Kipr√≥b√°ltuk a hivatalosan m√©g meg sem nyitott mexik√≥i kaj√°ld√°t az Anker k√∂zben. A Gringos Amigos a debil-gesztis neve ellen√©re ok√©s hely, k√©t specialit√°ssal. Vannak egyr√©szt a korl√°tlanul √ļjrat√∂lthetŇĎ h√°zi csodaitalok, m√°sr√©szt a felejthetetlen falfestm√©ny.

Teljesen v√©letlen√ľl Budapest hivatalosan is legk√ļlabb divatdikt√°tor p√°ros√°val, Vir√°g Anik√≥val √°s T√≥th Alival egy√ľtt l√©p√ľnk be a helyre, fel is robban a zsebemben a hordozhat√≥ kulom√©ter! De egy perc m√ļlva m√°r a h√≠res f√©rfimodell ag√°rteste sem tud √©rdekelni, mert Inkei riporter a h√°tam m√∂g√© mutat azzal, hogy nah√°t, az a fick√≥ v√©rt pis√°l.

Odan√©zek a viccesen szuperb√©na √≥ri√°sfresk√≥ra, amin az elŇĎbb √©ppen csak v√©gigs√∂p√∂rt a tekintetem, √©s igazat kell adnom az urol√≥giai probl√©m√°k egyik legismertebb amatŇĎr szak√©rtŇĎj√©nek.

Advertisement

Az a nagy sombrer√≥s amigo t√©nyleg √©ppen visszarendezi a p√∂cs√©t akci√≥ ut√°n, az utca k√∂zep√©n, mik√∂zben k√∂rben t√≥cs√°kban √°ll a v√©r. Ez azonban nem zavarja a sarokh√°zban lak√≥, izomtorzul√°sos fick√≥t abban, hogy r√≥zs√°t ny√ļjtson a szintetikusdrog-t√ļladagol√°st√≥l kem√©nyen vicsorg√≥ szŇĎke bulikir√°lynŇĎnek. A pasi kedv√©t az sem szegheti, hogy torz kez√©vel olyan lassan k√©pes csak odany√ļjtani a vir√°got, hogy azt maximum a piros ruh√°s kiszemeltje ut√°n h√ļsz m√©terrel v√°nszorg√≥, amput√°lt als√≥ l√°bsz√°r√ļ donna veheti el tŇĎle.

Ked√©lyes az eg√©sz, csak√ļgy mint a szemk√∂zti falra festett tenger√∂b√∂l

Advertisement

vagy a v√©c√© melletti falon, szint√©n a krist√°lyoz√°st√≥l vicsorogva zen√©lŇĎ h√°rom festett mariachi:

Az erŇĎs vizu√°lis hangulatr√≥l a t√©r k√∂zep√©t elfoglal√≥, igen vaskos oszlop gondoskodik m√©g, amit a pr√≠ma tervezŇĎ p√°lmafat√∂rzsnek √°lmodott meg, de mivel ennyire irre√°lisan vastag, fŇĎleg egy p√°lm√°hoz k√©pest, a r√°festett mint√°zat ellen√©re legink√°bb egy gigantikus ŇĎsl√©ny p√©nsz√©nek tŇĪnik.

Advertisement

Mint r√∂videsen kider√ľl, az √©tellel sincsen semmi baj. H√°rman vagyunk, Inkei riporterrel egy quesadill√°s √©s egy sajtos echilad√°s men√ľt k√©r√ľnk, NAK koll√©ga meg egy marh√°s burrit√≥t.

Advertisement

A men√ľh√∂z persze ital is j√°r, ekkor der√ľl ki a hely egyik √≥ri√°si elŇĎnye, fŇĎleg k√°nikul√°ban: csak egy poharat kapunk, amit korl√°tlanul √ļjrat√∂lthet√ľnk az eg√©szen sz√©les fant√°zialimon√°d√©- √©s h√°ziital-v√°laszt√©kb√≥l.

A men√ľmbŇĎl a fŇĪszeres bab szuper √∂tcsillagos, a piros rizs is kifejezetten j√≥, az echilada ok√©s, b√°r egy kicsit sz√°raz benne a sajt, de az √∂sszhat√°s mindenk√©ppen kellemes. Annyi italt iszom √∂sszevissza, hogy majdnem odapis√°lok a sombrer√≥s urol√≥giai eset mell√©, a legjobb tal√°n a k√∂rt√©s-karamell√°s, de majdnem holtversenyben a csereszny√©s-lime-ossal.

Advertisement

Fura, de most iszom √©letemben elŇĎsz√∂r horchat√°t, ami egyfelŇĎl klassz - mint egy megolvasztott fah√©jas tejbegr√≠z - de √ļgy kik√©sz√≠t, mint KDNP-st a kihagyott pete√©r√©s.

Ezek NAK feljegyz√©sei az eb√©drŇĎl:

√Čn egy marhah√ļsos burrit√≥t k√©rtem, amibe fekete babot √©s korianderes fŇĎtt rizst v√°lasztottam sŇĪr√≠t√©snek, √©s ami k√ľl√∂n√∂sen az ut√≥bbit illeti, nagyon j√≥l v√°lasztottam, mert a rizs pazar volt. A kiad√≥s, j√≥l megt√∂m√∂tt tekercs mell√© j√°rt egy mar√©knyi tortilla csipsz √©s h√°zi m√°rt√°s is, valamint k√©rtem egy poh√°r v√©gtelenszer ut√°nt√∂lthetŇĎ √ľd√≠tŇĎt (a poh√°rba elsŇĎ k√∂rben horchat√°t, fah√©jas rizstejet t√∂lt√∂ttem a fal melletti italautomat√°b√≥l). A burrit√≥ isteni volt, a horchata nemk√ľl√∂nben, √©s az eg√©sz annyira laktat√≥, hogy csak egy f√©l poh√°r karamelles k√∂rteitalt tudtam ut√°na k√ľldeni, pedig feltett sz√°nd√©kom volt, hogy megk√≥stolom az √∂sszes √ľd√≠tŇĎt. A tal√°n bosc (kobak) k√∂rt√©bŇĎl k√©sz√ľlt ital pedig √∂nmag√°ban vitte a p√°lm√°t, legk√∂zelebb azzal kezdem.

Advertisement

Ezek meg Inkei Bence jegyzetei:

ElŇĎsz√∂r egy k√∂zepes Vampire Weekend-sz√°m, a Horchata miatt voltam mexik√≥i √©tteremben (az Arrib√°ban), √©s az√≥ta nem is nagyon eml√©kszem, hogy ittam volna horchat√°t, most viszont √ļjra r√°j√∂ttem, hogy t√∂k j√≥ dolog a foly√©kony tejberizs.

A men√ľk √°ra 2000 forint k√∂r√ľl van, a hely nem olyannak tŇĪnik, ahov√° mondjuk vacsor√°zni j√°rna az ember valaha, de h√≥nap elej√©n gyors eb√©delŇĎnek - fŇĎleg a bizarr diz√°jnja miatt - alkalomadt√°n ann√°l jobb lehet.

Advertisement

A legig√©retesebb dolog, hogy tartanak churrost is, √©s Magyarorsz√°gon nem sok helyen √°rulj√°k a f√°nkt√©szt√°b√≥l s√ľt√∂tt √≥ri√°skukacot. Azt elfelejtettem megk√©rdezni, hogy van-e kaka√≥ is, mert an√©lk√ľl a dolog √©rtelmetlen, de majd legk√∂zelebb.