Ilyenkor áprilisban szokta publikálni a Restaurant magazin a világ 50 legjobb éttermének listáját. Egy év kihagyás után René Redzepi koppenhágai étterme, a Noma van megint az élen.

Az a lista neve, hogy The World‚Äôs 50 Best Restaurants, azaz a vil√°g 50 legjobb √©tterme, amit annyiban kell pontos√≠tani, hogy a lista nagyon erŇĎsen a k√≠s√©rleti, avantg√°rd, fura √©ttermekre f√≥kusz√°l, nem a norm√°lisakra. Emiatt nem is fed √°t k√ľl√∂n√∂sebben a Michelin-csillagok rendszer√©vel, a Nom√°nak p√©ld√°ul csak k√©t csillaga van a maxim√°lisan szerezhetŇĎ h√°romb√≥l, √©s sz√°mos h√°romcsillagos klasszikus nincs a list√°n.

2006-t√≥l n√©gy √©ven kereszt√ľl volt elsŇĎ az √©tteremnek √°lc√°zott katal√°n performanszsz√≠nh√°z, az El Bulli, majd 2010 √≥ta mindig a Noma nyert, kiv√©ve tavaly, amikor a szint√©n katal√°n El Celler de Can Roca.

F√∂ldrajzban a szŇĪk k√©tsz√°zezres baszkf√∂ldi San Sebasti√°n is nagyon √©rdekes, k√©t itteni √©tterem is beker√ľlt az elsŇĎ t√≠zbe, az Arzak √©s a Mugaritz, a szint√©n itteni Mart√≠n Berasategui √©tterme is ott van, 35. helyen.

Ha r√° akarn√°nak keresni, hogy mit fŇĎznek a Nom√°ban, √≥vatosan a k√©pkeres√©ssel, mert van egy ilyen nevŇĪ, rendk√≠v√ľl s√ļlyosan kin√©zŇĎ sz√°j√ľregi fertŇĎz√©s is. A k√©pen nem ez, hanem az √©tterem egyik fog√°sa l√°that√≥, a rebarbar√°s-gy√≥gyn√∂v√©nyes nyers garn√©la (Cyclonebill fot√≥ja)