Helló, itt rohadsz Magyarországon, ahelyett, hogy az izgalmas trópusokon coworkálnál? A harmadik világban számítógépeket nyomkodó fehér emberek szintet léptek.

Kezdj√ľk a kifejez√©ssel: coworkation. Ez a coworking √©s a vak√°ci√≥ sz√≥√∂sszet√©tele. A coworking az, amikor k√ľl√∂n-k√ľl√∂n munk√°kat v√©gzŇĎ szabad√ļsz√≥ irodist√°k k√∂z√∂s l√©gt√©rben dolgoznak, inspir√°ci√≥t mer√≠tve egym√°s sz√°rnyal√≥ gondolataib√≥l √©s sz√°m√≠t√≥g√©peinek b√°mul√°s√°b√≥l.

Advertisement

Ennek a k√∂vetkezŇĎ szinte a coworkation, amikor a feh√©r ember felismeri, hogy a gyors internet √©s a lassan lemer√ľlŇĎ sz√°m√≠t√≥g√©p kor√°ban mindezt ak√°r a meleg tr√≥pusokon is tehetn√©, ahelyett, hogy a gazdag, de s√∂t√©t, hideg √©s nyirkos Eur√≥p√°ban tenn√©. √ćgy ker√ľlt a cowork√°ci√≥r√≥l sz√≥l√≥ cikk szerzŇĎje, Liza Jansen, az indon√©ziai Balin tal√°lhat√≥ Ubud cowork√°ci√≥-k√∂zpontj√°ba, Hubudba. Ubud‚ÄďHubud, √©rted! Bali egy√©bk√©nt egy sziget J√°va √©s Lombok k√∂z√∂tt, ahov√° fŇĎleg azok az emberek utaznak el, akik √ļgy szeretn√©nek az izgalmas tr√≥pusokon tenni-venni, hogy k√∂zben nem hagyj√°k el biztons√°gos, nyugati √©let√ľk kereteit.

Nekem egy√©bk√©nt semmi bajom a k√ľl√∂nf√©le √©letet √©lŇĎ emberekkel, mindenki azt csin√°l, amit akar, de amikor √ļgy kezdŇĎd√∂tt Jansen cikke, hogy 15 papucsos, bŇĎ gaty√°s, atl√©tatrik√≥s ember lehuppan a babzs√°kokba, mik√∂zben majmok ugr√°lnak a rizsf√∂ld sz√©l√©n, izgalmasan tr√≥pusi keretet adva reggeli √©rtekezlet√ľknek, akkor arra gondoltam elŇĎsz√∂r, hogy a kurva any√°tokat, √©s ez a k√ľl√∂n√∂s √©rz√©s a cikk sor√°n v√©gig megmaradt. SŇĎt, fokoz√≥dott: a v√©g√©re saj√°t kezemmel szerettem volna meg√∂lni mindenkit, akinek ehhez k√∂ze van.

Advertisement

Ezek az arcok teh√°t lemennek Balira, ahol negyed-√∂t√∂d p√©nzbŇĎl ‚Äď ami persze a helyiek b√ľdzs√©j√©nek m√©g mindig sokszorosa ‚Äď elvannak, idŇĎnk√©nt kir√°ndulgatnak, szak√©rtelm√ľket barterezgetik egym√°s startupocsk√°inak, gondosan menedzselik a sz√°m√≠t√≥g√©p elŇĎtt t√∂lt√∂tt idŇĎt, hiszen ut√°na nem a s√∂t√©t, hideg √©s nyirkos Nyugat-Eur√≥pa v√°rja ŇĎket, hanem a balzsamos Bali, egy √ľveg Bintang s√∂r, egy kis sz√∂rf√∂z√©s, j√≥ga, ilyesmi. Mindenki el√©g innovat√≠v √©s produkt√≠v. Jansen csoportj√°ban volt egy √©letst√≠lus-tan√°csad√≥ is. A program r√©szek√©nt az emberek idej√ľk 25%-ban helyi k√∂z√∂ss√©gi projektben seg√≠tenek, ha √©pp nem lust√°k ehhez, √©s csak csillelnek, hiszen a harmadik vil√°gban √©lŇĎ emberek k√∂zismerten ny√°lcsorgat√≥ idi√≥t√°k, akik menn√©nek vissza a f√°ra huhogni, ha nem seg√≠tene nekik n√©h√°ny sp√≥rol√°si sz√°nd√©kkal √©rkezŇĎ feh√©r ember, akik semmit nem tudnak az √©let√ľkrŇĎl.

Advertisement

Bali mellett a vietn√°mi ńź√† NŠļĶng √©s a thaif√∂ldi Chiang Mai is k√≠n√°l hasonl√≥kat. M√©g mindig itt rohadsz Magyarorsz√°gon? Lol! #officeinaricepaddy

Ehhez a poszthoz elolvastam m√©g egyszer a cikket, √©s m√©g jobban a saj√°t kezemmel szeretn√©k meg√∂lni mindenkit, akinek ehhez k√∂ze van, mint amikor elŇĎsz√∂r olvastam, pedig m√°r akkor is a saj√°t kezemmel szerettem volna meg√∂lni mindenkit, akinek ehhez k√∂ze van.

Advertisement

Fot√≥: Liza Jansen (felt√©tlen√ľl kattints √°t √©s n√©zd meg a t√∂bbit is)