Magyarországtól délre, keletre, és különösen délkeletre nincs nyári nap ajran nélkül. Pár helyen itthon is lehet kapni, de pofonegyszerűen kikeverhetjük magunknak, és még jobb is lesz.

Kell hozzá:

  • egy pohár joghurt vagy kefir
  • ugyanennyi jéghideg víz

Össze kell keverni – a legegyszerűbb valami keverőedényben, de kanállal is simán működik –, benyakalni, majd gyorsan csinálni még egyet.

Én annyit variálok a klasszikus recepten, hogy a finom, sűrű kefirbe szórt apró szemű só mellé őrlök bele friss borsot is, majd amikor kész, akkor szórok még a tetejére valamilyen nagyszemű sót.

Három okból is jó:

  • sokkal több vizet iszunk így, mintha a joghurtot magában innánk
  • pótoljuk az izzadással elvesztett sót
  • pótoljuk a szintén az izzadással elvesztett fehérjét

Érdekesség, hogy az ital neve a bolond orosz-amerikai filozófus-íróra, Ayn Randra rímel, de ez valószínűleg csak véletlen egybeesés.

Advertisement

Fotó: Tomislav Medak