Illustration for article titled Ismét a Noma a legjobb avantgárd étterem

Ilyenkor áprilisban szokta publikálni a Restaurant magazin a világ 50 legjobb éttermének listáját. Egy év kihagyás után René Redzepi koppenhágai étterme, a Noma van megint az élen.

Advertisement

Az a lista neve, hogy The World’s 50 Best Restaurants, azaz a világ 50 legjobb étterme, amit annyiban kell pontosítani, hogy a lista nagyon erősen a kísérleti, avantgárd, fura éttermekre fókuszál, nem a normálisakra. Emiatt nem is fed át különösebben a Michelin-csillagok rendszerével, a Nomának például csak két csillaga van a maximálisan szerezhető háromból, és számos háromcsillagos klasszikus nincs a listán.

2006-tól négy éven keresztül volt első az étteremnek álcázott katalán performanszszínház, az El Bulli, majd 2010 óta mindig a Noma nyert, kivéve tavaly, amikor a szintén katalán El Celler de Can Roca.

Advertisement

Földrajzban a szűk kétszázezres baszkföldi San Sebastián is nagyon érdekes, két itteni étterem is bekerült az első tízbe, az Arzak és a Mugaritz, a szintén itteni Martín Berasategui étterme is ott van, 35. helyen.

Ha rá akarnának keresni, hogy mit főznek a Nomában, óvatosan a képkereséssel, mert van egy ilyen nevű, rendkívül súlyosan kinéző szájüregi fertőzés is. A képen nem ez, hanem az étterem egyik fogása látható, a rebarbarás-gyógynövényes nyers garnéla (Cyclonebill fotója)

Share This Story

Get our newsletter