Illustration for article titled Iszonyat: részeg biciklisták áraszthatják el az utakat! (Csak hülyülök)

Az van, hogy tegnap este elfelejtettem publikálni ezt a hírt, pedig az egyszerre kerékpáros és mondjuk kézműves sörös – a kettő nemritkán együtt jár, minimintás felmérésem szerint – szubkultúra számára nagy jelentőséggel bír. Ha észnél vagy, nincs több büntetés!

Advertisement

Mondjuk ha jobban belegondolok, a vidéki kocsmajáró szubkultúra számára sem bír kisebb jelentőséggel. Na, mindegy, íme az MTI híre:

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.

A módosítás szerint ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is.

Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

Advertisement

Hát így. Azt, gondolom, a rendőr dönti el, hogy mikor vagy biztonságos vezetésre képes. Azért mindenképpen figyeljetek oda, soha ne vessétek el a sulykot!

Egyébként azt tudjátok, hogy mi a különbség egy képeslap és egy férfi között? Hát az, hogy a képeslap mindig képes! Hahaha! (Az egész emberiségtől elnézést kérek.)

Share This Story

Get our newsletter