A neve Mucsi Erika, és egy ítéletben olyanokat írt le a cigányokról, mintha álnéven a kuruc.info szerzője lenne. Ilyen még nem történt az apartheid magyarországi eltörlése óta.

„A »cigányság« mint kategória nem elsődlegesen faji alapon értelmezhető, hanem az ekként jelzett életformát követő, faji hovatartozástól függetlenül a lakosságnak egy elkülönült, a többségi társadalom hagyományos értékeit és a már hivatkozott jogszabályok által is védett értékeket semmibe vevő csoportjaként, akik egy bizonyos munkakerülő életforma, a magántulajdont, együttélési normákat nem tisztelő erkölcsi felfogás követői"

Advertisement

Ez nem valamelyik különösen rasszista jobbikos szövege, nem is a Kuruc köpködése, hanem a Gyulai Törvényszék elsőfokú ítéletének részlete, amiben Mucsi Erika ciganyológus bíró elutasította a Szebb Jövőért Egyesület feloszlatására benyújtott ügyészségi keresetet.

Mucsi Erikának ez nem nyelvbotlása volt, az ítéletben ugyanis azt is kimondta, hogy bizony van cigánybűnözés:

Nem elhallgatható tény viszont a cigány származásúaknak az elkövetői körben való viszonylag magas aránya. Ebből adódóan bár a cigányok és a bűnelkövetők köre nem azonos, ... az átfedések alapot adnak az anomáliák »cigánybűnözésként« való megfogalmazására.

Advertisement

Az igazságszolgáltatás képviseletében rasszista alapvetéseke tevő asszony nem meglepő módon abszolúte kóser dolognak tartja az egyenruhás megfélemlító menetelést is:

Megállapítható, hogy az alperes tagjai egyenruhában, menetoszopban, katonai vezényszóra felsorakozva indultak csoportokra szakadva járőrözni a település utcáin. Egy ilyen megnyilvánulás ugyanakkor a törvényszék álláspontja szerint jellegénél fogva bár szorongást kelthet a helybeliekben, azonban maga a menetelés, nyilvános felvonulás jogát a gyülekezési jog garantálja.

Advertisement

Ha a Jobbik valaha hatalomra jutna, legalább itt egy igazságügyminiszter-jelölt.

További hátborzongató részletek az Index cikkében.

Share This Story

Get our newsletter