This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Itt az első példa arra, hogyan bánnak a már nem barát Hír Tv-vel

Illustration for article titled Itt az első példa arra, hogyan bánnak a már nem barát Hír Tv-vel

Sértett, passzív-agresszív hangú közleményben támadta meg a Nemzeti Bank a Hír Tv-t. Pedig tényleg nem csináltak semmi különöset, csak majdnem úgy viselkedtek, mint egy híradó.

Advertisement

Alig pár napja tudjuk, hogy Orbán miniszterelnök egy titkos találkozón kerek perec közölte a jobboldali kormánynyaló sajtó Simicska-közeli főszerkesztőivel, hogy nincs több állami hirdetés, tessék megélni a piacról, mert a köztévé lesz az új kormánymédia. Mivel az elhidegülés ténye hónapok óta nyílt titok volt, sokan találgatták, hogy ennek a randevúnak lesz-e egyáltalán bármi látható következménye. Tessék, máris itt van egy.

Az előbb jött velünk szembe a következő közlemény:

ÚJBÓL TÁMAD A HÍRTV

Budapest, 2015. 01. 20. – Alaptalan támadást intézett a HírTv a Magyar Nemzeti Bank ellen, felhasználva két volt jegybankelnöknek a jegybanktörvénnyel ellentétes nyilatkozatait a jegybank működésére vonatkozóan.

A jegybanktörvény pontosan meghatározza a Magyar Nemzeti Bank feladatait, ezen belül egyértelműen szabályozza a jegybank kapcsolatát az államháztartással. A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet a jegybank közösségi célokra fordít, s amelyből közösségi vagyont épít.

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, ezen összegből mintegy 100 milliárd forintot a jövő éveket terhelő esetleges veszteségek rendezésére fordít a jegybank, míg a fennmaradó összegre vonatkozóan azt tervezi az MNB vezetése, hogy azzal az eredménytartalékot emeli.

A Hírtv nem először állít valótlanságokat Matolcsy Györggyel kapcsolatban. 2010-ben a pénzügyekért és a gazdasági stratégiáért felelős nemzetgazdasági miniszterről többek között a devizahiteles-mentőcsomaggal és a Nemzetgazdasági Minisztérium működésével kapcsolatban tettek közzé hamis információkat, ugyanis ennél a tárcánál csoportosultak az érdekköröket leginkább sértő döntések.

Advertisement

Miért ilyen ideges az MNB? Azért, mert a Hír Tv is foglalkozott a sajtó független részében régóta csócsált témával, hogy Matolcsy György saját államot épít az államban azáltal, hogy a jegybank gigászi nyereségét – ami a forint gyengesége miatt keletkezik – nem fizeti be a költségvetésbe, hanem százmilliárdokat tart meg magának kastélyvásárlásra, iskolaalapításra, jobbos lapok és művészek támogatására. A közleményt olvasva megnéztem a Hír Tv mai kilences híradóját, amiben 2:16 táján Bod Péter Ákos volt – a jobboldal által jelölt – jegybankelnök azt nyilatkozta, ha egyszer az állam állja az MNB esetleges veszteségét, nyereség esetén a jegybanknak azt az adósság csökkentésére kellene fordítania, vagyis be kellene fizetnie a költségvetésbe.

Hát emiatt gerjedt be ennyire az MNB.

A közlemény nehezen értelmezhető, hiszen a szövegben szereplő számok alapján ki nem lehetne találni, hogy az MNB igazából egyáltalán nem csak a jövőbeli veszteségek rendezésére és eredménytartalékra fordított sok tízmilliárd forintnyi közpénzt, hanem a Matolcsy György szája ízének megfelelő közgazdászképzésre meg tiszaroffi kastélyra és hasonló célokra szórja szét a pénzünket.

Advertisement

De most nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a Hír Tv egy elismert jobboldali jegybankelnök visszafogott hangvételű és tárgyszerű nyilatkozata miatt kapta ezt az odamarást.

Figyeld meg, hogy a szöveg utolsó mondata mennyire önleleplező:

Ennél a tárcánál csoportosultak az érdekköröket leginkább sértő döntések.

Az "érdekkörök" Simicska Lajos üzleti érdekeit jelentik. Vagyis az MNB nem bírta ki, és simicskázott egyet, elárulva, hogy mivel volt igazából baja. Persze Matolcsy Györgynek sem lehet könnyű, mert a zuhanyhíradó szerint már Lázár János kancelláriaminiszter is egyre magasabbra ugró szemöldökkel figyeli költségvetésen kívüli birodalomépítését.

Share This Story

Get our newsletter