrány tört ki, már az Andrássy úton csattogtak a fényes csizmák, Antall József befűtötte a kemecét, a barna eső miatt 2 métert áradt a Duna és az MDF-esek a nyílt utcán ettek embert, leginkább európai típusú progresszív demokratát. Épp hogy be nem hívták az ENSZ-csapatokat a kisgazdák megfékezésére.

A kormánypártiak azt hajtogatták, hogy a "hordót a szónoknak!" mondat hangzott el. A hangfelvételekről semmit sem lehetett megállapítani, bár még az MTA Nyelvtudományi Intézetének fonetikai laboratóriuma is vizsgálódott az ügyben. Az senkit sem érdekelt, hogy Torgyán József soha életében nem zsidózott plusz hogy a mondatnak eleve nem volt semmi értelme.

Advertisement

Miért mondana valaki olyat, hogy hordót a zsidónak? Pénzt, kötelet, sakkészletet, karmesterpálcát, disznósajtot, magyar szűzlányt azt igen, na de hordót? Na nem mintha bárki valaha bekiabálna olyat, hogy hordót a szónoknak. A tök értelmetlen hülyeség hónapokig lázban tartotta a közvéleményt, hiszen a Parlament akkor még elképesztően forró téma volt.

Most itt a 24 évvel későbbi második forduló. Azzal a különbséggel, hogy mára jobb lett a technika, így tényleg elég jól hallani, hogy Mesterházy Attila hétvégi kongresszusi beszéde közben egy hallgató mintha tényleg kötelet javasolna Mészáros Lőrincnek, az Orbán család milliárdossá tett felcsúti üzlettársának. A témát most ugye a jobbos sajtó pörgeti, a Magyar Nemzet a mai cikkében csodás módon még az Index ripotereit is betámadja, hogy miért nem hallották jól a helyszínen a kötelezést. Mesterházy az ATV-ben azt nyilatkozta, hogy ő börtönt hallott, és erre mondta azt a beszéde közben, hogy "de mégis inkább én azt hiszem, hogy nem lesz itt katedra, hanem talán az a másik, amit itt az imént bekiabáltak". (A fenti videón 9:41-től kezdődik a kötelezős rész.)

Advertisement

Én - talá naivul - azt képzelem, hogy Mesterházy egyszerűen nem lehetett olyan hülye, hogy ha tényleg hallotta volna a kötelezést, arra így reagált volna, hiszen ő is tudja, hogy az MSZP egy választást gyakorlatilag Kövér László köteles beszédének ügyesen kiforgatott interpretálásával nyert meg. Ha hallotta, hogy köteleznek, még direkt ziccer is lett volna leoltania a hőzöngőt, és kötél helyett börtönt javasolni. De lehet, hogy tényleg naiv vagyok. Az viszont tuti, hogy az ügy méltó a 24 évvel ezelőtti előképhez.

Share This Story

Get our newsletter